Vrtlarica

Radiosarajevo.ba
Vrtlarica

U pjesmi za čitanje kolumne čut ćemo kako Tereza oduševljava publiku u Berlinu sa Kozaračkim kolom na njemačkom:

Sjećanja na susrete

Bio sam čest gost u kući obitelji Krleža. Gospođa Bela je pravila divne kolače, a stari gospodin Krleža se mogao čuti kako iz kuhinje gunđa: "Opet će nam onaj bosanski barbarogenije pojesti sav štrudl!"

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

I susreta sa Josipom Brozom Titom rado se sjećam. Jednom prilikom, od svih članova estradnog udruženja, drug Tito se upravo meni obratio: "Elvis J. Kurtović! Odmah sam te poznao! Joj - super ti je ona pjesma Suada, Suada!''

Dok sam se pred ljubomornim kolegama zahvaljivao drugu Titu na komplimentima - on nije prestajao da me hvali! "Znaš koja ti je još dobra? Ona "Krećo Hakija-presudila mu čakija"... Joj Elvise - ti si meni...Tito!"

Malo je nas starijih muzičara koji možemo da pričamo stvarne priče iz svog života, kao što to može basista Mute. On je zaista svirao u grupi Bijelo dugme (period između Ljubiše Racića i Sanjina Karića), on je zaista svirao Titu i Brežnjevu. Ima i slike!

Kada ponedeljkom u AG-u završi svirka Sarajevo dixieland orkestra i Mute odloži svoj bas, okupimo se oko njega, on nam priča, a mi se valjamo od smijeha...

Dođite i vi da slušate kako je Mute čekao u kolibi da se Tito i Brežnjev vrate iz lova da im zasviraju, a pukovnik bezbjednosti provjeravao klavijaturisti svaku tipku i pritiskao je, da utvrdi da nije postavljena neka bomba!?

Omiljena kolumnistica

Žuži Jelinek ima mnogo toga interesantnog iz svog života da nam napiše u svojim kolumnama, i svaki put kada čekam kod frizera - uzmem Gloriju i uživam u njenim mislima. I njeni stavovi se sa godinama života polako mijenjaju, pa bi, dok je bila u sedamdesetim godinama često zažalila što je svojoj mladosti neke muškarce odbila, a trebala im je dati šansu...

Evo kako o muškarcima Žuži razmišlja danas, kad joj je devedeset, jako je slatko i duhovito:

Ideja za mali biznis

Evo jednog novog "rastućeg trenda" koji bi možda mogao donijeti dodatne prihode mojim čitateljkama. Šta mislite da kuhate za turiste i ostale ljude koje tako nešto zanima - i ugostite ih u svome domu? Nedavno sam naišao na tekst o Peer to peer servisima na internetu za tako nešto, pa ako vas zanima o čemu se radi pročitajte ovaj tekst:

Mislim da ovako nešto ima budućnost - jer turisti vole da "uđu u kuću domaćim ljudima" , druže se sa njima, osjete kako oni žive...a to im standardni turizam ne omogućava.

Vrtlarica

Tražeći neke savjete o proljetnoj sjetvi po internetu naletio sam na jednu inovativnu emisiju koja već godinama ide na HRT-u. U njoj autorica Kornelija svoje veliko znanje prenosi na gledatelje na jedan lijep način, tako da svi ljubitelji prirode uživaju u emisiji i uče u isto vrijeme.

Za potrebe svoje multimedijalne kolumne sam iz emisije Vrtlarica isjekao i na Youtube postavio klip u kome Kornelija objašnjava kako sami možemo napraviti organsko gnojivo za svoje biljke:

Pouka na kraju kolumne

Široke teme za razmišljanje pokreće ova emisija, a meni kao čovjeku koji se boji korporativne budućnosti u kojoj će ljudi biti pokoreni pomoću genetski modificiranih sjemena koja će morati kupovati (jer daju samo jednu sjetvu), posebno se sviđa kad Kornelija obilazi stare vrtlare i onda sa njima razmjenjuje poklone - rijetke biljke i sjemena (ona po starinski - nigdje ne ide "praznih ruku" u goste! )

Za kraj kolumne sam odabrao primjer u kome nas Kornelija uči - demokratiji!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije