Viva Zapata!

Radiosarajevo.ba
Viva Zapata!

Pjesma za čitanje kolumne svidjet će se onima koji u ovo doba, kada liberalni kapitalizam mrvi sve pred sobom, osjećaju poštovanje prema onima koji su se borili protiv nepravde.

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Mit o vođi slavne meksičke revolucije generalu Zapati još je živ, a ova pjesma će se dopasti i revolucionarima koji svoju borbu za bolji svijet uglavnom svode na klikanje i šerovanje po Facebooku... ili nose, kao ja, majicu s likom Zapate (neću kao ostali da nosam Che Guevaru jer sam "različit od cijelog sela").

Protiv cijelog sela

Primjer snalažljivosti

Moje kolumne obiluju primjerima ljudske snalažljivosti i dovitljivosti.

Evo primjera kako se jedna mlada djevojka izuzetno dobro snašla u neočekivanoj situaciji.

Desilo se to jedne davne godine na susretima i sportskim igrama studenata iz cijele Jugoslavije. Recimo da je to bila Građevinijada i recimo da se situacija odigrala u Umagu.

Kako su sveučilištarci stalno dernečili i zabavljali se po sobama, jedna studentica je ušavši u svoju sobu da se presvuče naišla na nesvakidašnji prizor. Dvije njene kolegice su dvojici kolega radile nešto ružno. I to ne ono što ste prvo pomislili - nego nešto još ružnije...

Ona sad nije mogla izaći napolje jer je sve vidjela, a opet morala je nešto uzeti iz svoje sobe... i u sekundi je smislila pametno rješenje neprijatne situacije, hitro otišla do prozora, otvorila ga da prozrači prostoriju, i kašljući rekla kolegicama:

"Uh, što ste vas dvije zadimile!"...

Pjesma za sredinu kolumne

Odabirajući pjesme za Parni valjak vikendpuštao sam i neke manje poznate verzije njihovih pjesama kao što je npr. ova Uhvati ritam na poljskom:

Poziv za druženje

U životu se sve svodi na princip kontinuiteta i princip promjena. Neki se uvijek mijenjaju kao David Bowie, a neki su "vazda isti" kao Stonesi. Moja emisijica Elvisov džuboks evoluirala je u EUzičke razglednice, a Tačno u podne s Elvisom (gdje sam se furao na Garyja Coopera - ja potpuno sam protiv negativaca, svi mi daju samo moralnu podršku...) prešla je u K'o nekad u osam s Elvisom (sad se furam na Đorđa Marjanovića).

Kao poziv da se družimo svakog radnog dana u isto vrijeme (A u koliko sati ide tvoje emisija - K'o nekad u osam s Elvisom?) prilažem vam svoju emisijicu od petka:


Eto - ako ste poslušali emisijicu vidjeli ste da sam u njoj pustio pjesmu s početka kolumne Zapata ostaje koju je meksička kantautorica Ana Lila Downs Sánchez (vjerovatno su vam se svidjele njene pjesme iz filma Frida s čuvenom Salma Hayek) napisala inspirirana legendama o smrti generala Zapate.

Eto toliko o mojoj "revolucionarnosti"...

Ona se svodi na nosanje majice sa Zapatom (kako umjesto puške drži električnu gitaru), puštanje prigodnih pjesama i izjava "kako Che Guevaru ne bih izdao ni za 1000 maraka", što i nije tako loše - jer bi većina današnjih ljudi objavili na internetu gdje se Che Guevara krije - samo da budu popularni na Facebooku...

Ah, da...

U moju revolucionarnu djelatnost spada i naslovljavanje kolumne ovako kako sam je naslovio... :)


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije