Veza na birou

Elvis J. Kurtović
Veza na birou
Dobro došli na čitanje, odnosno površno pogledavanje (nema više listanja!) kolumnice koju počinjemo tradicionalnom rubrikom "Fotografija na početku kolumne".

Ovu rubriku, koja treba ohrabriti one koji vole gledati slike a ne vole čitati, danas ispunjava jedna fotografija koja možda nema umjetničku vrijednost, i neće završiti na "Proljetnom salonu mladih", ali ima dokumentarne kvalitete jer pokazuje divergentnost, polivalentnost i prolaznost života.

Naime svjedoci smo sve veće digitalizacije i gašenja printanih izdanja, pa sam primijetio da, posebno nakon smrti oca, više ne kupujem nijedne novine!

Paralelno s time primjećujem kako počinjem nosati kući reklamni materijal što vam ubacuju u poštansko sanduče, uzimam po trgovinama one brošure s popustima...

I tako...

Promišljanjem, posmatranjem, čekanjem da se nešto dogodi (i rezigniranim puštanjem vode kad se ništa ne dogodi)... nastade umjetnička fotografija koja se zove "Izumiranje dnevne štampe i magazina":

wc_kolumna_Elvis.jpg - Veza na birou

Proslava 2. maja

Nakon rubrike "Fotografija na početku kolumne" evo još jedne stare dobre rubrike, a to je meni najdraža "Mislio sam a nisam".

Tu svom vjernom čitateljstvu opisujem šta sam im lijepo htio ispričati, ali ne stigoh... 

Evo intrigantne ideje koju sam imao za kolumnu, pa je ne realizirah. Htio sam da se kolumnica sastoji samo od ove slike: 

sretan_2_maj.jpg - Veza na birou

I to bi bila moja današnja kolumnica, pa ko skonta šta sam htio reći - skonta, ko ne skonta - neka napiše u komentaru ispod kolumne "ne kontam!", valjda će mu odgovoriti neko ko je skontao...

Veza na birou

Svake godine za Praznik rada razmišljamo i o onima koji su na još nižem nivou od zaposlenih u liberalnom kapitalizmu - nezaposlenima.

Kada sam pisao kolumnicu o izvornoj narodnoj muzici

Mala škola šargije

proučavajući "zvuke rodnog kraja" utvrdio sam da pjevači ovog stila opisuju stvarni život, kakav god da je on, ne ustručavajući se da ubace i poneku reklamnu poruku u pjesmu kao npr.:

Cijene mini, a usluge maxi

 Svuda vozi Kalesija taxi!

Tako ću današnju kolumnu, koja je prilagođena 2. maju, prazniku onih koji rade po državnim firmama i kod "nagodnih privatnika" završiti pjesmom grupe Bistri izvor.

Pjesma Veza na birou u samom nazivu kritizira korupciju u društvu i govori o nemogućnosti današnje omladine da bez protekcije realizira svoje osnovne potrebe.

U veselom stilu ova grupa na originalan način govori o stvarima kao što su ideali kojima mladi danas teže, idejnim i moralnim dilemama koji muče kako mlade, tako i nas starije...

Narodni pjevač blagonaklono gleda na pojavu novih tehnologija i pomoću interneta će se nastaviti boriti za svoje ideale.

Uživajte!

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije