Veliki i mali

Radiosarajevo.ba
Veliki i mali

Kada god ja imam neku ideju, patent, izum - ispostavi se da je to neko već smislio... Npr. imao sam ideju da obradim staru pjesmu grupe Električni orgazam u fazonu ovih modernih narodnjaka.

Piše: Elvis J.Kurtović za Radiosarajevo.ba

Umjesto električne gitare rif bi svirale one grozne "sintetičke" harmonike ("prodajem klavijature 'Yamaha' s 2000 originalnih turskih zvukova")...a tekst bi išao:

"Igra turbo-folk cijela Jugoslavija
i sve oko mene urliče i zavija...
"

Ali izgleda da se neko sjetio prije mene snimiti nešto slično... :)

U prošloj kolumni  sam kao fudbalskog buntovnika spomenuo Vahida Halilhodžića koga su "više instance" opominjale da se ogradi od poteza navijača Veleža. Za današnje posijelo sam pripremio njegovo sjećanje na te događaje od prije više od 30 godina kojih se prisjetio i jedan beogradski taksista...

Glavna tema

Sad vi sigurno očekujete praktične savjete za ljeto tipa "kako napraviti u samogradnji jeftini klima uređaj marke Grunf " ili "maslinovo ulje za sunčanje - istine i zablude?".

Ali ništa od toga... Kao što neće biti ni poređenja s prošlim prvenstvima kada su maštoviti policijski djelatnici pisali izvještaje o "tuči u Mostaru između navijača Hrvatske i Brazila poslije utakmice"...

Ne samo da je toga malo bilo nego se pojavila i inicijativa koje je prije bila nezamisliva, a akciji se pridružio i čuveni Milojko Pantić:

Umjesto razmatranja sociološko-psihološko-propagandnih tema uključujem i svoju malenkost u sveopću krizu duha i pameti pod nazivom. "Budi i ti stručnjak za fudbal i pravi se da si pametniji od Ćire, Papeta, Murinja..." Tema je...

Veliki i mali

Ispadoše i zadnji "mali" sa svjetskog prvenstva. Kostarika. Ostadoše samo velesile. Kakve su šanse da dočekamo da jedna "mala reprezentacija" postane svjetski prvak? Male su šanse za "male"...

Ako "mala" reprezentacija dođe do četvrtfinala kao što je došla ovaj put Kostarika - ona još mora dobiti 3 utakmice protiv "velikih" da bi postala svjetski prvak! Ugrubo računano - ako su im šanse dvadeset-trideset posto po utakmici - trebalo bi recimo još nekih pedeset svjetskih prvenstava da to dočekamo.

A kako je jednom Grčka na Evropskom prvenstvu nešto slično uradila i postala prvak...bojim se da su tom prilikom "mali" ispucali svoje "statističke šanse" za sljedećih sto godina! Možemo misliti da se "matematička vjerovatnoća u korist malih" bitno popravlja time što ima "sve više malih reprezentacija koje prođu prvi krug pa je onda i bitno veća izvjesnost da neko postane svjetski prvak".
Ali nažalost nije tako. Onda se samo ove mizerne vjerovatnoće sabiraju, pa opet ostaje minimalna šansa, slično kao kad umjesto jednog listića za loto ili bingo, kupite dva ili tri!

Da lakše svarite ovo sumorno razmatranje na temu "veliki i mali" prilažem vam pjesmu iz stare dječije TV serije Veliki i mali:

I sada, kad su manje više "i veliki i mali" - "svi ispali" možemo još jednom da zahvalimo Zmajevima i selektoru Sušiću na zadovoljstvu, uzbuđenjima, adrenalinu itd... koje su nam priredili u ovim teškim vremenima.

Svjedoci smo kako se u "ovoj fazi ljudske historije" ide na smanjivanje uloge porodice, i na smanjivanje uloge države i nacije, koja se može posmatrati kao "jedna velika porodica". U doba globalizacije, vladavine multinacionalnih kompanija, međunarodnog monetarnog fonda itd... Mundijal ostaje mjesto gdje raznoliki ljudi mogu da razmašu svoje nacionalne zastave raznolikih boja.
Naravno da svo to šarenilo i "multireligijsko bogatstvo" nema veze sa stvarnim životom, jer većina najboljih igrača je vlasništvo bogatih klubova van njihovih domovina, ima i jedna reprezentacija gdje su svi igrači rođeni u inostranstvu itd...

Većina liga u većini zemalja su u krizi, ima mnogo praznih stadiona svuda po svijetu, sve je veći jaz između "velikih i malih". Eto ja sam malo stariji pa sam već evocirao svoja sjećanja da dolazak Manchester Uniteda na Koševo, o tome kako je "Pele plakao od sreće što je Želji dao gol"  

A danas je naš vrh i naš Olimp koji možemo dosegnuti... Lovćen? I u fudbalu "bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji", a svjetsko prvenstvo je "šarena laža" da mali i siromašni pomisle da su i oni neki "faktor u svijetu fudbala" - a u stvari su samo "izvoznici jeftinih sirovina za bogate".

Ali eto mali nekada poput Kostarike se izbore za šansu... od jedan naprema pedeset da će postati svjetski prvaci... Veliki i mali...

Velika tema malih autora kao što sam ja. Autora koji se kako je vremešniji sve češće prisjeća velikog starog pjevača Ivice Šerfezija kome je na ulici prišao jedan stariji čovjek.

"Tak imal je sedamdeset, sedamdeset pet godina... I pital me: Da vi niste pjevač Ivici Šerfezi? I ja mu kažem da jesam. I onda ovaj stari gospodin...možda osamdeset leta da je imal... mi reče: 'Jao gospon Šerfa, tak mi je drago da sam vas videl! Znate ja sam vas jako volel slušat kad sam... kad sam... BIL MALI!!!'" :) :) :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije