Uspjesi radnih kolega

Radiosarajevo.ba
Uspjesi radnih kolega

Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

Današnja pjesma "za slušanje dok se čita kolumna" je prepjev poznate pjesme Luka od Suzanne Vega, a izvodi je Paola Turci. Kako se da primijetiti "zvuči bolje nego original" iz jednostavnog razloga. Jer je italijanski jezik mnogo zahvalniji za pjevanje od engleskog, a to možemo provjeriti i na ovoj pop pjesmi (ne treba nam opera za dokazivanje teoreme):

 

Život na radiju

Šta se dešava sa danskim kantautorom na koga toliko fizički sličim da sam mislio da mu pišem: "Gospodine Poul Krebs! Ja sam siromašni pjevač iz Bosne koji liči na vas i koji nema para da snima skupe video-spotove.Mogu li ja da pozajmim sliku sa vaših video-spotova i samo podložim svoju muziku?

Nisam odavno provjerio na internetu šta sada radi. Da li je počeo da svira neku ljigavu muziku ili možda neke danske narodnjake!? Je li oćelavio, pustio stomak? Ne bi mi bilo drago ni da je moj "daleki brat blizanac" danas mršavko upalih obraza, propao od droge.

Naravno, kao što ne bih volio da je "grohnuo" , ne bih volio ni da je puno zgodniji od mene i da ima puno bolje pjesme... :)

Nekako bi optimalno bilo da je danas malo zgodniji od mene i da ima malko bolje pjesme... I nakon pretrage ostah oduševljen! DOBAR JE AUTOR I POMINJE ME U PJESMI!

Ponosan sam i na svoje kolege sa Radio Sarajeva i njihove uspjehe u raznim oblastima stvaralaštva. Emirova "high voltage" rock grupa Snake Eater ima sve više uspjeha i sve češće nastupa i van naše zemlje.

Amra učestvuje u nekim važnim projektima u oblasti muzičke kulture, a nedavno su o njenim aktivnostima "i novine pisale":


Dino, koji se kao u horor filmovima, od samozatajnog radio voditelja i disk-džokeja noću pretvara u stand-up komičara - plasirao se u finale takmičenja u stand-up komediji! Mi na radiju naporno radimo i nikada se ne šalimo - tako da mi je njegov talenat za komediju bio nepoznat.

Sjećam se da je nam je dolazio na Univerzitet željan znanja, željan diplome, ali eto...ne dade mu se da bude ljekar ili pravnik...pa naš Dino ode u komedijaše:

A tu je još i portal Radiosarajevo.ba i nagrada za profesionalno i etičko izvještavanje:

Radiosarajevo.ba dobitnik nagrade za izvještavanje o LGBT temama

Zima i magla

Došla je zima i sve češće razmišljam o knjigama 7000 dana u Sibiru Karla Štajnera ili Jedan dan Ivana Denisoviča Aleksandra Solženjicina. Kakav je bio život zatvorenika i žrtava Staljinovih progona na tim groznim minusima u Sibiru?

I, sjetim se priče jednog lika koji je živio u Zagrebu u istoj zgradi kao i Karlo Štajner, tada već čovjek u godinama. Nakon što je pročitao Štajnerovu 7000 dana u Sibiru mladić je odlučio da jedan dan u liftu, umjesto uobičajenih razgovora o vremenu, skupoći...svoga čuvenog komšiju priupita: "Htio sam da vas pitam nešto, što ne znam, a što me zaokuplja neko vrijeme...O čemu ste vi razmišljali sve te silne godine koje ste proveli u Sibiru?"

Stari revolucionar se zamislio i rekao svom mladom komšiji: "O čemu sam razmišljao? O rukavicama! Razmišljao sam o tome kako da sačuvam rukavice da mi ih ne ukradu!"

Nevjerovatno kako svake zime, svaki put kad oblačim ili skidam rukavice ja pomislim na robijaša u Sibiru koji i dok spava razmišlja o rukavicama koje mu mogu ukrasti...

Došla je zima i Facebook je pun slika nasmijanih sretnih pojedinaca i porodica koje uživaju na suncem okupanim Olimpijskim planinama, izazivajući zavist većine "fejzbuk luzera" koji se dave u sarajevskoj magli i smogu.

Dok u sebi pjevušim pjesmu "ti ćeš s njime da ideš na Jahorinu..." i čestitam autoru teksta (izvrsno opisan kontrast između mondenskog zimskog centra i prljavog grada...ko li je to napisao?) kontam da uslikam jednu tugaljivu fotogalerijuMagla na Koševu.

Zasada samo razmišljam o tome. No treba se nakaniti da se malo hoda po magli i hladnoći i uslika "ono što se ne vidi od magle". Sad vi sigurno mislite "lako je govoriti - razmišljao sam", ali kao dokaz da sam STVARNO razmišljao prilažem ovu sliku koju sam uslikao dok sam hodao gradom...i onda poslije, naravno, zabavljen svojim jadom potpuno zaboravio na svoje čitatelje koje sam mislio "obradovati" fotogalerijom Magla na Koševu.


Kriza eurozone

Kada je u pitanju ekonomija, porezni sistem, fiskalna politika moram priznati da ništa ne kontam. Kao što vjerovatno ne kontaju ni oni koji bi morali da kontaju. Kada je prije 5-6 godina krenula kriza u USA, sa najviših mjesta je savjetovano Amerikancima da počnu da štede!I raja su krenula da štekaju novac...I onda su oni isti autoriteti opet zagalamili na njih: "Halo! Ko vam je rekao da ne trošite pare! Propadosmo! Moramo povećati potrošnju!...itd...itd...“

Najveća mi je fora kada se pojavi neki ekonomista koji TVRDI NEŠTO SASVIM SUPROTNO od svih ostalih, i nudi potpuno drugi put za izlaz iz krize! Ko je u pravu? I to nikada nije neka budala, nego ugledni prof. dr sa nekog poznatog univerziteta!

Za kraj kolumne pripremio sam jednu interesantnu ekspertizu. Ovi ekonomski analitičari smatraju da je odbijanje najvećih denominacija u eurozoni izazvalo finansijsku, a nakon nje i društvenu krizu, te smatraju da je korištenje valute euro usporilo ne samo ekonomiju regije, nego i neke druge aktivnosti koje se pominju u pjesmi:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije