Uspjesi ex-Kurtovića

Radiosarajevo.ba
Uspjesi ex-Kurtovića


Piše: Elvis J. Kurtovich

Sedmični izvještaj štovanom čitateljstvu

Društveno korisne aktivnosti

Odazvao se pozivu da dam svoj doprinos velikoj akciji "Jedna milijarda ustaje". Sjetio sam se da čak imam i pjesmu koja govori o nasilju nad ženama. Poslao je organizatorima, a oni su na brzinu napravili spot koji treba pogledati, umjesto čitanja klasične izjave učesnika akcije.

Pjesma se zove "Kažu da te ćojek tuće":

Za ljubitelje radija: Jedna skorašnja emisijica.

Iz istorije sarajevskog rokenrola:


Obnovio sam link na audio zapis naše stare demo-kasete snimljene u podrumu zgrade u ul. Fuada Midžića br.19 (poznat kao "Zaborav").

Neću se prisjećati godišnjice Olimpijade jer sam to uradio prošle godine.

Snimio fotogaleriju "Zima na Koševu".

FOTOGALERIJA: Zima na Koševu

Dok sam fotografisao, izletio mi je pred objektiv jedan crveni golf. I pomislio sam-neće ovih starih golfova vječno biti po sarajevskim ulicama. To je neminovno, mada po statistikama kod golfa dvojke prvo rikne... vozač! I nedostajaće nam kad ih ne bude.

Zato sada treba da ih slikamo što više... :) Napraviti neku veliku "milenijsku fotografiju"... hiljadu golfova na ulicama Sarajeva i hiljadu fotografa koji ih slikaju...

Komšije na plakatima

Druga stvar koju sam primijetio i uslikao je moja malenkost na jednom skoro-pa-jumbo plakatu na Zetri. Morao sam staviti u fotogaleriju "Zima na Koševu". Jako mi je lijepo bilo kad sam vidio ko su mi prve komšije na plakatima pored. Moje posebno drage kolega Kemo i Dino Merlin! Nekada smo zajedno gladovali, mrznuli se, čekali da nas nešto pogodi i ubije.. .A vidi nas sad! Vidi finog odijela u Dine!

Moram u kolumni da se pohvalim uspjesima bivšeg bubnjara moje grupe. Garo je svirao sa nama na trećem albumu ("Čudesni svet privatluka"). Čuli ste ga na početku kolumne u pjesmi o nasilju nad ženama, a možete ga vidjeti na ovom snimku iz 1989. :

Garo (pod pravim imenom Sergej Kreso) je postao cijenjeni režiser dokumentarnih filmova u Holandiji. Imao je uspješnu novinarsku karijeru (npr. bio urednik vijesti na Radio Maastrichtu ) a onda mu je kao pravom rokeru to sve dopizdilo. Jednostavno, zasitio se vijesti i stresa, nije mu se više svirao ni bubanj ( i tu je imao finu karijeru sa grupom "Mala Vita"). Osjetio je potrebu da snima filmove. Krenuo je naravno sa filmovima o muzici i muzičarima.

Njegov prvi film je bio o bivšem flautisti sarajevske filharmonije, koji je nekada svirao Titu, a u vrijeme nastanka filma svira bakicama i lokalnom mesaru u Holandiji kao ulični svirač. Pogledao ga - odličan film, kao i onaj o grupi "La Banda" koja se ponovo skuplja poslije rata u Sarajevu.

Posebno mi se dopao Garin film o Žaku, tamnoputom Belgijancu koji je svirao u grupi "Galija" a danas živi u Vrgorcu. Žak, totalni pacifista, muzičar, slikar... nešto kao Bob Marley koji igrom slučaja zaglavi kod nas u ratu...

Najspektakularniji film Garo još nije uspio da snimi, pa ću šutati o sjajnoj zamisli, jer su filmadžije (a posebno Englezi) uvijek spremni da ukradu dobru ideju!

Ali je zato Garo nedavno uspio da snimi film koji je prikazan i prodan u nekoliko zemalja. Ovaj njegov zadnji film ušao među 10 najboljih na "njihovoj holandskoj Puli" a malo je nedostajalo da uđe među prva tri!



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije