Umjetnost retuširanja i remiksa

Radiosarajevo.ba
Umjetnost retuširanja i remiksa


Piše: Elvis J. Kurtovich

Na našem portalu mogli ste pročitati kako je fotograf dobio otkaz zbog upotrebe Photoshopa. A nekad se moralo retuširati po zahtjevima "Tita i partije".

Svi udžbenici iz ove tematike sprdaju se sa primjerom bugarskog lidera Todora Živkova i njegovim čuvenim "primicanjem Staljinu". Na originalnom snimku iz tridesetih godina drug Staljin drži govor, pored njega su tadašnji sovjetski funkcioneri a mladi Todor Živkov je u grupi revolucionara, prilično daleko od Staljina. No vremenom, kako bi poneki od ovih Rusa zglajzao i završio u Sibiru, vješti bugarski retušer bi ga izbacivao sa originalne slike i na njegovo mjesto stavljao svog zemljaka, koji se tako, malo pomalo, približavao Staljinu.

I tako se negdje 50-ih godina došlo i do fotografije na kojoj se mladi i zgodni Todor Živkov našao odmah do strahopoštovanja vrijednog lidera, kao da su najveća raja u cijeloj Kominterni!

No vrijedni retušeri našli su mogućnosti za popravke i ovu naoko savršenu fotomontažu! Mikrofon koji je morao biti na slici uvalili su Staljinu da njemu malo zakloni figuru, a njihov bugarski vođa bio je tu bez mikrofona i njegove sjenke preko lica prisutan, kako sav koncentrisan sluša govor vođe komunističke partije velikog i bratskog Sovjetskog Saveza...

Tek kad sam u legendarnoj reviji Start 80-ih pročitao zanimljiv i originalnim fotografijama opremljen tekst (a samo je jedna stvarno bila "originalna") o Živkovu koji polako prilazi Staljinu, malo sam se bolje zabuljio u uokvirenu fotografiju na zidu moje nekadašnje dječje sobe.

Tek kao mladić skontao sam da slika jednog od legendarnih sekretara SKOJ-a Ive Lole Ribara, ima jednu fulu! Da bi djeci približili ideje komunizma, stariji drugovi su skontali da je Ivo Lola Ribar bio zgodan momak, i da bi ga klinci mogli držati na zidovima svojih soba pored ostalih prerano preminulih idola poput Hendrixa, Morissona, Joplinove... A kako djeca vole životinje, na razglednicu sa poginulim omladinskim liderom koji je mogao biti nasljednik Tita, uvalili su i ovog konja, kojeg sigurno nije bilo na originalnoj slici Ive iz vremena NOB...


Radeći zadnjih godina na radiju odlučio sam da i ja malo "osvježim i redizajniram" poznate pjesme... Ima onaj "prazni dio" na pjesmi grupe The Police - Walking on The Moon, gdje ide samo čuvena bas dionica, uz diskretan bubanj i gitaru...

Tu ja obično ubacim Tarotologa Milana da on svom pozivatelju kaže šta on misli o tome: "Znate kako je bio na Mesecu? Stavio u dnevnu sobu tapete sa zvezdama, Mesecom i slikao se tako... Ma hajte molim vas.. Kako ko? Pa Neil Armstrong mi pričao... Ma naravno da znam čoveka.."

I onda ponovo krene Sting:"We can be together walking on the moon"... itd...

I tako neki dan, udarile vrućine, meni se ne radi ozbiljna emisija, nešto kontam... A da Milan priča preko cijele pjesme... I u emisijici napravim ovaj svoj prvi probni miks....


Prođe u četvrtak uspješno taj moj prvi remiks u životu, vraćam se ja po vrućini kući i razmišljam o priči seksologa kako je pacijentkinju poslao na more da liječi neplodnost, a njen muž mislio da to i njemu pomaže i zatrpavao se u vreli pijesak... i kad je došao s mora "vrelina mu je tako spržila ćelije da mu je spermogram bio na nuli!Nijednog malog spermića! I ja mu kažem: Čoveče, ja sam rekao ženi da ide na more da se leči, ti si trebao da nabiješ slamnati šešir oko pasa..."

Idem ja tako kući žaleći svoje male spermiće, čeznući da se skinem u gaće i uperim ventilator u srednji dio tijela i skontam da probam napraviti još jedan remiks...

Poslušajte tvorevinu iz emisije koja išla u petak... Negdje oko pola 1, odmah poslije disko-pjesme od Vlatke Pokos "Kad će taj petak, ti si k'o metak..."



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije