'U ljubav vjere nemam'

Radiosarajevo.ba
'U ljubav vjere nemam'

Pjesma za čitanje kolumne:


Dobro došli u kolumnu u kojoj sve češće primjećujem da bi nam svima nama u ova stresna i neurotična vremena dobro došao Himzo Polovina. Naravno, ne mislim na pjevača Himzu Polovinu - nego na psihijatra, doktora Himzu Polovinu, bez obzira na to što se radi o istoj osobi...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

No kako nam nažalost svima nama ne mogu napisati uputnicu za Jagomir i ordinaciju doktora Polovine, ostaje nam da se liječimo ovom lijepom pjesmom s medicinskom tematikom koja nam govori da je fizička ljubav najbolji lijek...

U ljubav vjere nemam

Današnja "pjesma za nastavak čitanja kolumne" sadrži i jedno pitanje.

Zašto se ova dvojica pjevača klebere dok pjevaju ovu tužnu pjesmu?

A?


Evo odgovora.

Gibo se smije jer razmišlja: "Kako sam glup što sam ti dao ovako dobru pjesmu", a Oliver se smije jer razmišlja: "Stvarno si glup. Mislio si da bolje leži nekom starijem pjevaču, umjesto da je ti sam otpjevaš, i sada kada si i ti star - uživaš u plodovima..."

Najnovije tendencije u muzici za mlade

Ja se trudim da se ulizujem mladima. Farbam kosu u drečave boje, nosim piercing i tattoo, i imam onu modernu bradicu kao popularni pjevači s top lista. Trendsetter sam i hipster, ovisnik o gadgetima i primjećujem da se popularna muzika dosta promijenila od vremena doktora Himze Polovine.

Još '90-ih kad smo svirali u diskotekama i folkotekama primijetili smo da narodnjački bendovi ne samo da nemaju harmoniku, violinu, klarinet... nego nemaju nijedan drugi instrument osim sintisajzera?!

Jednom smo naišili na sastav s trojicom klavijaturista - nešto kao narodnjački Tangarine Dream...

Sada i toga sve manje ima, sada su "glavne face narodnjački DJ-evi" pa ova pjevačica pjeva: 

DJ noćas vrti dobar beat...

 
Vratimo se na one što "u ljubav vjere nemaju" , a iz nekog razloga im je to šega.

Interakcija među ljudima je onima koji posmatraju sa strane obično nerazumljiva i mi možemo samo nagađati zašto su dva slavna pjevača tako dobro raspoložena dok pjevaju tužnu pjesmu.

Evo jednog primjera vezanog za košarku.

Svjedoci smo bili uzbudljivih košarkaških utakmica na Evropskom prvenstvu, gdje je često ogroman pritisak na igraču koji u odlučujućim momentima izvodi slobodna bacanja. I sjetio sam se jednih jako bitnih slobodnih bacanja koje je izvodio Mirza Delibašić protiv Sovjetskog saveza. Nakon što su osvojili zlatnu medalju, u TV studiju kod urednika Nikitovića bili su gosti Moka Slavnić i Kindže Delibašić i komentirali detalje s te utakmice. I dođoše do momenta kada Kindže fula prvo slobodno bacanje, pravi nervoznu facu, a prilazi mu Moka i nešto mu šapće na uho.

Nikitović: "Ovdje ste nešto rekli da ohrabrite svog druga, da se proba koncentrirati i pogoditi drugo bacanje. Šta ste mu tačno rekli?"

I obojica nešto mumljaju, kao ne sjećaju se, nešto nebitno... i tako... Ne odgovoriše na pitanje...

Nebitno.

Ide dalje emisija, snimak Kindžetovog drugog uspješnog bacanja, pobjeda, slavlje, čestitke, planovi za budućnost i tako dalje kako već to ide u tim emisijama.

I kad se domaćin opraštao od gostiju i završavao emisiju, Kindže odluči da ipak javno kaže koje su bile "riječi ohrabrenja" koje je pred odlučujuće slobodno bacanje dobio od Moke:

"Rekao mi je: 100 maraka da ćes fuliti!"

No dok ne progovore o tome mi ne možemo dokučiti koja je interakcija između autora pjesme Gibonnija (ipak je drugi dio pjesme otpjevao suznih očiju?) i interpretatora Olivera (koji će naravno otpjevati i Vjeruj u ljubav i tako objasniti čovjekov stav o ljubavi, koji je naravno, uz sve krize i razočarenja, ipak dominantno pozitivan).

Možemo samo nagađati zašto se smiju dok pjevaju omiljenu pjesmu vašeg starog kolumniste koji ipak još malčice, malčice vjeruje u ljubav, i ponekad bivšim ljubavima koje nikad nije prebolio šalje korisne linkove s web-portala tipa Kakootrovatimuza.com. :)

Stavio sam ovaj problem pred svoje Facebook prijatelje, iznesene su razne teorije i na kraju smo došli do zaključka da je najvjerovatnije da se ova dva ugledna pjevača smiju tome što moraju u Areni ostati ozbiljni i ne smiju zapjevati neozbiljnu verziju s tonske probe...

"Stavim ja... a u ljubav vjere nemam..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije