U Bosni se podignula raja

Radiosarajevo.ba
U Bosni se podignula raja

Obično svoju emisiju Tačno u podne s Elvisom počnem nekom starom pjesmom u fazonu onog starog, socijalističkog Radio Sarajeva i njihovih emisija tipa Prođoh Bosnom pjevajući.

Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

Za prvu emisijicu u kojom sam didžejisao nakon događaja koju su prodrmali našu zemlju odabrao sam pjesmu "U Bosni se podignula raja" u izvođenju čuvenog interpretatora Zaima Imamovića:


Za ljubitelje televizije

Odabrao sam vam ovu mladu takmičarku koja se na početku priloga kritički osvrnula na one koji stalno pjevaju pjesma tipa Whitney Houston - I Will Always Love You. Marija je za svoj nastup izabrala Whole Lotta Love od Led Zeppelina, te svojom izvedbom oduševila stare rockere Joksimovića i Jahovićku koji su sjedili u žiriju takmičenja:


Za ljubitelje radija

Za ljubitelje moje emisijice koje težak život i obaveze sprečavaju da je slušaju u 12 ili 24 prilažem link za jednu prošlosedmičnu emisijicu:

Tridesetu godišnjicu Olimpijade obilježio sam jednom lijepom narodnom pjesmom u izvornom "kalesijskom" fazonu. U njoj su izvrsno opisani razni događaji poput podviga skijaša Jure Franka, zatim upisivanje samodoprinosa za Olimpijadu, a narodnim pjevačima nije ponestajalo inspiracije u opisima prirodnih ljepota grada Sarajeva i njegove olimpijske okoline.


Talkin' bout a Revolution (ne od Tracy Chapman)

Nevjerovatne su količine raznoraznih mišljenja o proteklim događajima iznesene na društvenim mrežama. Svako ima svoje mišljenja, mada nisu bili tu (žive u USA, Kanadi...), slabo prate događaje, ali eto imaju svoje mišljenje... Sa svojim "kontanjem stvari" podsjećaju me na jednog drota s prastare karikature. Naime čuveni Pjer Križanić je 30-ih godina nacrtao karikaturu u kojoj neki student sav u šljivama i zavojima govori brkatom starojuguslovenskom žandaru: "Znaš li ti da si jučer povrijedio autonomiju Univerziteta?", na šta mu brkati drot u onom svom oblačiću karikature odgovara: "A šta ja znam koga sam tukao u onoj gužvi..."

 

Dobri su i oni "analitičari i istaknuti društveni i javni radnici" (oni jedni te isti što su "svakoj rupi zakrpa" i koji se oglašavaju povodom svih mogućih događaja - od izbora američkog predsjednika do ispadanje Ekreme Jevrića iz "Farme" ). Neki od njih su prije par dana kritikovali inertnost naših građana i objašnjavali kako kod nas neće biti većih protesta jer "nismo mi".

Ukrajina, našim ljudima je "samo da ne puca"...
Sada ti isti u medijima i po internetu "analiziraju" i mudruju: "Jesam li vam rekao da će biti nemira!? A niste mi vjerovali!..."

Jedno je sigurno. Sad je tren velikih odluka!

 Novo! Burn!

Izašlo je i dosta odličnih fotografija i filmova s protesta. Za ovu kolumnu odabrao sam vam slike koje se zovu "Novo! Burn!" autora Mirsada Kličića, doajena i prvoborca Facebook grupe Semantičke vratolomije




I dok gledate slike predlažem vam i ovu pjesmu kao muzičku podlogu. Kao stari Purplovac ne mogu dozvoliti "da u kolumnu pustim više pjesama od Zeppelina nego od Purplea"    :)

"Still I hear "Burn!"
You know we had no time,
we could not even try..."



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije