Tehnologija, ekologija i još ponešto

Radiosarajevo.ba
Tehnologija, ekologija i još ponešto

Piše: Elvis J. Kurtovich

Umro je Tony Sheridan. On je bio jedan od posljednjih potencijalnih svjedoka koji bi nam mogao potvrditi kako je Ivo Robić pomogao grupi The Beatles:

Društveni angažman u protekloj sedmici:

Povodom Svjetskog dana radija dao izjavu za "Slobodnu Evropu"


I nešto kontam:" E jesam tada bio popularan..." NE DAO BOG NI MENI NI BILO KOME VIŠE NIKADA TAKVU VRSTU POPULARNOSTI... :)

I moram da ponovim kako će stari dobri radio da opstane i da nadživi ove novotarije koje su se pojavile... Facebook, portali poput ovoga kojeg sada čitate, sve će to radio nadživjeti... Novine lagano izumiru i radio ih je izgleda već nadživio...

Jednostavno - ne možete voziti auto ili peglati veš i gledati TV ili surfati internetom... ali možete slušati radio... Za ljubitelje rariteta: snimak iz 1957. gdje mali Jimmy Page svira sa svojim skiffle bandom:

Inicijative: Moja inicijativa iz prošloutoračke kolumne dopala se mladim kolegama sa portala.

Razmišljam tako o radiju, internetu, tehnologiji... i prisjećam se desetak godina starog intervjua pjevača Ramba Amadeusa. Novinar je pronašao da je ime ovog popularnog interpretatora rock muzike na Google servisu po broju pretraga i posjeta na visokom trećem mjestu u konkurenciji "naših" muzikanata! Odmah iza Balaševića i Bregovića!

No Rambo je tužno to prokomentarisao činjenicom da to veze nema sa stvarnom popularnošću, nego sa kompjuterskom pismenošću njegove publike: "Da je trebalo ići pješke glasati u mjesnu zajednicu… Era Ojdanić bi me ubjedljivo porazio".

Koliko je tehnologija napredovala i kako bi to objasnili ljudima iz prošlih vremena? Jedan pametni čovjek je rekao nedavno da bi našim precima bilo teško objasnit da današnji ljudi u džepu imaju spravicu pomoću koje mogu naći skoro svaki podatak, čuti skoro svaku pjesmu, pogledati skoro svaki film...a li oni tu spravicu uglavnom koriste DA BI SE SVAĐALI SA POTPUNO NEPOZNATIM LJUDIMA NA DRUGOM KRAJU SVIJETA....:)

Poučak profesora Kurpjela

Profesor Kurpjel koji nam je predavao "Kondicioniranje voda" (ili je to bilo "Vodosnabdijevanje"?... joj... opet me posjetio grof Alzheimer...) dao je jedan slikovit primjer kojeg se i nakon 25 godina sjećam.

"Znači - čuvar vodovoda je obično u stara siromašna vremena bio neki mještanin koji tu svakako živi. Dadne mu se neka mala platica i on pazi na vodovod. I tako je godinama jedan nepismeni seljak besprijekorno obavljao tu važnu funkciju. U određene sate on uzme uzorak vode i usporedi sa modelima koje smo mu dali.S ve smo mu po bojama označili i objasnili. Ako je zamućenost takva i takva - on zagrabi iz te i te vreće dvije lopate koagulansa i baci u bazen. Ako je zamućenost drugačija - on uporedbom nađe flašu koja ima istu takvu zamućenost i po boji nađe drugu vreću sa nekom drugom hemikalijom koju ubaci u bazen. Ne zna o čemu se radi, ne zna koje su hemikalije u pitanju, ali mu je sve što treba objašnjeno. Taj nepismeni savjesni čovjek koji je prošao kratku obuku radio je godinama svoj posao bez ijedne greške. I dođoše modernija vremena, mi za Olimpijadu sagradismo najmodernije postrojenje za prečišćavanje vode. Čudo tehnike, lampice svijetle, ako šta nije u redu alarmi pište itd... I zaposlimo umjesto onog nepismenog starog dede moderne tehničare, momke sa završenom srednjom školom (kako ih je profesor Kurpjel nazvao "disko generacija").

I nakon mjesec dana ovi "moderni" napraviše havariju sistema! Šta su oni radili na radnom mjestu, kako nisu primijetili da im sve pišti i vrišti na monitorima - tek njihovom napažnjom podigao se aktivni mulj, sve se pokvarilo i zamutilo, bazeni su se morali ispraznit, pola grada bilo dva dana bez vode itd… itd…"

Ekološka metla

Evo još jednog interesantnog mišljenja o napredku, robovlasničkom društvu, cijeni rada...


Uporedo sa pričom o tehnologiji, sve se više priča o ekologiji. U inostranstvu se to izučava i na fakultetima. Gledao sam jednu emisiju gdje su prikazali jedan bračni par - naš uspješan čovjek i strankinja iz Australije koju je on oženio. Ona već uspješno nabada naš jezik i objašnjava "kako je studirala ekolodži na juniversiti".

"Jesti li imali prilike da ta iskustva studija ekologije primijenite kod nas?" upita je voditelj, na šta se naš čovjek, koga ništa nisu pitali, ubaci u razgovor i izjavi: "Jeste, čim je došla odmah je dobila metlu! "

Eh što ti je tehnologija... Evo primjera:

Skontao sam da sam vam u prošloj kolumni  pisao o uspjesima Gare, bivšeg bubnjara moje grupe koji je sada cijenjeni režiser u Holandiji... pa utvrdio da sam vam ostao dužan link za trailer za onaj film o bivšem basisti grupe "Galija " koji mi se veoma dopao:

Pa, ako vas je trailer zainteresirao, pa ste poželjeli pogledati čitav film, pažljivo proučite komentare ispod trailera na Youtube servisu...:)

Što ti je tehnologija...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije