Svijet usafunjica

Radiosarajevo.ba
Svijet usafunjica


Umro je Steve Jobs. Veliki čovjek i vizionar. Mnoge njegove ideje ostadoše nezavršene... Nije završio... fakultet! Hm... Loše sam počeo kolumnu... OPET KVARIM DJECU!

Probajmo ponovo početi. U fazonu sapunica.

U prethodnim epizodama:
Elvis kojem je umro stari babo kupio je polovan auto. Zna da će teško izgurati ideju koju je pokrenula redakcija portala pa ima i rezervnu varijantu. Ideju je dobio prije nekoliko godina od gosta našeg radija. Njemu je u nedjelju umro tata. U ovom starom radio-intervjuu spominje svog oca, svoj život na Koševu i mnogo toga. Poslušajte:


Znači ulica Tome Bebića iz pjesme:

(Zavezanih očiju ja mogu priko pazara
Do križanja od Smojine i Bebića Tome
Do trafike sa lutrijom, kroz grozdove sandala
I pištolje na vodu, salatu i pome...
I eto me doma! )

poslužila je kao ideja za skeč u "New Primitives" fazonu gdje bi se brojni prijatelji osnivača ovog pokreta Zije okupili u nepostojećoj ulici Dražena Ričla i protestovali zbog toga što hoće gradit put preko njiva, što im je slab pritisak u vodovodu, što im psi lutalice napadaju kokoši ili tako nešto slično.

Prijetećeg predstavnika međunarodne zajednice sa pištoljem (koji će na kraju skeča išamarati predstavnike opštine i kantona ali i okupljene papke iz ulice Dražena Ričla koji "prenaglašeno protestuju") glumio bi Draženov "brat od ujaka" Dario.

Ovom holivudskom glumcu kome će se ljetos kad dođe u Sarajevo svi ulizivati (kao što se inače uliziju holivudskim zvijezdama kad dođu u Sarajevo) zadatak je da na umjetnički način, preko glume i komedije, poruči ovom gradu:

Ako nastavite da se tako ponašate prema mom zaboravljenom rođaku i mojoj skrhanoj tetki koja je izgubila sina jedinca... IMAĆETE POSLA S CONANOM!!!


I sa Konanom i sa Kenanom! (Za mlađe čitatelje – stari radio-skeč Nadrealista iz "Primusa".)

U sljedećim nastavcima naše sapunice čitajte:

Šta će biti s mlađim rokerima kojima sam ovih dana pokušavao "biti pri ruci"? Ponajbolji sarajevski klupski band "Blavors" izdali su svoj prvi autorski album "Napokon". Bio sam u petak u klubu "Underground" i najavio njihov nastup. Blavorsi su odlični i zaslužuju podršku "ljudi u gradu"! Poslušajte njihov prvi singl i pogledajte spot:

Već sam prije pokušao "biti pri ruci" "Dubiozi kolektiv" i snimio im neke najave koje oni koriste na koncertima. Oni su mi se odužili tako što su me pozvali da glumim u njihovom "MTV kvaliteta" spotu.

Mada nisam neki glumac i povrijedio sam nos sopstvenom krivicom pred samo snimanje ovaj spot će mi biti veoma drag jednog dana.

Kako su moje radnje u spotu snimane na raznim lokacijama imam "video razglednicu" kako je moje Sarajevo izgledalo septembra 2011. i kako sam se ja uklapao u okolinu...

Spot pogledajte ovdje.

I tako... prošlost, sadašnjost i budućnost se prepliću... Tražili ste od mene još snimaka Zije... Evo vam još jedan kratki film iz "praistorije", snimljen na proslavi 8. marta 1983. u sarajevskom Cedusu. Snimio ga je, kao i prethodne, vjerovatno prvi sarajevski "amaterski VHS snimatelj" vrijedni Zoka. Mada je slika grozna, ton očajan, a grupa koja svira "za poslati u popravni dom" – sredovječnim osobama koji se na snimku prepoznaju spot će biti draga uspomena...



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije