Svi idu u pjevače

Radiosarajevo.ba
Svi idu u pjevače

Pjesma za čitanje kolumne:


Ako se pitate zbog čega je ova pjesma tako dobra - postoji mogućnost da je vaš muzički urednik Radija Sarajevo na tragu ispravnog odgovora. Možda zbog toga što ju je komponirao Jakov Gotovac (Ero s onoga svijeta)?!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Mislim da i malo ljudi zna da je autor muzike za čuvenu brigadirsku pjesmu Hej, haj brigade - Arsen Dedić, a pročitajte koji "dream team" stoji iza ove pjesme koju u mjesecu maju također vrtim na našem radiju:

Kompozitor: Oskar Danon (1913-2009)

Tekst: Vladimir Nazor (1876-1949)

Orkestracija: Krešimir Baranović

Međunarodni dan jazz

Oskar Danon je još 1928. osnovao u Sarajevu jazz sastav koji se zvao Bobby jazz. Jazz se u Sarajevu prije 2. svjetskog rata posebno svirao za vrijeme ljetnog raspusta kada bi se vratili studenti koji bi iz Beča, Pešte, Praga... donosili u naš grad tu novu muziku.

Zahvaljujući grupi zaljubljenika u jazz, i Sarajevo se u četvrtak našlo u grupi gradova koji su obilježili Međunarodni dan jazza.


Zaista je bilo zadovoljstvo u Monumentu slušati ovoliki broj izvrsnih muzičara na jednom mjestu. Gitarista Dino Šukalo je najavljivao "izmjene u timu" i nabrajao klubove u kojima se svirao jazz svih ovih poslijeratnih godina. Kao ključnu osobu koja je "pokrenula te mlađe snage" Šukalo je imenovao saksofonistu Darka Poljaka, čovjeka koji je uvijek spreman da "virus jazza" prenese na mlade.

I dok smo se vraćali poslije svirke na naše Koševo pitao sam Poljaka o njegovim počecima, o jazzu u Sarajevu prije tridesetak godina.Tada su u Klubu međunarodnog prijateljstva pri CEDUS-u (ulaz iz Šenoine) bile jazz svirke i on je pitao Sinana Alimanovića 

Sinan Alimanović pozvan na jazz gala koncert u New Yorku

kada im je proba, mogu li da provjere njega kao saksofonistu, na šta mu je Sinan odgovorio da samo idući put ponese saksofon na svirku... :)

Jazz se prije rata svirao i u CDA, Kabareu, kafiću Cloe... a sada mlađe generacije nastavljaju svirati muziku koju je mnogo prije Poljaka, Sinana, Kornelija Kovača, swing sastava iz FIS-a... davne 1928. u Sarajevu sa svojim drugovima svirao čuveni dirigent i kompozitor iz svijeta klasične muzike Oskar Danon (Ide Tito preko Romanije)...

Moje Facebook istraživanje

SKONTAO SAM RAZLIKE IZMEĐU ZECA I KUNIĆA!

Kunić se više koristi u eksperimentima nego zec - i obično je on taj pokusni kunić...

Za razliku od naučnika - mađioničari više koriste zeca. Oni vade "zeca iz šešira", a rijetko ili nikada kunića...

Razlika je i u tome što jedni idu u trenere, slikare i arhitekte - a drugi u pjevače:


Kada sam ova svoja istraživanja publicirao putem društvene mreže Facebook -  moji prijatelji su imali neke dopune i amandmane na izrečeno.

Značajna razlika može biti: ako je neko "strašljiv k'o zec", to vjerovatno znači da je kunić nešto hrabriji od zeca!

Opovrgli su i moju teoriju o izboru zanimanja i poslali mi slike ovog starijeg i ovog mlađeg pjevača (koji je možda njegov sin?).

Tako da moramo, uz uvažavanje mojih premise, izreći konkluziju da i jedni i drugi idu u pjevače!

Ma - svi idu u pjevače!

Ima ih "ko zečeva"!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije