Semantičke Vratolomije

Radiosarajevo.ba
Semantičke Vratolomije


Piše: Elvis J. Kurtovich

Za ljubitelje radija: emisija od srijede

Eto tako ja kao muzički urednik pratim i reagujem. I razmišljam: u vrijeme kad su drugi "promašili" i pjevali "ako su sutra zarati, mala moja šta ćemo ja i ti", " samo da rata ne bude"... jedini je Boris Novković bio pametan i pjevao "biće rata kažu svi, ja ću umrijeti od ljubavi...", pa bi možda trebao više puštati njegove novije albume, da pripremim slušatelje za budućnost...

Za ljubitelje kolumni...

Ima jedan čuveni stručnjak za kompjutere koji piše uvodnu kolumnu za najpoznatije američke medije. I on, koji testira i ocjenjuje najnovija čudesa tehnologije, svoje tekstove piše na prastarom word-procesoru na kome je 80-h godina i počeo da piše! Haha – nastavljam pisati u WordPadu!

U našoj staroj rubrici Mladi pjesnik danas vam predstavljamo pjesmu koju je mlada pjesnikinja Jadranka Kosor objavila u starom slobodumnom magazinu "Zum reporter".


Da obogatim kolumnu mislio sam postaviti i fotogaleriju "Zima na Koševu" ali, dok sam se ja nakanjivao i tražio kameru snijeg se otopio, a fotogalerija "Blato na Koševu" mi se nije snimala... i tako to...

U prošlim nastavcima sam vam pokušao podvaliti priču kako sam se vratio na društvenu mrežu Facebook zbog kolumne. Kao - to je dobro za istraživačko novinarstvo, pa kao kolumna će sada biti otvorenija za savjete i sugestije... blablabla... Ništa od toga!

Kolumna nazaduje, nju lijevom rukom napišem(prepišem) u ponedeljak uveče, ali sam zato na FB među najaktivnijim(najdosadnijim) članovima! Stavljam sve što mi padne na pamet. Neki dan, ljubomoran što nemam preslatkog kućnog ljubimca kao ostali prijetelji, uslikam paučinu iz kupatila i stavim na FB uz komentar: "Da vidite dragi prijatelji šta je moj ljubimac ispleo od prošlog čišćenja kuće!"

Igram se tako ja sa Facebookom i postavljam: "Sramota me na svim slikama biti u istom džemperu pa sam kupio novi... isti takav..:) probao kako će mi stajati uz odijelo za Novu godinu i odmah poželio da se pohvalim svojim FB prijateljima...:)"

I naletim na minu! Navukao sam se na FB grupu "Semantičke Vratolomije"! Odvratila me je od svakodnevnih obaveza, popustio sam u školi... O čemu se radi? Neko postavi jezičku zavrzlamu tipa "Pao je snijeg. Sad se možemo gudrati i skankati se" i onda ostali komentarišu!

Ko je kriv i koga majci da prijavim "da me je nagovorio na zlo" ? Šoba! Od njega sam jednom dobio nešto "Kao na Lapad, kao da idemo na Lapad"... kliknuo... i sad nema povratka... Kada legnem da spavam, umjesto da brojim ovčice, ja smišljam "Tiger Woods u Golfu I igrač svijeta" i sanjam bogatog golfera kako pada na listi najboljih igrača, ali zato voza sve novijeg golfa!... :)

I kad se probudim, umjesto da idem prat zube i umivat se, ja odmah na FB da objavim šta sam sanjao: "Pravi bogataši sa Golfa pređu na Polo! " Ova me FB grupa i provale na koje tamo nailazim vraća u mladost kad smo u kafani "Park" razmišljali o susjednoj "Tvornici ključeva Čarapa". Umjesto smijeha kao što je nekad bilo, autor provala dobije kao nagradu "lajkove" , ili još bolje – njegovo izvrtanje dalje se izvrće...

Kopiranti odmah budu provaljeni linkom koji dokazuje da je to već bilo na forumu...:) Sve ide uživo, munjevitom brzinom... Nekada se semantičari tako zaholcaju da imate osjećaj kao da ste u nekoj velikoj mašini koja sipa i sipa provale... (SIPA provalila ko sipa provale? )

I tako dragi moji... Obično kolumnu završim sa "otišao u SDK" ili "inventura – radnja zatvorena do sljedećeg utorka" a ovaj put ću vam na vratima napisati: "Nema me do daljnjega - tražite me na Facebook grupi Semantičke vratolomije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije