Šejtan rules!

Radiosarajevo.ba
Šejtan rules!

Lagano umire onaj ko ne čita moju kolumnicu...


Kako ja već odavno "lagano umirem po skraćenom postupku", i ne čitam poeziju, o čemu sam se već samokritički osvrnuo u kolumni koja se zvala "Čitali smo Sergeja i Lorku",

Čitali smo Sergeja i Lorku

koristim svoju emisiju Tačno u podne s Elvisom da umirim nečistu savjest što ništa ne čitam osim Plavog oglasnika (a i to uglavnom u WC-u ). Pa tako puštam u eter (a usput i slušam jer moram kao ton-majstor) i recitatore (ne mora biti Šerbedžija!) kako govore odabrane stihove. Dođe dobro kao odmor nakon standardnih pjevača i njihovih stihoklepačkih umotvorina čiji su dometi uglavnom na nivou "telefonu, daj zazvoni više!" (To današnje Facebook generacije i ne razumiju. Šta je zaljubljenom stihoklepcu nekad predstavljala zvonjava telefona i slični stihoklepi zahtjevaju posebnu rubriku "Šta je stihoklepac htio da kaže".) Nedavno sam svojim vjernim slušateljima pustio i čuvenu pjesmu Branka Miljkovića u kojoj se nalazi i stih koji je upotrijebljen u poznatoj rock pjesmi. Neću vam reći koji je to stih da bih vas zainteresirao da poslušate cijelu pjesmu:


Rekordi, rekordi

Kraj je godine i ja opet ponavljam jedan te isti fazon, a kako vi ne protestirate - ponovit ću ga i ove godine. A on glasi:

Kraj je godine. Bira se sportista godine. Ovogodišnja Miss dobiva svoju krunu od prošlogodišnje Miss, ovogodišnji "poslovni čovjek godine" prima svoju titulu od prošlogodišnjeg "poslovnog čovjeka godine" (ako ga na ovu manifestaciju puste iz zatvora...).

Ove godine postavljen je najnoviji svjetski rekord u sviranju Hey Joe na tradicionalnom okupljanju gitarista u Wroclawu. Uvedene su i neke novine pri obaranju rekorda ("a sad samo akustične gitare"), a na početku pokušaja je visoki predstavnik Steve Vai upozorio šta će se morati učiniti ukoliko nekom od 7344 gitarista pukne žica... :)

Pjesma za kraj kolumne

Navikli ste od mene (a ne bunite se previše pa ću i ovo ponoviti) da kolumnu počnem poznatim pjesnicima, natjeram vas na razmišljanje, a onda vam kao nagradu za vaš intelektualni napor, na kraju priložim neki laganiji sadržaj, poput radova Miroslava Ilića ili Šemse Suljaković iz njihove impresionističke faze.

Ovaj put sam se odlučio za DJ Krmka, autora srednje generacije, koga muzička kritika često apostrofira kao minucioznog nastavljača tradicije etabliranih majstora opuštajućih pjesama poput Mice Trofrtaljke ili Braće Bajić.

Iz njegovog opusa sam vam odabrao pjesmu koja pobuđuje asocijacije na trenutne vremenske prilike. Hladno je i treba raspaliti vatru, ne samo u peći nego i u ljubavi.

Kako?


Zaključak

Dokazano je da mnoge pjesme imaju tajne, subliminalne poruke. Uporni istraživači su naprimjer dokazali i na internetu objavili da, kada unatrag pustite pjesmu grupe E.J.Kurtović & His... Kad se babo vrati kući pijan, jasno možete čuti skrivenu sotonističku poruku: Šejtan rules!

"Tako sam i ja, slično kao i nekih predhodnih utoraka...
Jack Bruce plače mi na ramenu
Mmmmm...

...odlučio da pri kraju kolumne priložim jednu pjesmu u kojoj prikriveno stoji i poruka za sve one kojima se kolumnica nije dopala... :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije