Sarajevo Big Band

Radiosarajevo.ba
Sarajevo Big Band

Početak je najteži.

Zato ja lukavo, na početku, čitatelje zadeveram slušanjem "pjesme za čitanje kolumne" dok ja skontam šta ću i kako ću.

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Ovaj utorak će se "posebno zadeverati" ljubitelji lika i djela Toma Waitsa:

Ana Karenjina

Gledamo mi davno stari crno-bijeli film Ana Karenjina s Gretom Garbo, stari polako večera...Volio je kasno da jede, da "finišira" sve one masne i žilave komade mesa koja djeca ne vole (djeca tradicionalno vole krtinu!). Malo je i pospan od pive, film ne gleda baš pažljivo, ubaci po koju observaciju protiv žena (kada se izmotava Alexis iz Dinastije obavezno prokomentira: "Uh što može biti pogano, k'o žensko!") i tako...

I negdje pred kraj filma glavna junakinja skroz prolupala od nedaća koje su je snašle u životu gleda nekakav voz. Gleda ga, gleda i gleda...

I stari se uznemiri, stade mu zalogaj u grlu i reče čuvenu rečenicu koje se i danas sjećam:

"Je l' luda? NEĆE VALJDA POD VOZ?!"

Mi djeca se smijemo (kao i poneki čitatelj ove kolumne), a stara uzdahnu...

Nimalo joj nije bilo smiješno...

Često najbolje provale dođu iz neznanja, a rijetki su oni koji to priznaju i spremni su da se našale na svoj račun, kao npr. bivši as NK Željezničar Nikola Nikić.

Iz emisije Sportske legende isjekao sam jednu provalu Nikole Nikića koja je toliko zasmijala sekretara Želje da mu je pozlilo pa su morali da mu pomažu da dođe sebi.

Prije toga popularni Nidžo će ispričati kako ga je Švabo Osim (gradsko dijete) naučio da svoja razmišljanja tipa "Željo je seljački tim" sačuva za sebe:

Sarajevo Big Band

Nakon nekoliko zapaženih nastupa, Sarajevo Big Band večeras će nastupiti u BKC-u s nekim imenima "sarajevske pop-rock škole" na čelu s vječitim mladićem Fadilom Redžićem

Već sam pisao kakvo sam uzbuđenje imao pri nastupanju s Bodom Kovačevićem

Elvis J. Kurtović Šou

a to se sada na probama ponavlja s Fadilom!

Umjesto klasičnog poziva na koncert prilažem vam intervju koji sam dao za Dnevni avaz. Tu ima sve objašnjeno zbog čega treba doći na koncert:


1. Najavljen je tvoj nastup s Big Bandom u BKC-u. Šta publika može očekivati te večeri?

"Bio sam najavljivač na njihova tri prethodna koncerta u BKC-u. Publika može očekivati izvanrednu svirku Big Banda. Posebno bih volio da dođu mladi, koji nikada tako nešto spektakularno nisu vidjeli. Nakon što čujete Big Band, onda vam se svaka muzika gdje ima tri-četiri čovjeka na bini čini nekako siromašna. Oduvijek sam želio da snimim album s Big Bandom, ali me je Robbie Williams preduhitrio.

A publika od mene ne može mnogo  očekivati. Nikada nisam znao da pjevam, a sad sam već toliko ostario da zaboravljam i tekstove."

2. Kako nastupaš relativno rijetko, koliko tebi znače ponovni izlasci na binu?

"Nastupam svakih četiri-pet godina, pa se onda izbrukam i čekam četiri-pet godina da publika to zaboravi i onda opet izađem i isprovaljujem se. Tako da će vjerovatno tako biti i ovog puta."

3. Tvoje pjesme, odnosno grupe Elvis J. Kurtović and his Meteors i dan danas ne da se slušaju, nego se može reći da su među najslušanijima. Kako to tumačiš?

"Ne znam odakle vam to da su moje pjesme među najslušanijima. Vjerovatno vam je ostalom pitanje u kompjuteru kad ste radili intervju s Leom Martinom. Kad odem na YouTube kanal uvijek mi preporuči Seku ili neku Stoju, neku golišavu pjevačicu, da je to kao preporučeno za mene. Ne znam odakle im to, jer ja tu muziku ne slušam.

Možda zato što su meni našli na kompjuteru pomoću tih programa da dosta gledam filmove 'za odrasle', pa mi nude te golišave pjevačice. Ali, ko zna možda se moje pjesme opet slušaju, jer posljednjih godina sam dobivao po 20 eura godišnje od autorskih prava, a prošle godine sam dobio čak 50 eura. Što znači da ide to i da se moje pjesme sve više slušaju."

4. Smatraš li da nove generacije razumiju poruku koju je tada slao new primitives?

"Kako su naše poruke tadašnjoj omladini bile da sa što manje rada gledaju da maznu najbolju koku iz razreda, da se od roditelja ogrebu za neko ljetovanje, da prepišu u školi... Uglavnom, da traže veze i štele gdje god mogu, smatram da su to univerzalne poruke koje vrijede za sve generacije i da i nove generacije mogu da nađu nešto inspirativno u tim porukama.

5. Evo, sad se snima film Pišonja i Žuga. Koju bi svoju pjesmu ti rado ekranizirao i kome bi povjerio glavne uloge?

"Pošto se prema mojim filmovima uglavnom mogu snimati samo horor filmovi, mislim da bi u tim filmovima strave i užasa mogao bilo koji naš političara da se snađe i da dobro odigra."

6. Tih 80-ih i 90-ih godina Sarajevo je bilo prepoznatljivo po neprevaziđenom duhu i sjajnom humoru? Kako vidiš Sarajevo danas?

"Mnogo toga se promijenilo  u odnosu na stara vremena. Danas roditelji krišom slušaju rock and roll da ih ne bi čula njihova djeca koja slušaju narodnjake, i koja bi im se smijala i i stidjela bi ih se što slušaju rock.

7. Zašto je tadašnja omladina bila u stanju pokrenuti duhovnu i umjetničku revoluciju, što se baš i ne može reći za današnju?

"Omladina ustvari nije pokrenula nikakvu revoluciju nego je uvijek bila u službi starijih koji su ih samo iskoristili. Tako isto i mi. Nismo ni mi pokrenuli nikakvu revoluciju nego smo za nikakav novac zabavljali ljude i popunjavali njihove praznine u programima i punili budžet tih diskografskih kuća i marketinga televizije i radija. Što rade i današnja djeca koja nastupaju u ovim talent show programima. Samo ih iskorištavaju ovi stariji. Tako da se i tu ništa nije promijenilo."

8. Evo upravo na radiju slušam pjesmu Ljubav je jaka. Čini mi se da je pjevaju Loša i Žera. Kako ti se dopada ta verzija?

"Loša i Žera su izvanredni interpretatori narodne, zabavne i rock muzike. Tako da mi ne pada teško da priznam da su otpjevali ovu pjesmu mnogo boje nego ja. Malo sam ipak ljubomoran na njih."

9. Tvoje kolege iz pokreta new primitivesa rasule se na sve strane i bave se raznim poslovima. Ima li neko da je u bilo kojem smislu izdao ideju vašeg pokreta?

"Šta ja znam, teška su vremena, nikad ne znate ko će vam zatrebati u životu. Tako da sam odlučio da dok ne zaposlim sve amidžiće i daidžiće u ovim državnim poduzećima, o svima sve najljepše."

10. Je li rock and roll crkao kad ga svako svira? 

"Problem je sada što mlade grupe imaju teške uvjete da bi uspjele. Pa ne znam šta treba da urade, da se snalaze kako znaju i umiju. Neka možda odu u kulturno-umjetničko društvo, pa ako treba neka im oni daju prostor i opremu, ako treba neka sviraju rock and roll i u narodnim nošnjama, neka se nekako snalaze.

Ili recimo da odu do ovih vjerskih zajednica, oni imaju para, pa neka traže da im oni kupe bubnjeva i pojačala. Neka sviraju te vjerske pjesme, uvijek će naći prostora kod ih pop ili hodža ne čuju - da za svoju dušu opletu neku od Iron Maidena."

11. Na koncu, da li si i ti među onima koji ističu da bi rado napustili Bosnu i Hercegovinu?

"Nipošto ne treba svi iz jedne familije da odu u Njemačku. Uvijek treba neko ostati. Jer, ako ostanu stari roditelji sami, komšija će malo pomalo otimati, i svoju među pomjerati nauštrb naše bašte. Tako da treba da vidi da tu ima još neko da se bije za svoje imanje, a i za Bosnu i Hercegovinu. Znači, pola neka ode u Njemačku, a pola neka ostane ovdje da čuva imanje i stare roditelje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije