Saradnja s drugima

Radiosarajevo.ba
Saradnja s drugima

Kada je jedan "prijatelj mog prijatelja", fudbaler iz Bihaća, počeo igrati za NK Zagreb u Kranjčevićevoj (by the way - sva prava raja u Zagrebu navija za NK Zagreb, u Beogradu za OFK Beograd, a u Splitu za RNK Split )... zakasnio je na trening.

Piše: Elvis J. Kurtović, Radiosarajevo.ba

I rekao je treneru: "Moram da se izvinem, neću više kasniti!"

I on mu je rekao (a ostali igrači se nasmijali): "Ako se prejako izvineš, možeš da se povrijediš, da te zabole leđa... kod nas se ispričava, a ne izvinjuje!"

I on usvojio termin "ispričavam se" i nastavio ga koristiti kada treba da se izvine - ispriča...

I bila pauza od utakmica, i on skoknuo malo do svojih u Bihać (kako grozno koristim ovo "i"... "i onda... i on"), kupio sasvim dobar auto kao profesionalni fudbaler... i tako vozi, i ugleda jednu staru komšinicu. I ona sva sretna da ga upita kako mu je u Zagrebu i tako to... No on nije imao vremena za dugi razgovor "na cesti", nego joj je rekao: "Joj ja se ispričavam - moram ići!"

I (opet ja ružno, pretjerano koristim ovo "i"... pardon... I opet ja ružno koristim ovo "i") sutradan sretne on tu staru komšinicu "kao pješak", a ona njemu "iz daljine":

"Hej sine, šta si ono jučer htio da mi ispričaš?"

A što sam ja vama ovo ispričao?

Pojma nemam...

Ne možemo ovako u kolumnu.

Moramo slušati glavnog i odgovornog urednika Radija Sarajevo.

Naime, kad ja ovako "odlepršam u mislima", da bih se vratio na zemlju, odem na web-stranicu Regulatorne agencije za komunikacije

I onda u rubrici "pretraga" ukucam "Radio Sarajevo".

I tu vidim ko mi je glavni i odgovorni urednik.

Pročitam to i kažem sebi: "Moraš slušati glavnog i odgovornog urednika!"

A "glavni i odgovorni urednik" mi poručuje da pišem o onome što znam, da sam davno obećao čitaocima nešto kao "autobiografiju":

Autobiografija

da prestanem "ispravljati krive Drine":

A ne znate ko je Marc Bolan

i da pišem o onome čega se još (pomalo) mogu sjetiti.

Nek' onda današnja tema bude saradnja s drugim izvođačima.

Evo jedne pjesme koja je rađena "po narudžbi".

Bilo je to prije prvih višestranačkih izbora u našoj zemlji, gdje je jedna stranka koja je "proizašla iz bivšeg Saveza socijalističke omladine" skontala da jedino može ući u Parlament ako na svoje mitinge "dovodi pjevače" i da bi o njihovom kandidatu za predsjednika, kompozitoru i pjevaču narodne muzike Nazifu Gljivi, trebalo napraviti neku modernu pjesmu u tada popularnom "rap" fazonu.

Izbor je pao na moju malenkost jer sam ja jedan od pionira rap muzike na našim područjima (pogledati na Wikipediji Folk raping), a moj prijedlog je bio da "glavna zvijezda" bude tadašnja "rising star" Rambo Amadeus.

I nakon "frtalj stoljeća" nisu mi mrski stihovi u kojima biračima objašnjavam da umjesto slušanja poruka političkih i vjerskih lidera samo nastave slušati svoju omiljenu emisiju narodne muzike Đerdan:

Nemoj slušat šta ti kažu lideri i vođe

nemoj slušat šta ti kažu popovi i hodže

Samo "Đerdan" na radiju ti odvrni jače

I poslušaj Gljivine tiražne pjevače

Pet-šest godina kasnije imao sam mnogo manju, epizodnu ulogu u snimanju pjesme R'n'R Zvijezda s albuma Dernjava grupe Pips, Chips & Video Clips.

Album je bio veoma uspješan, gostovao sam im i na većim koncertima, a prijatelji i saradnici zovnuti su na snimanje posljednjeg spota s tog albuma koji mi je draga uspomena na ta vremena:

PROCVJETALA JAPANSKA TREŠNJA!

Prekinut ćemo kolumnu fotogalerijom koja se trebala zvati "počeci proljeća na Koševu", no kad sam počeo snimati, skontao sam da je ove godine, još ranije nego prethodnih

Podržavam Edina Džeku!

već u martu procvjetala japanska trešnja:

Kliknite na fotografiju za otvaranje fotogalerije. 

Vratimo se "saradnji s drugima".

Na albumu slovenske grupe Zaklonišče Prepeva ‎– Sellam Alejkum iz 2004. pomogao sam malo oko tekstova, a u ovoj pjesmi sam to i recitirao:

Zaključak

Opet sam se zaletio i ušao u tematiku koju ne mogu savladati a da se ne ogriješim o neke istaknute umjetnike s kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem (npr. Margita Stefanović nam je odsvirala sve klavijature na prvom albumu )

Završimo s jednim idolom moje generacije koji među današnjom omladinom nije popularan u Sarajevu, kao Marija Šerifović i ne može napuniti Zetru. Ali nama je "najveći"!

To je Goran Bregović.

Bio je raspoložen da nam pomogne, mada smo se mi pokazali kao prilični "balvani za muziku" ("Imate 22 godine, a nikad niste čuli za salsu!?... Nismo...")

U znak zahvalnosti što je nam je pokušao pomoći prilažem ovu pjesmu koju ću ponosno najaviti s "skoro cijelu aranžirao - Goran Bregović":

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije