Prozor kraj đardina

Radiosarajevo.ba
Prozor kraj đardina

Ja kada pišem kolumnu, ja prvenstveno idem na...kvalitet! Već vam se povraća? A još niste ni počeli čitati? A?

Ali tako vam je danas, danas je važnije znati prezentirati ono što radite, pohvaliti se, napraviti "public relation" ili već kako se to zove, nego stvarno nešto uraditi.

Kad se u Miamiju vozaš jednom poznatom ulicom - sve ti kurve prilaze i kroz prozor auta uvaljuju da pogledaš njihov "book"!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Ko fol su i one manekenke...

Najvažnije je prezentirati se, izreklamirati se, a sadržaj kolumne ćemo "napumpati u miksu"...

Počeo sam na FB da dobivam (kao da sam neki fudbalski menadžer) kratke filmove koje mladi fudbaleri montiraju o sebi. Par uspješnih dodavanja, driblinga, golova ( ili lomljenja protivnika ako se reklamira odbrambeni igrač) sa ispisanom grafikom o godištu, visini, težini, klubovima gdje je nesretnik igrao pa su ga izradili itd..itd... U moje doba je to bilo mnogo elegantnije.

Bili su sportski novinari koji su hvalili igrače i pisali njihove "portrete". I onda u legendarnom listu "Tempo" izađe slika igrača kako pimpla loptu ispod koje bi pisalo "Ante Miročević očekuje poziv saveznog selektora"!

Pa onda ide hvaljenje igrača. Te neustrašiv u duelu, te "ima izvrstan pregled igre"...itd..uz obavezno "Ako me selektor pozove - znaću se nametnuti! " KAO DA SE VEĆ NE NAMEĆE!? Ali dragi moji, ako je kolumnista "Tempa" Rajko Mitić

Onda hvalospjev o junaku mojih prošlih kolumni Vahidu Halilhodžiću  ima potpuno drugačiji značaj...

Prozor kraj đardina

Uživao sam ovih dana pripremajući pjesme i tekst za "Zdenko Runjić vikend". Kakve divne pjesme!

Ako budete u Splitu možda poželite da pogledate prozor sobe u kojoj je mali Zdenko učio svoje prve akorde i mladi Runjić skladao svoje prve hitove?
Ako pažljivo slijedite upute koje možete naći u ovom posljednjem TV-intervjuu koji je Runjić dao prije smrti - lako ćete naći taj prozor i pokloniti se velikom kompozitoru:

Brazilska djevojčica

Kod Brazilci pjevaju himnu prije utakmice, to je..ne znam..ponestaje mi riječi...to je Woodstock...to je.."Grbavica" od Tife u "Dolini ćupova"..ne znam...nisam odavno bio na Halidovom koncertu pa ne znam s čim da usporedim...

Ali znam da ću uvijek kad se budu svirale i pjevale himne da se sjetim ove male djevojčice, ovog slatkiša, koji pjeva brazilsku himnu...:)


Igre bez granica

"Nisam htio biti pilot ko ostala djeca
političar htjedoh postat, drug iz komiteta! "

Završilo Svjetsko prvenstvo - a počinju nove igre, prepune ofsajda, sudijskih namještaljki. Suareza će u našim medijima zamijeniti puno opasniji "ljudožderi"...Počinju "Izborne igre" !

A što se ja nisam kandidovao, a kao mali sam se divio političarima, isjecao njihove slike iz tatinih novina i lijepio u album....? Maštao da i ja, kad porastem, principijelno diskutujem, pijem kiselu vodu na sastancima... Učiteljica je kriva.

Kad smo u školi pričali o tome šta će ko biti kad poraste (pilot, apotekarka...itd.), i ja rekao da ću biti političar - učiteljica me odgovorila od toga!
Kazala mi je: "Nemoj dušo, nije to za tebe! "
"Pa, što drugarice učiteljice, ja ću tako lijepo da naučim da diskutujem kad porastem, da uvijek glasam za jačega, zašto?"
"E, moj Elvise, znam te dobro ,kako ćeš ti da budeš političar, kada se sav zacrveniš kad nešto slažeš! "

Pouka za kraj

Ako ste dipl ing. i urednik na radiju, kao što je bio pokojni Zdenko Runjić, i ako sa Youtuba isjecate prozor sobe gdje je on " prizivao magiju svojih pjesama" - to vam sve neće pomoći da i vi napišete lijepu pjesmu ili suvislu kolumnu.

Učiteljica ne zna sve, npr. kako postoje tehnike "da slažeš i da ne trepneš" - a kamoli da se zacrveniš... Što djeca jače pjevaju himnu, jače i plaču kad njihovi izgube 7-1 ili 3-0!

Kad kolumnista Rajko Mitić kaže da si najbolji igrač 1978. godine - onda to ostaje i vrijedi do 2014. godine:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije