Podržavam Edina Džeku!

Radiosarajevo.ba
Podržavam Edina Džeku!

Volim da čitam stare vijesti. Evo jedne od 29. novembra prošle godine:


Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

I tako... baš sam danas razmišljao kako nije velika radost proljeće nakon ovako blage zime. Ali, ipak je radost. Ako pratite ovu kolumnu vjerovatno znate da smo se dogovorili da pratimo cvjetanje japanske trešnje u Sarajevu kako bi jednog dana mogli utvrditi da li njeno cvjetanje daje tačno dolazak proljeća u Sarajevu

Kako ja svake godine poletim da ubacim slike procvjetale trešnje prvog utorka kad mi je kolumna, po datumima kolumni možemo utvrditi koliko je ove godine "proljeće došlo ranije nego prošle".

Poslije rata su se pojavile čitave aleje japanskih trešanja i sad je mnogo lakše primijetiti kad procvjetaju. No vrijedi li japanska tradicija (pored svih tehničkih izuma koje Japanci imaju - njihov glavni meteorolog na državnu televiziju donese grančicu trešnje u program da dokaže da je procvjetala i da slavlje može početi) i u Sarajevu?

Tradicionalno nepovjerljiv, ja to ispitujem, posmatram japanske trešnje na raznim lokacijama, tražim "referentnu". Umjesto fotogalerije (ne da mi se snimati baš svake godine!) "Sakura na Koševu 2014." evo jedne slike u fazonu "Sakura - Kovačiči" uz nadu da će cvijet trešnjice kad procvjeta idućeg proljeća biti prijatno iznenađen..."Šta je ovo! Druga traka saobraćajnice završena!!!"


Eto, učimo se pomalo. Biljka definitvno ne može da pogodi "da više neće biti snijega" (prošle godine je pao snijeg po cvijetu), nego ona vjerovatno na osnovu uzastopnih visokih temperatura skonta da je vrijeme da procvjeta... pa šta bude...

Ćiro pita astrologe

Eto, posmatram, ispitujem, sam se učim, jer je teško danas naći dobrog stručnjaka. Neke oblasti kao astrologija, numerologija, tarot... traže veliko znanje, mnogi se time bave, ali je malo pravih stručnjaka. Dosta je lažnih stručnjaka i varalica, na šta je Tarotolog Milan više puta upozoravao i tražio da se uvede red u ovoj oblasti. Iskusni i mudri Ćiro Blažević uvijek je imao dobre savjetnike iz oblasti astrologije, a poznati Theo M. Ljubić bio je dugo Ćirin lični astrolog. Da li je došlo do raskida te saradnje, ili je Ćiro samo poželio "second opinion", tek nedavno:

Stari pjevači imaju svoj radioshow

U prvim godinama svoga rada na Radiju Sarajevo pokušavao sam da zakrpim svoje neznanje iz oblasti muzike i muzičkog stvaralaštva. Ja sam naime, davno i davno, razočaran raspadom grupe Deep Purple PRESTAO DA SLUŠAM MUZIKU!?

I skupljao sam bitne pjesme za naš radio, pravio obrazovne emisije tipa "taj i taj pjevač, pa kako mu je išla karijera, pa koji su mu najveći uspjesi, pa na kraju gdje je sada, šta sada radi"... i istražujući to zadnje došao sam do zaključka da mnogi stari poznati muzičari kao npr. Steve Harley, Suzi Quatro, David Lee Roth... imaju svoj radioshow. (Nedavno je neko na "semantičkim vratolomijama" postavio temu: Jeste li bili na koncertu Van Halle? Pa sam odgovorio: Izbacio me David Lee Drot...)

Evo kako je to kada je urednik i voditelj radioemisije Bob Dylan:

Podrška Džeki

Kako čestitati neki praznik (u subotu je bio 8. mart ) prijateljima preko Facebooka? Ako vaših svih 500 prijatelja čestita ostalima neki praznik, onda je to - zagušenje saobraćaja! A opet... red je čestitati!

Hm... šta uraditi? Nađoh ovu objavu, samo je proslijedih i napisah iznad, sada i svoje objave, komentar: U potpunosti podržavam Edina Džeku!


Jessica s harmonikom

Kutak za ljubitelje grupe The Allman Brothers Band, sastava kojeg je "donio na Koševo" (prvi imao ploče pa "davao drugima da presnime" ) koševski audiofil Dadica Ćustović.

Vjerovatno nam je svima najomiljenija Jessica, instrumental koji je gitarista Dickey Betts nazvao po svojoj kćerkici Jessici. Jessica se može čuti posvuda, u TV seriji Top Gear, u Sarajevu ga svira kućni band kluba "Route 66“, a radeći nedavno emisiju o tzv. alpskom rocku naletih i na ovu slovenačku verziju Jessice s harmonikom. Uživajte!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije