Po vašem izboru

Radiosarajevo.ba
Po vašem izboru

Pjesma za čitanje kolumne:

Prvi put sam je čuo davne...

Ne valja! Idemo polako, po sistemu "babo ti se penje na krov"...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Dođe kraj jula, i ja zabavljen svakodnevnim belajima skontah pred početak emisijice koja je išla u petak 31. jula da sam potpuno u proteklom mjesecu zaboravio puštati svoje "hitove mjeseca jula". Pođoh navrat-nanos da ispravim grešku, pustih Julija od Zdravka Čolića i stari eurovizijski hit o vrućim julskim ljubavima:


i dođe na red pjesma koja mi je "postavila standarde za pjesme o julu".

(Julia you set the standards for me)

Čuo sam je prije nekih 40 godina u emisiji Po vašem izboru koja je išla svaki dan u 12 sati nakon vijesti i izvještaja o vodostaju na Radiju Zagreb 1.Urednik je bio Miljenko Jelača i vrtio je dosta muzike koja je nama siromašnim srednjoškolcima u to doba bila nedostupna. Nije tada bilo rock muzike na radiju i TV-u, ploče su bile skupe i jedno od najvećih "pozitivnih čuda" u mom životu desilo se kad smo brat i ja slomili antenu od našeg mono radiokasetofona Grundig čiju sam sliku jednom davno našao na internetu i stavio u kolumnu:

Uvijek je bilo bezveze

Umjesto antene stavio sam dugačku žicu i okrećući skalu i uvrćući žicu slučajno primijetio da mogu čuti Radio Zagreb 1 i 2 na UKW talasima!

Trebalo se pomučiti da se "sve ucica", ali kada bih uspio - imao sam odličan zvuk i mogao bih u dobroj kvaliteti snimiti emisiju.

Jao kakvih su oni noviteta imali!

Dok su urednici Radija Sarajevo "zaduženi za muziku koju slušaju mladi" pozajmljivali ploče iz Jugotona (danas nekakva turistička agencija) i njihova licencna izdanja koja su kasnila godinu-dvije nam predstavljali kao "novitete" (naravno u emisiji bi bar pet puta pomenuli Jugoton da se zahvale na pločama!) Jelača, Vrdoljak, Glavan, Batinović... oni su puštali ploče čim bi one bile izdate u Engleskoj!

Bili su moj "prozor u svijet", moja "škola rock muzike", tako da sam imao referencu na osnovu koji sam mogao  utvrditi i nivo naših znanja sarajevskih DJ-eva (bila je to grupa Dire Straits i pjesma Brothers In Arms - Braća u armiji)

Elvisova škola grnčarije

Nisu me nimalo pogodile vaše kritike povodom kolumne Elvisov kulinarski šou  ("zar Cedevitu po makaronima!?") i nemam nikakvu namjeru objašnjavati da ja Cedevitu koristim uvijek kada mi se ne da guliti limun (opet uvijek!) i da, dok ovo pišem, upravo pijem kefir s Cedevitom!

Idemo dalje sa savjetima!

Rambo otvorio školu jedrenja!

I ima mnogo učenika!

Dolaze mu uglavnom njegovi obožavatelji, koji svakako moraju naći nekog učitelja jedrenja pa kontaju: "Neka onda to bude Rambo, da se malo družimo i zezamo s njim!"

I ja, kako uvijek kopiram druge pjevače, kontam "da i ja nešto otvorim"!

"Elvisova škola grnčarije!"

Morate priznati da dobro zvuči!

Jedini je problem što ja s time blage veze nemam, kao i s ostalim vještinama i znanjima...

Pa nešto kontam... Znate li vi šta o tome?

A otvorimo kako se to danas kaže "startup kompaniju"?

Vi podučavate, a ja okrećem onaj točak, ložim vatru, dodajem peškire učenicima kada peru ruke poslije časa...

A? 

Ja donosim glinu s Ciglana i držim kod sebe pare od "kotizacije seminara" jer su u vas ruke stalno "blatnjave"...

Robert Plant vs Marjana Deržaj 

I tako, dok maštam o svojoj školi grnčarstva u "kojoj ću ja menadžerisati ne uprljavši ruke", ja u stvarnom životu danas u isto vrijeme kada i Miljenko Jelača imam svoju emisiju. Vremena su se promijenila, digitalna revolucija je doprinijela da danas moja malenkost može imati i ekscentrične priloge poput takmičenja Roberta Planta i Marjane Deržaj:

EUzičke razglednice: Marjana Deržaj


Dok ovo slušate, dozvolite da vam, iako sam deklarirani Purplovac,

Zeppelini i Purplovci

kažem nešto što bi išlo u prilog Roberta Planta i "pomoći mu da izvuče neriješeno".

Marjana Deržaj ima dosta "bogatiju produkciju", jer je u vrijeme nastanka snimaka ona bila neka vrsta "socijalističke dive", a Robert Plant samo mladi kamiondžija koji se amaterski bavi pjevanjem i mašta o karijeri profesionalnog muzičara...

Zaključak

Na primjeru jedne "julske pjesme" koju možda nikada ne bih čuo da nije bilo Miljenka Jelače ("Miljenko - you set the standards for me!") krenuo sam da vam objašnjavam šta je za mene značio Radio Zagreb u vremenima kada sam kao mali polako spoznavao da naši sarajevski radiourednici uglavnom samo znaju da se foliraju ("a sad grupa Dire Straits i pjesma Private Investigations - Privatne investicije")... :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije