Plemić i džentlmen

Radiosarajevo.ba
Plemić i džentlmen


Piše: Elvis J. Kurtovich


"Čim čujem riječ kultura", odmah se uhvatim za pištolj!" – reichsminister Goebbels, poznati stručnjak iz oblasti propagande i marketinga.

(on to naravno nikad nije izjavio, ali pošto sam ja stari roker koji u svakom propagandisti i stručnjaku za marketing vidim "učenika dr. Goebbelsa" ostaviću početak kakav i jeste! Jer i ja sam stručnjak... Stručnjak za "antipropagandu... fudbala!")

No kako pravi stručnjaci izumiru, sve češće sa pitanjima zovu i nas, polustručnjake, nestručnjake, mediokritete. Kad smo već kod toga - nisam vas odavno obavještavao kako naša organizacija napreduje. Moje "Udruženje sarajevskih mediokriteta" još uvijek ima samo jednog člana - mene... Plemenita ideja da se pokrenemo i zaštitimo, kako od genijalaca tako i opasnije prijetnje (onih što ništa ne znaju!), rezultirala je samo time što su se mnogi mediokriteti koje sam zvao u udruženje naljutili na mene...

I tako, mene nestručnjaka, su nedavno zvali iz jednog uglednog medija da i ja nešto prokomentarišem o jednoj temi. Ako vam je lijeno kliknuti na link i pročitati cijeli tekst, i mislite da ću vam ga ja prepričati - varate se.

Koncept "prepričavanja" (ja vam prepričam knjigu, film, epizodu ,,Robinje Isaure" koju niste gledali...) smo izbacili iz kolumne! Prepričavanje je i dovelo do toga da je misao, koju u jednom komadu izgovara glumac koji glumi generala Göringa, pogrešno pripisana stvarnom propagandisti Goebbelsu...

Čitaj pažljivo!

Istovremeno sa ukidanjem prepričavanja, uveo sam vam preslušavanje u kolumni. Ako niste stigli slušati u emitovanju emisijicu u kojoj evropljani pjevaju američke soul standarde kliknite ovdje, a ako vas interesuje koji je čuveni pjevač najbolje pjevao na njemačkom jeziku kliknite ovdje.

Ljubaznošću našeg čitaoca nedavno sam u kolumnu stavio naslovnicu novina iz koje se vidi da je Bono Vox primljen u Sarajevu kao najviša ličnost.

No kad papku napravite jednu uslugu, onda on traži i drugu, pa sam ga zamolio da nađe i moju sliku na naslovnici istih novina! Što bih to volio da imam, ako možda vi nađete dat ću vam 50 KM!
(da i vi imate neke koristi od čitanja ove kolumne!)

Paul McCartney i ja, iste veličine montirani jedan do drugog, na naslovnici najtiražnijih dnevnih novina jedne države (mišljenje o novinama i državi neka ljubomorni čitaoci koji nisu izašli na naslovnici zadrže za sebe!)... Koji merak, bez obzira što vijest na naslovnici nije tačna :) ! Nek ostali BH kantautori crknu od zavisti!

Vaš kolumnista i Paul McCartney, najava saradnje sa čuvenim Beatlesom...
60 KM ĆU VAM DATI
AKO TO NAĐETE!

Nezapažena provala

Evo šta je bilo: Paul McCartney se, preko tadašnje supruge, uključio u fondaciju koja finansira deminiranje područja koja su bila zahvaćena ratnim dejstvima. I izašla je jedna dobrotvorna kompilacija pjesama na kojoj je pisalo "odabrao Paul McCartney"... I na toj kompilaciji je bila i moja pjesma.

I ja sam to objasnio novinarki i iskoristio priliku da izrazim zahvalu ser Paulu što je preslušao moju pjesmu, i što se kao pravi engleski plemić i džentlmen napravio da nije primijetio da sam malko maznuo jednu njegovu pjesmu:


Osta provala nezapažena... Loše prepričana moja zahvala... Ne znaju raja koje su pjesme u pitanju... A nije ni u današnjoj kolumni ispala nešto posebno jer mi onaj čovjek koji radi u arhivi nije našao naslovnicu... :(
(70 KM
ko nađe i pošalje!)

Ali su se od tada vremena promijenila. Sad i ja radim u medijima, sad sam i ja novinar (čovjek koji brka kilovolte i kilovate)! I po prvi put svoju izjavu diktiram kolegi iz susjedne kancelarije i savjetujem mu da stavi uskličnik i sliku iza izjave, da se može malo razmisliti o njoj...

I uspjelo je! Veliki broj internet portala iz regije su prenijeli misao, koju možda ne bih ni smislio, da me nije zadeverala ova tema sa Slobodne Evrope... (a da ipak kliknete na link sa početka kolumne? )

Gdje je mjesto kulture danas?

Po ure kulture

Vaš kolumnista ju je na početku nezaštićenu ostavio pred "Gebelsovim" pištoljem i stavio u kraj, folirajući se većinu kolumne navodnom saradnjom sa britanskim plemićem ser Paulom...

Umjesto da bar pred kraj kolumne nešto napiše o kulturi, on fantazira kako će spašavati svoje dupe ako "Gebels" opet dođe na vlast: "Herr Goebbels, nemojte me slati u logor na izgradnju autoputa Jošanica - Berlin, i ja sam nekad bavio propagandom... tu ću biti korisniji Četvrtom rajhu... evo pogledajte“:



No ipak evo kratko o kulturi, pred kraj Dnevnika, prije sporta i vremenske prognoze. Ima jedna emisija na TV koja se u svom naslovu sprda sa činjenicom da današnji ljudi nemaju puno vremena za kulturu. Zove se "Po ure kulture".. :)

Tu je jedan pisac govorio o Thomasu Wolfu. Pričao je o njemu na neki gorko duhovit način, slično gorko duhovitom pismu BH književnika "grobarima naše kulture". Književnik u trenerci je rekao da je Thomas Wolfe kratko živio, ali je ipak doživio zadovoljstvo da bude preziran u svom rodnom gradu. I zaključio:

"Ako pisac ne doživi da bude popljuvan, izopćen, stavljen na stub srama u svom rodnom gradu, onda se pisac osjeća nekako jadno i prazno...“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije