Omiljene TV serije

Radiosarajevo.ba
Omiljene TV serije

Dobro došli u moju kolumnu u kojoj se popularizira lijenost i u kojoj autor iznosi svoje neprihvatljive stavove tipa "da je Alexander Fleming bio vrijedan i oprao onu epruvetu na kojoj mu se nahvatala plijesan - nikad ne bi izumio penicilin!".

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Tu se često nalaze bizarni neprovjereni podaci poput onoga da je legendarni švedski političar Olof Palme u mladosti krampao na izgradnji pruge Brčko-Banovići (i bio proglašen udarnikom!). Autor (a to sam k'o biva ja!) se nada da će se komentarom ispod teksta javiti neki svjedok koji će potvrditi ono što je autor nekad davno načuo, a sada ne zna kako da nađe dokaz, jer jedino što on zna uraditi od istraživanja - ne daje rezultate (o čemu bi trebalo i napisati pjesmu koja bi se zvala "Ukucaj u google")

Društveno korisne aktivnosti

Simbolično sam pripomogao prvom, promotivnom koncertu Sarajevo big bandaKako ne znam da sviram i pjevam, a volim jazz i muziku big bandova, bio sam najavljivač:

Iz prigodnog teksta kojeg je sastavio muzički kritičar Ognjen Tvrtković i koga sam smotano pročitao na početku koncerta izdvojio bih misao da "Grad bez velikog jazz orkestra / big banda nije pravi grad"!
Sretno, Sarajevo big band!

Rad na radiju

Svaki obožavatelj lika i djela Elvisa Presleya koji je propustio emisijicu "Euzičke razglednica" ima priliku da samo klikne donji link i posluša prošlosedmično izdanje čije je tema bila "Evropljani pjevaju Elvisa".

Omiljene TV serije

Dozvolite da vam pokušam objasniti svoj "dječiji, adolescentski i ukus odrasle osobe" kroz TV serije koje sam volio gledati.

Dječiji ukus je veoma diskutabilan i dijete će uvijek radije pojesti čokoladu nego neki dobar komad janjetine! Ja se sjećam da je meni najljepša glumica bila Neda Arnerić i nisam razumio moga starog koji se palio na Terezu Kesoviju ili Sofiju Loren!

"Uh, kako se ova Tereza uživi u pjesmu" hvalio ju je stari, a mi smo svi znali da on više gleda Terezu nego što sluša pjesmu, dok je meni ona bila stara dosadna teta, za razliku od Nede Arnerić koja mi je noću dolazila u san i "ljubila se sa mnom po ustima"...

Slično i danas djeca vole onu bebastu pjevačicu Rihannu, a jedna žena mi je objašnjavala kako odrastanje svoje kćerke prati po njenom omiljenom pjevaču. Mala je u to doba jako voljela one Backstreet Boyse, ali kako je rasla tako je mijenjala "svog omiljenog Backstreet Boya"! Kako je ulazila u pubertet nije joj više najomiljeniji onaj najbebastiji (recimo da se zvao George) nego onaj najmuževniji (recimo da se zvao Tom!).

E pa interesantno je da sam ja kao mali volio seriju Leteći cirkus Montyja Pythona!

Ako niste gledali ovu seriju - najbolje će je opisati riječi moje mame: "Joj, opet ovi ludi Englezi što se krevelje! E baš ih ne volim!"

A ja sam ih baš volio kao mali i bili su mi šega kada "se krevelje" u skečevima tipa "Ministarstvo bezveznog hoda".

Kada sam porastao nisam ih toliko gledao. Bili su mi previše "pametni i intelektualni" za moj ukus koji je odbijao svaki "misaoni angažman i naprezanje moždanih vijuga"!

Jedna od mojih omiljenih serija iz djetinjstva bili su Diplomci. Glavni junak je bio "vječiti student" koga je glumio Bora Todorović koji je tada mogao imati već 30 godina. On pred svaki ispit ode do obližnje kafane "da popije jednu rakijicu da mu se razveže jezik". Tu dobije i batine i onako pripit i sa šljivama počne da lupa gluposti...

Volio sam i detektiva Colomba. On je bio totalna šega u svom čuvenom mantilu. Potpuno različit od drugih TV odgovornih i požrtvovanih detektiva - opet je bio antipatičan mojoj mami! Uvijek me je opominjala zbog nereda u sobi, zašto prljavih cipela i nepočešljan idem u školu i zabrinuto gledala kako umjesto ostalih dotjeranih i urednih TV detektiva ja najviše volim poručnika Colomba!

Evo šta o njemu kaže Wikipedia:

"Columbo je skromni, neugledni i naizgled ne baš previše bistar policajac koji je obično podcijenjen kako od zločinaca, tako i od svojih kolega. Međutim, usprkos svemu, on uvijek uspijeva povezati konce i na temelju naizgled nevažnih detalja pronaći dokaze koji će optužiti počinitelja. To se obično događa tako da uspije izvući informacije od zločinaca koje je uspio uvjeriti u svoju prividni nedostatak inteligencije."

Sjećam se da je jednom onako neuredan i šlampav otišao da traži nekog svjedoka u prihvatilište za skitnice i beskućnike. Tu ga je dočekala časna sestra s riječima. "Uđi brate, ako si gladan nahranit ćemo te, ako ti treba nova odjeća - baci taj stari mantil, naći ćemo nešto pristojno da obučeš!".

Nakon što joj se moj idol predstavio sa svojom iskaznicom. "Poručnik Colombo, L.A.P.D.", časna sestra mu namigne: "Ah, shvaćam, poručniče! Vi ste se prerušili u skitnicu da istražite zločin!"

Jednom se Colombo u svom truljavom auto dovezao na naki autootpad gdje se dogodio zločin, a dežurni policajac mu kaže: "Policija istražuje mjesto, autootpad danas ne radi, dovezite svoju olupinu sutra!"

Colombo mu mrzovoljno pokazuje svoju službenu legitimaciju, policajac ga pušta da odveze svoju trulju do mjesta zločina, a ja se valjam od smijeha...

Svako ko je recimo ljubitelj grupe The Ramones sigurno je volio i porodicu Bundy, junake serije Bračne vode (Married with Children)

Evo šta npr. Wikipedia kaže o "majci porodice":

"Peggy Bundy, njegova žena, je prepoznatljiva po svojoj bujnoj crvenoj kosi i neukusnom odijevanju, a njezine osobine nisu baš neke - lijena je majka, ništa ne radi u svome životu osim što neprestano smeta Ali, te najčešće ignorira potrebe njezine obitelji. Ali zato uvijek misli na sebe, pa zato najčešće potroši sav Alov novac (a toga je malo) na svoje potrebe. Ona je opsjednuta televizijom, te je neobrazovana, što je najveći razlog zašto mrzi posao, a najviše voli zbijati šale na Alov račun, najčešće na njihov seks."

Ova serija je išla kad sam imao tridesetak godina i tada mi je prijao grubi humor kojim je ona obilovala. Prije nekoliko godina naletio sam na reprizu ove epizode i primijetio da mi se taj grubi humor... sada još više dopada!

Zaključak

Kao i obično, neoprezno sam krenuo pisati kolumnu i zadao sebi preširoku temu. Umorih se - a ne dotakoh mnoge omiljene serije. Nekada bih završio kolumnu s "eto, obećavam da ćemo ovu neiscrpnu temu nastaviti da istražujemo idući put", no kako se to nikada nije desilo, više vam ništa ne obećavam...

Počeo sam pisati kolumnu sa željom da vam skrenem pažnju na neke stvari koje su vam možda promakle. I sad na kraju uviđam jednu činjenicu.

A ta tužna činjenica o kojoj vrijedi razmisliti... jeste da u serijama koje se meni sviđaju glavni lik treba biti lijen, neuredan, i bez većih intelektualnih ambicija... :) :) :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije