Nek se čuje i naš glas!

Radiosarajevo.ba
Nek se čuje i naš glas!

"Očekuju da kažem uvijek nešto o suštini
O tome nije rek'o ni Aristotel bogzna šta..."

                                      (Ništa mudro - Bijelo dugme)

Opet počinjem "ograđivanjem i izvinjavanjem" - citirajući jednog studenta filozofije koji je čitao Aristotela, za razliku od mene (ja se ne bih usudio da kritički promišljam Aristotela). Tako one koji prvi put čitaju moju kolumnu pripremam da ne očekuju danas neke mudrosti...

Redovni čitatelji kolumne to već znaju...

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

YouTube poezija

Umjesto "pjesme koja ide dok se čita kolumna" danas preporučujem "pjesmu poslije koje se kolumna i ne mora čitati".

Ako poslušate ovu pjesmu Vesne Parun - oslobađam vas od čitanja kolumne!

Imate "opravdan izostanak"!

Ispravljanje nepravdi

Prije nekoliko godina Baka Slišković je izašao ususret stranom novinaru koji nije govorio francuski i talijanski i dao mu izjavu na engleskom jeziku, mada Baka taj jezik ne priča "liquidly" (tečno)... :)

Izvrsno se snašao i uspio nekako sastaviti razumljivu rutinsku izjavu kakvu treneri daju novinarima (obično su u stilu "lopta je okrugla", "utakmica se igra svih 90 minuta"... da sada ne citiram i strip junaka Grunfa...)

Ta izjava je postala YouTube, a ja mislim da treba još nešto pogledati. Baka zaslužuje da ga malo poslušamo i kako parla talijanski:

Djeca i igračke

Današnja djeca previše vremena provode s mobitelima i kompjuterima i jedna moja drugarica je svom sinu od devet godina oduzela laptop i rekla.

"Nećeš više buljiti u taj ekran! Evo ti papir i bojice i crtaj nešto!"

I kad se nakon izvjesnog vremena vratila da vidi šta mali radi - evo šta je on nacrtao:


I baš se lijepo igrao s novom igračkom koju je sam sebi napravio, kucao po "tastaturi", pomjerao "miš"...

Nek se čuje i naš glas!

Kako su ljudi "izražavali sebe" u doba "prije Facebooka"?

Preporučujem vam da pogledate izvrsni dokumentarac Krste Papića Nek se čuje i naš glas! iz 1971. u kome se govori o fenomenu tzv. divljih radiostanica: 


I kad malo bolje razmislite - vi svaki put kada na Facebook "okačite" neku pjesmu - radite, u principu, isto što je nekada davno radio momak iz filma (i kome su šest puta oduzimali ilegalnu radiostanicu, a on svaki put ponovo sastavio novu, još jaču!)

Svi mi smo eto dočekali "da se i naš glas čuje"!

Ja sam npr. "proslijedio" sliku koju je neki dan postavio na Facebook stari roker Dejan Cukić. Prelistavajući svoje muzičke časopise on je naletio na fotografiju Johna Lennona koji po New Yorku u prodavnici s "etničkim proizvodima" traži nešto po svom ukusu (ćevapčiće, šljivovicu ili već šta je Lennon volio...)


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije