Nejubilarna

Radiosarajevo.ba
Nejubilarna


Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba


Dobro došli u nejubilarnu 114. kolumnu
koju pišem za naš portal!

Istina je doduše, da većinu kolumni nisam napisao ja - nego moji studenti i asistenti. Vi to niste ni primjećivali, jer kad se oni zanesu i počnu nešto mladalački da fantaziraju - ja im vratim kolumnu na "doradu". I kažem: "Pazite malo kako pišete! Provaliće nas da varamo! Unestite malo više MOG STILA  u kolumnu!“

Prošla je zima!

U BBI-u su napravili vrata "kako treba". Nema više da probaš otvoriti vrata , a ona zaključana a iznad ima strelica na kojoj piše "desna vrata u upotrebi". Nema više hladnoće, "pravljenja prepreka zimi" i vrata se opet logički otvaraju... :)

Evo vam jedna emisijica od prošle sedmice da je slušate dok čitate kolumnicu: LINK

Namjerno sam uz najavu "Nikica Kalogjera weekenda" priložio i verziju Nono, moj dobri nono na talijanskom. Da vidite kako su i veliki svjetski pjevači pjevali pjesme doktora Kalogjere!

I uvijek kada počnem da radim "tematski vikend" ne stignem da zadatu muzičku veličinu "predstavim kako ona zaslužuje". Dotične veličine (ovaj puta je to bio dr Nikica) su toliko toga uradile u životu da često (kao u slučaju Darka Kraljića, grupe ABBA, Cola Portera, Deana Martina) moram u kolumni da "se izvinjavam što sam nešto ispustio"!

Evo jednog "francuskog None" koji nije ušao u "weekend" ali  će se zato sada pojaviti u kolumnici:

Bio na večeri mjuzikla u Narodnom Pozorištu.
(Tu sam pošteno platio kartu. Već sam pisao kako sam na koncertu diva imao džaba i rezervisano u prvom redu. I papir koji je stajao na sjedištu da meni čuva mjesto ponio kući kao uspomenu. Malo sam se razočarao kad sam ga neki dan pogledao. Pisalo je 'Elvis G. Kurtović')

Uživao sam uz Sarajevsku Filharmoniju, glumce i profesionalne pjevače! Odlična je ideja da se izvode pjesme iz popularnih mjuzikla.

Moja sugestija za idući put: Da se izvode najpoznatije pjesme! Skoro sve stare pjesme su iz nekog mjuzikla ( od I Love Paris do Hello Dolly). Možda mjuzikl s nekom genijalnom pjesmom nije bio uspješan - ali... kakve to veze danas ima!?

Za idući koncert preporučujem I've Got You Under My Skin, Don't Cry for Me Argentina... A ako odluče da idući put izvedu i pjesmu iz nekog domaćeg mjuzikla:

Preslušao sam novi album Dubioze Kolektiv koji uskoro izlazi i dopao mi se na prvo slušanje. Uskoro će biti dostupan za besplatni download!

Povod je bilo "snimanje novih najava za početak i odjava kraja koncerta na našem i stranom jeziku".
(stare najave gdje sam se malo previše kreveljio i galamio "idu u zasluženu peMziju")
Već sutra, u srijedu, možete čuti kako zvuče nove najave (ako budete u Marseillu, Francuska, na koncertu Dubioze)

Jah... Kako ono počesmo kolumnu?

Sa proljećem... Pogrešan uvod!

Ne treba prerano počinjati pisati kolumnu koja izlazi u utorak...

Nije još prošla zima.

Vrata u prizemlju BBI-a su opet "poluzaključana na cik-cak "




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije