Nedovršena

Radiosarajevo.ba
Nedovršena

Pjesma za čitanje kolumne...

Možete je čuti u novom filmu Jasmile Žbanić Otok ljubavi. (Mada se tu uglavnom tjera sprdnja s nama starim sarajevskim rokerima - dobar film )  

Prvi utisak je veoma bitan. Ali zna i da zavara.

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Kada su ostala dvojica iz grupe Clash zaustavili na ulici Joe Strummera da ga pitaju bi li htio da svira s njima - on umalo nije počeo da bježi jer je mislio da su neki razbojnici koji hoće da ga opljačkaju!

Moj prvi utisak kada sam čuo da je Robin Williams počinio samoubistvo vješanjem je da je to nemoguće. A takav je utisak i kod mojih vjernih čitatelja koji su pročitali kolumnu o Michaelu Hutchencu.

Znači - prvi utisak je bitan, upamtimo ga, a ako je vaš prvi utisak sličan kao moj, preporučujem da kliknete na ovaj link.

Tema kolumne

''Ti što god počneš - ne završiš! "
(moja mama)

Mama je uvijek u pravu. Ja što god počnem - ne završim! Kad je Alana Forda jedan od brojnih opakih neprijatelja grupe TNT uhvatio da muči klasičnom muzikom: "Sad ćeš da nam sve priznaš inače moraš 3000 puta da odslušaš Schubertovu Nedovršenu simfoniju, siroti Alan je nakon 100 preslušavanja u mukama procijedio: "Uh... Šta bi tek bilo da je DOVRŠENA!? "

Zbog čega sve mora biti dovršeno?

Igram se jedne igre, pa mi dosadi, pa uzmem druge igračke, a moja mama zabrinuto gleda svoje dijete koje u budućnosti neće završiti fakultet...

A ja mali, ne znam joj reći: "Mama, jednog dana će najbogatiji ljudi na svijetu biti Bill Gates i Steve Jobs, oni su sada još u osnovnoj školi. I NEĆE ZAVRŠITI FAKULTET!"

Pjesma za nastavak čitanja:

Nedovršenost je povezana s kreativnosti.

Ako ste u toku nekog procesa spoznali da je on nebitan, ili vas više ne zanima, zar nije bolje krenuti na nešto drugo?

Mora se završiti obrok, sve pojesti iz tanjira, a kada pitaš: "Zašto?"
dobiješ: "Grijeh je bacati hranu!"

I kako u blizini nema siromaha koji bi je pojeli, a komplicirano je sve to pripremiti da se sutra ujutro kad se ide na posao dadne psima lutalicama... znači treba pojesti višak hrane i biti debeo...!?

Ili... počeli ste gledati neki film ili čitati neku knjigu. Ne dopada vam se, ali vi nastavljate... Da vidite "šta će biti na kraju"?

Haha... pa što vas je briga šta će biti na kraju kada je ionako sve izmišljeno... :)
Prekinuli ste s djevojkom, ali vas interesira "šta je bilo poslije" i "da li vas ona još voli", pa ste se opet našli s njom... i malo po malo..."opet naletjeli na minu"!
Haha...

Kad god uđem u jedan grad u Bosni (nije važno koji je, ali reći ću samo da se nalazi u gornjem toku rijeke Vrbas) dočeka me ogromna nezavršena sportska dvorana.

Prvih 20-30 godina me nervirala, a sada ne! Sad je gledam kao modernistički spomenik socijalističkoj megalomaniji. Opominje nas sve koji tuda prođemo da moramo biti skromniji, da se ne smijemo "takmičiti s Bugojnom", a to što je nedovršena kao Schubertova simfonija (kojoj ništa ne fali što je nedovršena) je još i dobro!

Kad znamo koliko sportske dvorane i novosagrađene "Arene" donose gubitaka godišnje - lako nam je sračunati koliko je novaca svom gradu uštedjela tako nedovršena!

Pjesma za kraj kolumne i pouku na kraju

I ona je iz filma Otok ljubavi:


Moj otpor prema završavanju stvari i prema ljudima koji znaju reći "ja sam s tobom završio za cijeli život" (pa onda pojedu govno kad im zatrebate i moraju vas nazvati) počeo sam da iskaljujem na nedužnim filmovima i knjigama. Počeo sam da odustajem na zadnjoj četvrtini.

Film nije tako loš, moglo bi se nekako izdurati do kraja, ali ja, zbog svih onih koka koje sam molio da odustanemo od filma i počnemo se odmah ljubiti i maziti - sad s velikim merakom prekinem gledati!

"Ja uvijek gledam film do kraja!" Koja glupača!

Nedavno sam odustao od čitanja knjige 5 STRANICA PRIJE KRAJA!!!
Umjereno me je nervirala, nije bila toliko loša koliko sam ja bio "nadrkan", i dođoh nakon nekoliko mjeseci mučenja od čitanja do samog kraja, kad sve treba da se razriješi (ko je ubica i još ponešto).

Ali na samom kraju odlučih da "ona zaplati" za sve one knjige koje sam nasilu pročitao do kraja! E neću te pročitat' do kraja - pa ti plači!

Mala je vjerovatnoća da album na kome A1 pjesma ne valja postane dobar.
Prvi utisak (Robin Williams se objesio! Nemoguće) nije baš bez osnova.
Jer kad današnji dokumentarci analiziraju zašto se grupa The Clash prerano raspala (Mick Jones sam priznaje da je tih godina bio kreten i nemoguć za saradnju) skontate da onaj prvi utisak koji je imao Joe Strummer na početku današnje kolumne i nije bio totalno pogrešan!

Vaš prvi utisak (da će današnja kolumna biti bezveze!) bio je ispravan! No vi ste nastavili da čitate (jer je i vama mama i učiteljica govorila "što počneš - završi!") i evo razočarani dođoste i do kraja, mada je autor svo vrijeme u kolumni "lobirao" da odustanete! :)

Da, bili ste u pravu dragi čitatelji! A da ste pažljivo pročitali naslov - skontali biste da će kolumna ne samo biti "bezze" nego i nedovrš...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije