Naši preci...

Radiosarajevo.ba
Naši preci...

Kako uspavati bebu

Ovaj klip vrlo kratko traje i rezultat je eksperimenata roditelja koji su uspjeli uspavati bebu pomoću pravilne frekvencije mahanja nježnom papirnom maramicom ispred očiju bebe.

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Vjerovatno se beba žmireći "brani od nagle promjene svjetlosti" - pa "preciznim prilagođavanjem frekvencije" iskusni roditelj uspava svoju bebu za samo 40 sekundi!

Kako ostati priseban

Evo jedan poučan primjer u kome nas Ćiro Blažević uči kako se može reagirati u neprijatnoj situaciji i sačuvati prisebnost. Interesantno je kako nas Ćiro uči da je i faktor vrijeme veoma važan, jer mu je nekoliko sekundi dodavanja mikrofona pomoglo da se pripremi i na "zlobni švicarski humor" odgovori našim "bosanskim humorom" (kombinacija hvalisavosti i prihvatanja šale na svoj račun): 

Kako pronaći porijeklo zabluda

Postoji mnogo "pričica iz djetinjstva" koje su izgleda "prenošene s koljena na koljeno" i uzimane kao istinite, a istraživanja su pokazala da nisu tačne.

Npr. da je sendvič dobio ime po izvjesnom engleskom plemiću, lordu Sandweechu. On je, po toj priči, bio strastveni kartaroš i kada bi se zaigrao - nije imao vremena ni da ode kući na ručak!

Zato mu je žena prije odlaska na kartanje stavljala komade suhog mesa i sira u kriške hljeba, što su kasnije ljudi po njemu nazvali "sendvič"!

Evo i jedne predrasude i zablude čije je porijeklo ispitavao moj drug koji sada živi u Švedskoj.

A to je da su Šveđanke "nagodne žene" i "raspoložene za sve oblike saradnje"!

Došao on u Švedsku s tom predrasudom, i nakon neuspjelih pokušaja "druženja sa Šveđankama" utvrdio da ih isto "dugo treba nagovarati" kao i ove naše žene!

Razmišljao, i razmišljao otkuda mu ta predrasuda... i skontao!

Sjetio se da smo mi u adolescenciji mnogo gledali danske erotske komedije (Hopa cupa u krevetu, Autoput u krevetu, Mazurka u krevetu...)

Predstavljamo: Festival erotike u Vrsaru

U tim filmovima (koji su uglavnom igrali u kinu "Radnik") Danci bi, na oduševljenje publike, uvijek ubacili poneku "naivnu Šveđanku", a i Englezi "nisu nevinašca" po tom pitanju:

Naši preci vole soul muziku

Opet sam se naradio u nastojanju da mi kolumna bude što više multimedijalna, skoro isto kao u slučaju "Hadžijinog driblanja Brazilaca"

Elvisova mundijalska arhiva (I): Kako je Hadžija driblao Brazilce

Prekjučer sam montirao klip i na YouTubeu premijerno postavio pjesmu iz filma Jackie Brown na naškom jeziku. Ona dokazuje da su naši preci izvodili soul muziku i slušali The Delfonics još u vrijeme kada je Quentinu Tarantinu bilo samo šest godina...

Naši preci vs NLO

Osim što su slušali i pjevali soul muziku, naši preci su se sukobljavali i s neidentificiranim letećim objektima.

Različito su reagirali na nešto tako, a vjerovatno će i naši susreti s vanzemaljcima u budućnosti proteći u sličnom haosu.

Neki su bili prisebni, neki su pametno "odbili komandu" da MIG-om krenu progoniti nešto što je mnogo superiornije od naše tehnologije, a neki su čak usmjerili PUTNIČKI AVION da ide ganjati NLO...!?

Veoma uzbudljivo:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije