Naše gore list

Elvis J. Kurtović
 Naše gore list
Dobro došli u kolumnu čiji je autor "polu-popularna" ličnost. Doduše, ima ljudi koji me odmah prepoznaju poput onog taksiste kojeg sam već opisivao: "Jao, ti si nekad bio popularni pjevač! Kurtović! Džo Kurtović! Jel'de da si to ti?"

Ipak, generalno, ja sam "ni tamo, ni ovamo"... Ono, odnekud ti je glavati čovjek poznat, ali nisi siguran... pa mi se desi da se u autobusu suputnik, vršnjak, zabulji u mene i upita: "Da vi niste možda služili vojni rok u Kavadarcima?"

Nekad su razne profesije bile popularne jer je bio samo jedan TV kanal. Čak su i papci morali gledati, recimo, emisije iz kulture u kojima su se pojavljivali  književnici, slikari i ostali ne pretjerano popularni ljudi.

Poput pisca Nedžada Ibrišimovića, koji je u jednoj takvoj emisiji pokazao i svoje slikarske radove, čak i malo zapjevao! I sutradan, prolazi Nedžad Titovom ulicom, kad jedan mali poteže mamu za rukav i viče: "Mama, mama, eno onog pjevača!"

Režiser Emir Kusturica je također živio svoj život unutar uskog kruga poznanika i kolega kada su ga, u ranim '30-im, počeli slikati za novine i televiziju i učinili poznatim široj publici.

Interesantan slučaj desio se u Visokom, kada je Kusturica ulazio u jedan ugostiteljski objekat. Dok je pogledom tražio slobodan stol, primijetio je jednog gosta kako ga posmatra izbuljenih očiju i otvorenih usta!

Taman je našao slobodno mjesto i sjeo, kada se iz drugog dijela kafane začuo glas oduševljenog pijanca: "Konobar! Dedera piće za ovog... za ovog... (pokušava se sjetiti)... Za ovoga... Kuduza!"

No, pored ovih simpatičnih prepoznavanja, ima i zlobnih ljudi što žele zagorčati život popularnoj osobi koja bi željela samo popiti svoje piće u kafani.

Tako je renomirani Đorđe Balašević mirno ulazio u jedan ugostiteljski objekat, poput spomenutog "glumca" iz filma Kuduz. Na nesreću, u lokalu je sjedio već prilično alkoholizirani Bora "Čorba" Đorđević koji se odmah počeo derati: "Evo ga! Đorđe Balašević!"

Kada je prolazio pored njegovog stola nastavio je provocirati: "Što ste vi meni poznati odnekud? Da vi niste onaj poznati pevač Đorđe Balašević?"

"Za jezik povučenom" Balaševiću nije preostalo ništa drugo nego da, pred cijelom kafanom, alkoholiziranom, sijedom i propalom Đorđeviću odgovori: "Joj, što ste i vi meni odnekud poznati... Da niste možda deda od Bore Čorbe?"

Hardenovi fazoni

Počela je NBA liga s nekim novim pravilima. Da biste nastavili biti uspješni - svejedno morate nešto mijenjati, a košarkaši su davno napravili iskorak sa pravilom "tri sekunde u reketu".

U stara vremena visoki igrači bi stali pod protivnički koš, dobijali lopte i ubacivali, što je činilo igru dosadnom, ali ih je pravilo "tri sekunde u reketu" natjeralo da se kreću, slično pravilu ofsajda u fudbalu.

Ima dosta tih novih pravila, pa od ove godine nema više namjernog gubljenja utakmica da bi tim bio zadnji i imao "prvi pick na draftu", All stars utakmice neće biti na principu istok-zapad...

Meni je bilo zabavno bilo gledati klip koji i vama preporučujem, a odnosi se na čuvenog Jamesa Hardena. On puca najveći broj slobodnih bacanja u NBA ligi, ali po novim pravilima neki od ovih fazona mu više neće prolaziti...

Popularne riječi i pojmovi

Jezik se mijenja, pojavljuju se nove riječi, a mene je posebno razveselilo da je jedne godine u Njemačkoj riječ babo izabrana za "novu riječ godine":

Babo, najomiljenija riječ mladih Nijemaca

Vidio sam tu priliku za ponovnu popularnost zaboravljenog hita naše grupe Kad se babo vrati kući pijan.

U posljednje vrijeme sve više se koristi konstrukcija "stoka sitnog zuba" i, kako mi se čini, popularnost ovog izraza još dugo neće prestati na našim prostorima...

Naše gore list

Nedavno je na našem radiju gostovao poznati glumac Jasmin Geljo povodom predstave i turneje legendarne Audicije:

Jasmin Geljo na Radiju Sarajevo: Teško je naći štikle za Mimu Šiš

Kad je ulazio u naš objekat nisam mogao izdržati da ne viknem: "Dedera piće za ovog Kuduza!"

A kad je odlazio pitao sam ga za sina Filipa. Znam da sam ga gledao u nekom traileru gdje zajedno glume. Jako liči na oca!

Geljo mi je rekao da je njegovog Filipa krenula glumačka karijera. Potpisao je da glumi u nastavcima Avatara!

Filip Geljo u Avataru

Filip, kako ga tata opisuje, ima sličan smisao za humor kao i Jasmin. Filipova prethodna glumačka ostvarenja nagovještavaju da ćemo u budućnosti sa zadovoljstvom pratiti ono što u svijetu filma radi mladi Geljo - naše gore list!

 

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije