Muhammad Ali vs. Joe Frazier

Radiosarajevo.ba
Muhammad Ali vs. Joe Frazier

Dozvolite da na početku sam sebi čestitam mali jubilej - ovo je 150-a kolumna koju sam napisao za naš portal!

Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

Kada sam proslavljao stotu kolumnu odlučio sam da skupim svih prvih 99 kolumnu u jednu "megakolumnu" i postavio sam vam link da to možete pogledati i sačuvati. Za današnji jubilej taj poduhvat nisam ponovio jer je preteško toliko puta otvarati novi file, pa copy and paste...Lakše napisati novu kolumnu u kojoj se opisuje kako je bilo teško napisati onu stotu kolumnu...Preciznije: napisati i "prirediti za štampu":)

Eh, da je imati kakvu sekretaricu... Mnogi veliki pisci imali su neke jadnice koje su bile zaljubljene u njih, a oni ih iskorištavili da im budu daktilografkinje. Ja sam previše pošten da bih iskorištavao eventualne jadnice koje su zaljubljene u mene, a previše jadan da bih se suprotstavio svom iskorištavanju od strane ljepotica u koje sam ja zaljubljen. Ipak ti ljepotica kojoj si cijeli dan klofao tepihe, išao na pijacu, popravljao bojler itd. - na kraju iznese kolač da ti se oduži za tvoj rad. Pa skontaš da ti je bolje šutjeti i pojesti kolač, mada bi naravno volio da te ljepotica koja te iskorištava ponudi nečim drugim...:)

Šta se promijenilo između stote i sto pedesete kolumne?

Pojačao sam prisustvo patetike i nostalgije, a ukinuo sam svaku šalu i pokušaje duhovitosti. Ozbiljna su vremena i nikome nije do šale. Vidite ove proteste. Ankete pokazuju da skoro devedeset posto građana podržava demonstracije! Ali kada treba izaći i demonstrirati - nema ih nigdje! Par stotina demonstranata u gradu od par stotina hiljada ljudi od kojih 90 posto podržava demonstracije! Šta nam to govori? Ajde analitičari?
To nam samo govori da su ozbiljna vremena i da nije nikome do šale...

Radio

Kako sam po abecedi izredao sve zemlje Evropske unije u emisiji Euzičke razglednice (počeo s Austrijom a završio s United Kingdom) nisam ni primijetio kako je, dok sam ja redao zemlje emisiju po emisiju, u međuvremenu i Hrvatska pristupila EU, a ja ne napravih emisiju "kada su mi po abecedi trebali ići Hrvati".

I počeh da pripremam tekst o muzici Hrvatske, a sve se u sebi naslađujem... Evo šanse da uvećam značaj mog omiljenog pjevača Miše Kovača, i da pustim više Mišinih pjesama u emisiji (Mišu malo poguram, a Olivera i Gibonnija malo umanjim u značaju).

A sve s ciljem da neko neupućen u problematiku iz moje emisije zaključi da je npr. Mišo Kovač nekad bio prvi hrvatski hippie i flower power trubadur:


U okviru stalne rubrike "takmičenje pjevača" nedavno su se u emisijici "Tačno u podne s Elvisom" sukobili Muhammad Ali (Cassius Clay) i Joe Frazier. Iako Ali na početku ovog drugog spota priznaje da Frazier bolje pjeva od njega preporučujem da ipak poslušamo i provjerimo. Jer je moguće da to nije istina (hoće da ga malko zafrkava i provocira prije meča kao "ma pusti ga - on je pjevač")



Savjeti za zdravlje

Nedavno je jednog starijeg čovjeka, penzionera, blizu mene na Breki, dok je bio u večernjoj šetnji ujeo pas lutalica. Problem je ispao oko injekcije protiv tetanusa koju nisu imali u bolnici, pa je on onako jadan morao ići da je kupi... te je zbog toga to izašlo u novinama, ali nije to ono zbog čega sam sam ovu istinutu priču odabrao za našu stalnu rubriku "Savjeti za zdravlje". Odabrao sam vam zbog sljedećeg savjeta. Ujedeni penzioner je proveo svoj radni vijek kao profesor fizičkog vaspitanja. I on kaže:

"Uvijek sam kao profesor svojim učenicima i prijateljima savjetovao što više šetanja. Šetnja je idealna fizička aktivnost, koju ja i u poznim godinama života redovno upražnjavam i idem na duže i kraće šetnje u razne dijelove dana po raznim vremenskim prilikama. I treba što više šetati. Uz jednu napomenu: OVAJ MOJ SAVJET NE VRIJEDI ZA SARAJEVO!

Moje pjesme moji snovi

Moja stara pjesma iz 1988. g "Haile Selasije" uskoro izlazi na novom albumu grupe "Zaklonišče prepeva". Mislim da su je dobro obradili, unijeli su jedan novitet na kraju pjesme koji mi se sviđa. Ne sviđa mi se što su ubacili saksofon u pjesmu, pa je sada mnogo očiglednije da sam maznuo The Rolling Stones - "Waiting On A Friend" nego na "originalnoj zahapanoj pjesmi"...:) :) :)

Album izlazi za desetak dana pa ćemo to sve provjeriti u mojoj emisijici, a za sada evo spota s naslovnom numerom albuma:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije