Moj prvi hit

Radiosarajevo.ba
Moj prvi hit

Pjesma uz koju treba čitati kolumnu:

Ideja je da kad god čujete pjesmu grupe INXS automatski pomislite na koristan savjet koji vam može spasiti život, a dao vam ga je vaš muzički urednik Elvis.

Savjet povezan s ovom pjesmom i grupom vezan je za tragičnu smrt pjevača grupe Michaela Hutchencea. Evo šta Wikipedia kaže o tome: "Zvanično je konstatirano samoubojstvo vješanjem, no postoje indicije da je Hutchence preminuo uslijed autoerotskog gušenja."

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Naime bliži prijatelji nisu primjećivali kod ovog slavnog, bogatog i zgodnog čovjeka znake depresije (nije ostavio ni oproštajno pismo) i misle da se Hutchencu okliznula stolica dok je radio svoj omiljeni ritual izazivanja sladostrašća pomoću autoerotske asfiksije (grčki: autos – sam, eros – ljubav i sfingo – davim, gušim)...

Znači od sada, kad god čujete neki od hitova kao što su priloženi ili New Sensation, Never Tear Us Apart, Beautiful Girl... automatski ćete se sjetiti mog savjeta koji glasi:

NIKADA NEMOJTE RADITI SEKSUALNE PERVERZIJE KADA STE PIJANI I DROGIRANI!

Seks kao tema kolumne?

Šta mislite da ja u kolumni pomalo počnem pisati na temu "rad je stvorio čovjeka - seks ga je namnožio!"

Nisam neki stručnjak za tu oblast, ali ako sada, poput onih starih boraca iz NOB-a "ne evociram sjećanja" na seks, možda za nekoliko godina sve zaboravim šta je nekad bilo pa ostanete i bez ovo malo kolumni koje govore o seksu!

Ili možda da samo ubacujem filmove gdje o toj temi govore ugledni stručnjaci poput dr. Bojovića, izumitelja VEP aparata - bezopasnog pomagala za muškarce, koji na tržištu nije tako dobro prošao kao za mnoge starije ljude fatalna "viagra" ("muškarce je nažalost stid da pred švalerkom pravi vakuum pomoću pumpice na VEP aparatu")

Inače doktor Bojović u svojim edukativnim emisijama klasificira žene u nekoliko kategorija u zavisnosti od hormonalnih utjecaja, zainteresiranost za seks itd.

Ja nemam taj naučni pristup, nego prema nekim svojim kriterijima automatski svrstavam predstavnice ljepšeg spola u neke lične kategorije tipa: "Joj, kako je dobra - ne bi joj ni banke uzeo!"

...ili "Ne može ona biti toliko ružna koliko ja mogu biti pijan", pa onda recimo: "Ne bi je ni štapom"...

No kao što se u boksu vremenom pojavila "superteška" kategorija i kada su žene u pitanju spoznao sam da u izuzetnim slučajevima kategorija "kako bih te k'o muhu u letu" nije adekvatna za ljepotu i privlačnost ženske osobe.

Lijepa žena, FOTO: Arhiv

Znači mora se iz opisa kategorije skontati da je muškarac spreman pasti na koljena i što bi rekli sportski komentatori za požrtvovane igrače "ići glavom gdje neko ne bi nogom".

Kako tu kategoriju nazvati, dragi čitaoci? Nemam ideju! Odoh se malo osvježiti pa nastavljam s razmišljanjima...

Sladoled, FOTO: Arhiv

Ljetna moda

Čovjek treba da pazi na svoj izgled, bez obzira na to koliko ima novaca i da li se oblači kod Diora, Armanija ili Merhameta...

Razmišljao sam o jednoj specifičnosti koja modu u našem gradu čini različitijom od ostalih modnih centara poputa Milana, Pariza, Londona...

Naime - prolazi ljeto, a ja ni jednom ne obukoh kratke pantalone! Pardon, obukao sam jednom i dok je pored mene prolazio čopor pasa lutalica, odlučih naprasno da taj modni detalj ostavim za neke druge gradove... NISU KRATKE PANTALONE ZA SARAJEVA!...

Prilozi za historiju sarajevskog rokenrola

Proučavajući život Ive Robića montirao sam film koji objašnjava kako je Ivo pomogao Beatlesima u ključnom momentu njihove karijere

Propasti, raspasti se... ili se nastaviti baviti muzikom? John Lennon je u pismu koje ste vidjeli u prethodnom filmu prvi put naslutio "da bi se mogli obogatiti".
Uspio sam pronaći pjesmu koja je našoj raji dala naslutiti "da bi mogli uspjeti"
"Kontraverzni kantautor" Nele Karajlić je u svojoj knjizi spomenuo tu srednjoškolsku pjesmu koja je za našu raju bila značajna. Prvi lokalni hit .Zvala se Penzioneri na more idu zimi.

Tek sam bio došao iz vojske, otišao na veliki koncert u Skenderiji gdje su Bijelo Dugme bili glavne zvijezde i sa zadovoljstvom posmatrao kako je, dok je predgrupa predgrupine predgrupe svirala - prva trećina partera digla ruke na uvodne rifove pjesme za koju sam ja napisao tekst!

Evo te pjesme koju mnoge mlađe generacije nikad nisu čule. Godina je 1981, tri godine prije no što će Pušenje objaviti prvi album.

Inače, sjećanja blijede i dosta se toga za ovih skoro 35 godina zaboravilo. Koristim priliku da demantiram da sam autor pjesme koja se ovdje pominje. Sve se grupe u Parkuši kupe napisao je neko drugi (možda Asaf Bešović? ), a ja sam imao pjesmu sa sličnom tematikom Rokeri iz Parkuše sjede oko Ljubiše.
Eto, da se i to zabilježi za buduće naraštaje... :) :) :)

Post scriptum

Hvala ovoj kolumni i Facebooku što uviđam da ipak ostavljam neki trag... Klinci me pitaju za savjete, šalju svoje pjesme... Evo jednog koji ima talenta. Ja naravno nemam vremena da čitam njegov blog, ali ponekad kad mi pošalje link, kliknem, malo pogledam i pohvalim, da djetetu dam podsticaj... A stvarno je dobar, pa i vi pogledajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije