Mjesna zajednica

Radiosarajevo.ba
Mjesna zajednica


Piše: Elvis J. Kurtovich

Mjesna zajednica je osnovna ćelija društva. Ima teoretičara koji uvećavaju ulogu kućnog savjeta, no najnovija CERN-ova istraživanja fizičara u Švicarskoj potvrđuju da je upravo mjesna zajednica taj osnovni atom koji gradi veće molekule!

Jesam li dobro počeo kolumnu? A?

Zgubidani u mjesnoj zajednici

Popravljam se i korigujem svoje posprdno mišljenje o mjesnoj zajednici iz mladosti. Mi smo kao djeca, dok smo se vraćali kući iz OŠ "Ahmet Fetahagić" (pored Pionirske doline), smatrali ljude koji sjede u "socijali" (3. neboder na Koševu) za zgubidane koji "bježe od žena"! Uvijek sam se divio očevima koji u slobodno vrijeme grade vikendice, na raznim tezgama mlate lovu, dok je moj mlatio praznu slamu u mjesnoj zajednici na raznim sastancima!

Bila su to vremena kada su Gorana Bregovića penzioneri iz mjesne zajednice izbacili iz osnovne organizacije Saveza komunista "Mejtaš"! Nije dolazio na sastanke!

"Bio sam na turneji, bio sam na Himalajima, išao sam sa barkom preko Atlantika..." – "E, onda se poveži u neku drugu organizaciju, na Himalajima, mi te izbacujemo!" – poručili su mu penzioneri koji su ga u te dvije godine koliko nije dolazio na sastanke stalno gledali kako šeta kera po Mejtašu...

Znamo da cijenimo komšiluk

Vratimo se mi na Koševo, u našu mjesnu zajednicu! Prvi vikend proljeća - svi izađemo da čistimo smeće oko kuće zaostalo od zime, da podrezujemo grmlje, da sadimo sa penzionerom Jovom iz "Udruženja gorana" nove sadnice...

Padne snijeg - svi izađemo da čistimo stepenice oko kuća!

Kada "Košarkaški klub Koševo" nedeljom ujutru igra utakmicu na poligonu ispred škole - svi mlađi dođu na tekmu da navijaju! Akcija Civilne zaštite "Ništa nas ne može iznenaditi" - svi obuku plava odijela, svi se družimo i zajebavamo...

Znamo da cijenimo komšiluk, druženje sa ljudima koji su nam susjedi, a stariji nas uče da će nas, ako nismo jedinstveni, viša vlast zeznuti, oteti nam naša dječja igrališta, naše parkove, i na njima sagraditi kockarnicu, javnu kuću, spalionicu otpada...

Sjebati mjesne zajednice

Na parking kod stadiona Koševo jednom je došao i razapeo šatore pravi pravcati cirkus!

Bio sam već veliki, bila su to vremena kada je ovaj vid zabave i umjetnosti već bio pred izumiranjem (prije rokenrola i muzeja) i tad sam zadnji put bio u cirkusu (najviše mi se dopalo isto što i pjevaču grupe "Nervozni poštar" ).

Nisu imali gdje u Sarajevu da postave cirkus, neko ih je uputio na Koševo i našu mjesnu zajednicu, moj stari i ostali penzioneri su im dozvolili, a oni kao zahvalu dali mjesnoj zajednici gomilu karata za svoje predstave!

Osnovni zadatak novokomponovanih tajkuna-političara (nepotebno precrtati) kada su u pitanju mjesne zajednice – je da ih sjebu!

Jer mjesna zajednica je osnovna ćelije društva. Ljudi koji su svedeni na usamljenog pojedinca i koji ne znaju "je l' mjesna zajednica gdje je nekad bila" su im laka prepreka koju prelaze kad hoće realizirati svoje pohlepne planove.

Npr. - ja! Raspisao sam se o svojoj mjesnoj zajednici Koševo II iz trećeg nebodera, a kako nisam društveno-politički aktivan, ne dobijam nikakve pozive iz mjesne zajednice, OTIŠAO SAM NA INTERNET (!?) da provjerim pripada li moja zgrada još uvijek istoj staroj dobroj mjesnoj zajednici... NE PRIPADA!... :(

A kako mi idu Semantičke vratolomije?

Nakon početnih lutanja i neuspjeha na temu muzike grupe Indexi: "Da sam ja Džeko" (odmah mi napišu "bilo već") uspio sam da složim par suvislih vratolomija.

Kad je tema bila "Gepard Lepardije" i ja sam nešto skonto na temu izvrtanja imena poznatih glumaca .Dobio sam podosta lajkova (vjerovatno od ljubitelja Citroenovih vozila) sa objavom: "Diana Keaton im je bila preskupa pa su uzeli Sissy Spaček"!

Skontao sam o čemu se radi i kod Sinanovog zadatka: "Jeste li ikad bili na koncertu van hale?" i odmah napisao "izbacio me David Lee Drot"!

15 lajkova! Lični rekord! Dosta hvaljenja! Na posao!

Evo nešto oko čega sam se zadeverao da iskopam, prebacim sa VHS-a... itd... kao moj skromni prilog za rubriku "iz istorije sarajevskog rokenrola".

Izašao nam je bio novi album i Mako i ja ga reklamiramo na TV. Donijeli smo i novi spot. Tema je namještanja utakmica u praistorijsko doba.


Žuri nam se na neki rođendan na kome ostali članovi grupe uživaju, nas vjerovatno gledaju na TV, i komentarišu: "Jao papaka, kako se provaljuju!"

Koristim priliku da zahvalim Dini Šaranu na refrenu. Mako i ja smo mu pokazivali novu pjesmu koju smo smislili, on je uzeo gitaru i skontao bolji refren!

Uglavnom ovo je bilo premijerno emitovanje spota, koji je 12-15 godina poslije, zahvaljujući Ekremu Jevriću, i spotova koje vam ponude da pogledate poslije njegovog, postao veoma gledan na Youtube servisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije