Mi smo jedno drugom govorili vi

Elvis J. Kurtović
Mi smo jedno drugom govorili vi
Od kako mi je izašla slika u The New York Timesu, od mene se više ne može živjeti!

Stavljam svakih nekoliko dana link na FB za slučaj da neko još nije vidio, a onima koji su izvan društvenih mreža šaljem mailove.

Dakle, pošto se ovih dana od mene ne može živjet... i vama ću podijeliti...

link web stranice ovog uglednog lista 

... koji je pokrenut 1851. godine, a čiji su novinari dobili čak 122 Pulitzerove nagrade, više od bilo kojih drugih novina na svijetu:

No, slava me nije pokvarila... Nastavljam skromno i samoprijegorno, iz godine u godinu, izvještavati vjerno čitateljstvo, koje zijevajući prati moje izvještaje o urodu smokve iz Koševskog potoka, odnosno kojeg dana je procvjetala japanska trešnja u Sarajevu...

Danas posmatramo kako napreduju kesteni u aleji i vremešni hroničar života na Koševu je za buduće generacije zabilježio kako to izgleda u jesen 2017. godine.

kesten_elvis.jpg - undefined

Elvis J. Kurtović

Zašto treba uvijek persirati?

Svima, čak i mlađima od sebe govorim "Vi". Ne zato što sam fin, već da predvidim mogući sukob. Naime, u nekoj raspravi, prije nego što dođe do psovanja majke, akteri obavezno pređu na "Ti".

U jednom slučaju i nije bilo vremena za tako nešto.

Bio sam u automobilu s jaranom, kada je on ušao u očiglednu zabranu u uskoj jednosmjernoj ulici, nadajući se da niko neće naići iz suprotnog smjera. Očito se prevario u procjeni, inače… ne bi bilo ove priče.

Malo smo se pomakli u stranu, kao moći ćemo se mimoići, nastavili se kretati, umjesto da se vratimo u "rikverc" ili barem stanemo da vozač iz suprotnog smjera prođe. Dakle, mi nastavili, a on je stao.

I kad su se dva automobila tako približila jedan drugom, da su se počeli doticati njihovi retrovizori, vozač iz suprotnog smjera je kroz otvoren prozor izgovorio dvije rečenice – najprije kratku, pa još kraću, između kojih se desilo krivljenje retrovizora njegovog automobila:

"Ma šta to radite, gospodine"… krivljenje retrovizora… "Jj... ti mater!"

Znači, "udes" se desio tako brzo da nije bilo vremena za laganiji prelaz iz persiranja i "gospodine" u "J.... ti mater!". Upamtih to za cijeli život...

U raznim političkim raspravama, koje se mogu vidjeti na malim ekranima (i sve većim, a pojavljuju se i zakrivljeni!), ne dođe se, srećom, do psovke, ali zapjenjeni akteri često pređu na "ti".

Tako sam jednom davno gledao raspravu pred predsjedničke izbore u Hrvatskoj. Voditelj HRT-a je najavio kandidate – Dražena Budišu i Stipu Mesića – koji su odmah ušli u "klinč".

Baš me briga, meni "ni iz džepa, ni u džep", ali rekoh sebi… da pogledam ko će prvi preći na "Ti". Jer… za njega ne bih glasao da imam pravo glasa.

I krenu rasprava, dva fina gospodina idu jedan na drugog uz lagano popuštanje kravata i sve češće potezanje za čašama s vodom. Kad je krenula polemika o predsjedniku Tuđmanu, Budiša prvi popušta i govori Mesiću:

"Ma šta TI pričaš, TI si mu bio predsjednik!... Ovaj... vi ste mu bili predsjednik, gospodine Mesiću..."

No, taj povratak na "vi" nije mogao popraviti moje mišljenje koje je glasilo: "E, ne bih glasao za tebe, prešao si na TI!"

(Isto kao što ne bih glasao za sebe - jer sam maloprije prešao na "ti" u zamišljenom razgovoru sa gospodinom Budišom...)

Jedno interesantno mišljenje

Počinje sezona reality programa i naletjeh na jedno mišljenje o kome nemam neki stav, ali razmišljam o njemu, pa da i vas malo zadeveram. Što i vi ne bi bili malo bili zamišljeni kao ja?

Dakle: Pomoću reality programa, u kojima su takmičari zatvoreni u neki prostor iz koga danima i mjesecima ne mogu izaći, malo-pomalo, na prikriveni i naoko zabavan način, NAMEĆE nam se KONCEPT LOGORA!

Ima i pozitivnih stvari u današnjem vremenu

Vremešni hroničar sjeća se kako je nekad bilo teško snimati spotove iz helikoptera i samo su zvijezde poput Lepe Brene i Plavog orkestra mogle sebi to priuštiti. A danas bi pomoću drona i on mogao snimiti spot kada bi uspio dovršiti bar jednu pjesmu koja mu se mota po glavi...

Pogledajte šta ovaj majstor radi s dronom. Naišao je na voz, pa ga je ganjao, uspio je da podleti ispod,  pa uđe u jedan otvoren vagon… Na kraju spota pozira sav sretan jer… nije razbio svoju skupu igračku:

Kraj kolumne s idejom za naslov

Raspisah se o tome kako ne treba govoriti "TI" nego "VI" ali nešto i nisam siguran da će vam to valjati u životu.

Pogotovu u ljubavi...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije