Mali pjesnik

Radiosarajevo.ba
Mali pjesnik

PIše: Elvis J. Kurtovich

O čemu djeca razmišljaju? Naravno, većina ih razmišlja u stilu "kada bi mi svaki čovjek na svijetu dao samo jedan pfenig – ja bih bio bogat dječak..." ali ima i djece koja u svojim mislima teže nekim univerzalnijim stvarima.

Nedavno sam u listu "Poletarac" u kome su objavljivali učenici OŠ "Ahmet Fetahagić" iz Sarajeva naletio na pjesmu "Kapljice"

Probajmo da analiziramo pjesmu. Šta mali pjesnik hoće da poželi kapljicama? One su sada male i beznačajne ali mali pjesnik zna da tako neće ostati u budućnosti! Kako doći do mora za koje mali pjesnik misli da je vrhunac kojem kapljice trebaju težiti? Zašto npr. neki čovjek ili životinja ne popiju male kapljice? Zašto mali pjesnik to ne želi kapljicama? Zašto je već druga riječ u pjesmi ISPARITE ?

Mogu li male kapljice same ili treba da se udruže?Da li kapljice trebaju biti strpljive dok čekaju južnjak? I treba li južnjak pisati velikim slovom? (SA STANOVIŠTA MALIH KAPLJICA VJEROVATNO TREBA!)

Zašto je pjesma "Kapljice" puno kraća od pjesme "Proljeće" (probudio se medo, više spavat neće, a i zašto bi kada je proljeće?) koja je objavljena u "Poletarcu" kada je on bio treći razred? Možda mali pjesnik sada, kad je peti razred, jedva čeka da "skroz poraste"?

A možda to dizanje malih kapljica u visinu odražava i neke težnje koje mali predpubertetski pjesnik tek počinje da osjeća? (Dobro, sad se književni kritičar malo preserava... ali to je njima svojstveno, pa ćemo mu oprostiti!) Zašto mali pjesnik za razliku od ostalih članova literarne sekcije koji pišu "o zašto na svijetu ima bijede?" nije malo više društveno angažovan, nego piše o medama, zekama, kapljicama?

Šta se to desilo sa njegovim razmišljanjima pa da mali pjesnik samo 7-8 godina poslije "Kapljica" napiše riječi kojepoznati autor opisuje kao: "Prvi sarajevski protestni stihovi, prve riječi za zatvora, prvo junaštvo s mikrofonom..."?

Odrastanjem preuzimamo sve odgovornije zadatke. Evo primjera kako je Cica, koja je nekada bila samo model, danas postala stilista i ugledni modni urednik:


Sada ide sadašnjost, kukanje i pravdanje: Odvojiše me dušmani od pisanja kolumne. Tri intervjua sam dao protekle sedmice umjesto da pripremam kolumnu! Skontao sam novi fol: "Daću vam intervju ali da me snimite za miksetom mog radija da malo reklamiram Radio Sarajevo !" I oni pristanu, pa onda iskoriste moju dobrotu i u montaži isijeku dio kada ja pominjem Radio Sarajevo!

Pročitali valjda ono "isplativije im umjesto humorističke serije da snimaju tursku seriju" pa me zovu kao "eksperta" za pitanja tipa "zašto nema Čkalje na televiziji?"... I ja im sve rekao. Kako je u pitanju "teorija zavjere" iza koje stoje proizvođači "stomak eliminatora" i vlasnici fitness salona. Kad ljudi gledaju humor onda se smiju, razvijaju stomačne mišiće, pa ne kupuju njihove sprave i ne idu u njihove "džimove"!

Zato ovi lobisti finansiraju sapunice, jer kad glavna junakinja upadne u ljubavne probleme, publika se nasekira, navali da jede čips i ostale TV grickalice, postaje debela, i mora kod njih na "tretman mršavljenja pomoću vježbanja"! Rekoh ja to, ali me isjeklo u montaži!

Pitali su me i :"Da li smo još spremni da se smijemo na svoj račun?" "Da", rekoh ja, "I da pijemo na tuđi račun!" Eto, isjekoše me na TV, ali zato da pohvalim magazin "Slobodna Bosna"! Prihvatili su šalu na svoj račun, a i nisu me odvojili od kolumne jer ću intervju iskoristit za kolumnicu:

Kliknite za veću rezoluciju

Prilog za kraj: ljubitelji muzike koji možda ne znaju koja pjesma povezuje Vlahu Paljetka (1893. – 1944.) i David Lee Rotha – neka kliknu ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije