Lilium bosniacum (bosanski ljiljan)

Radiosarajevo.ba
Lilium bosniacum (bosanski ljiljan)

Kratki poetski trenutak kao priprema za čitanje kolumne:


Dobro došli u kolumnu u kojoj svojim čitateljima dajem korisne savjete tipa - morate prvi milion zaraditi do svoje četrdesete godine života. Mnogi ne uzimaju ove savjete za ozbiljno pa onda ispod kolumne napišu komentar: "Ja sam svoj prvi milion napravio u 45. i ... nije to ono pravo! Elvise, bio si u pravu!"

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Lilium bosniacum (bosanski ljiljan)

Za mlađe generacije sam isjekao i na YouTube postavio insert iz emisije profesora Sulejmana Redžića u kome on na padinama planine Volujak nailazi na jednu rijetku biljku koju mi Bosanci posebno volimo:


Ako imate mlade ljude kao prijatelje na Facebooku - podijelite ovaj video, neka nešto nauče o Liliumu bosniacumu!

SA "Sakura - 2015"

Evo jedne biljne vrste koja mi je veoma draga mada nije bosanska autohtona o čemu nam dosta govori i njeno ime (japanska trešnja)!

U ovih šest godina koliko pišem kolumnu uveo sam tradiciju posmatranja cvata japanske trešnje u cilju procjene kada je proljeće "zaprave došlo u Sarajevo". To je definitivno za našu geografsku širinu i nadmorsku visinu sredina aprila (nikad do sada oprezna japanska trešnja nije procvjetala u martu!) 

Da vas poštedim klikanja po fotogaleriji, i da vam priuštim slušanje jednog lijepog starog šlagera, ove godine sam napravo videoklip za pjesmu mog omiljenog pjevača Stjepana Jimmyja Stanića koja govori o tome kako mu svake godine kada procvjeta japanska trešnja njegova draga iz Fujijama dođe u Yokohamu.

Sprdanje sa Željom...

Kada je nedavno FK Sarajevo potpisalo sponzorski ugovor s moćnim Turkish Airlines neko je odmah na internetu postavio komentar: "A Željo pregovara sa GRAS-om!"

Kiselo sam se nasmijao i pomislio:

Valja li to tako?

Sprdati se sa Željom?

Jer ima ona narodna "ko se posljednji smije - najslađe se smije!"

A to je u stvarnom životu obično policajac, jer je on posljednji skontao fazon...

Kakve su bile naše bake?

Sigurno da i danas ima takvih žena, a preporučujem vam da pogledate ovaj prilog koji se zove Kao u stara vremena - žena brine o petero dece i sedamnaest krava i ne žali se.

I ne samo da se ne žali, nego Brankica još kaže: "Mislim da suprug ima i teži posao!"

Pjesma za kraj kolumne

I ona pripada čuvenoj sarajevskoj pop-rock školi

Vikend sarajevske pop-rock škole (3) na Radiju Sarajevo

a ako vam nije jasno zbog čega - preporučujem vam da češće slušate moju emisijicu i posjećujete naš portal... :):):)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije