Ima li Edison keša da vadi Teslu?

Elvis J. Kurtović
Ima li Edison keša da vadi Teslu?
Dobro došli u kolumnu koju obično pišem tehnikom koju nazivam "Razjareni bik" prema čuvenom filmu Martina Scorsesea:

U tom filmu Robert De Niro glumi Jakea LaMottu koji je, kako Wikipedia kaže "temperamentni i paranoični, ali uporni boksač koji se otuđio od svoje obitelji i prijatelja".

Užasava me ova moja sličnost s LaMottom, pogotovo što mi Wikipedia ne predviđa dobro: "Film počinje u kasnom razdoblju života Jakea LaMotte u kojem se bavi stand-up komedijom" (neću valjda tako završiti!) ili "proizvodnja se ugasila na nekoliko mjeseci, tokom kojih je De Niro povećao težinu dovoljno da može igrati Jakea LaMottu u posljednjem dijelu filma. De Niro je nabacio 30 kg kako bi se pretvorio u debelog, mlitavog i starijeg LaMottu" (uh - jadan ja sa 30 kg viška!).

Osnovni moj i LaMottin problem (haha - o onom najbitnijem po čemu je film i dobio ime - nema na Wikipediji ni riječi!) što nas obojicu treba nešto jako drmnuti pa da počnemo raditi svoj posao. U njegovom slučaju to su batine koje dobije od protivnika koji ga raskrvari, pa tek onda krene da se stvarno bori i postaje opasan, po čemu je i dobio nadimak Razjareni bik.

Slično kao i LaMotta u prvim rundama meča ja nezainteresirano prilazim pisanju kolumne, puštam da prolaze dani i tek kad me termin "opali po njušci" počnem razjareno pisati, sve manje drndajući po Wikipediji i tamošnjim po mene zabrinjavajućim rečenicama ("žena se razvodi od njega, uzima djecu pod svoje skrbništvo dok LaMotta završava u zatvoru zbog toga što je dopustio maloljetnicima da piju alkohol").

Eto razjario sam se i sad rahat mogu pisati kolumnu, krećem s onim što me je najviše razjarilo...

Raif, Milka, Majo, Tile

Nedavno sam bio na promociji knjige Enke Mehmedbašića i oduševljen objavio na Facebook kako se i Raifu Dizdareviću dopalo druženje s čuvenim humoristom:

elvis_tesla_edison_kolumna2.jpg - Ima li Edison keša da vadi Teslu?

Pa sam se prisjetio kako mu "ne smijem na oči" jer se on spominje na kraju demo snimka jedne naše stare pjesme koje se u svom nadahnutom tekstu prisjetio ugledni književnik Miljenko Jergović:

Iz vremena kada očevi nisu znali protiv koga to pjevaju njihova djeca

Koristim priliku da se izvinem, ne samo drugu Raifu nego i porodicama ostalih istaknutih društveno-političkih radnika koje na kraju pjesme Maggie's Farm pominje naš tadašnji pjevač Nele Karajlić, na Koševu znan kao Žvaljo.

Na snimku koji vam prilažem lijepo se čuje kako Žvaljo neobuzdano, u punk stilu, nabraja, ne samo tadašnje političare predvođene Milkom nego i samog tek preminulog druga Tita (Tile's farm!)!

Tada smo ga trebali isključiti iz Partije, pa onda ne bi lanuo ono u Rijeci o maršalu...

Ja inače nisam ništa kriv, jedva sam Žvalju nagovorio da bar mog rođaka Todu Kurtovića pusti na miru i ne spominje ga:

Kako ide Edisona?

U našoj celebrity&V.I.P.&red serdžada rubrici Kako ide poznatima? zaključili smo kako je Mozarta, nakon što mu je stoljećima kapalo pomalo od Mozart kugli, u posljednje vrijeme pravo krenulo sa sportskim kladionicama.

Tesla se, ohrabren poslije razvaljivanja s električnim autima i solarnim crijepom, priprema da napravi mega-giga-tvornicu u pustinji usred Nevade:

elvis_tesla_edison_kolumna3.jpg - Ima li Edison keša da vadi Teslu?

Imam osjećaj da će Tesla kao i obično puknuti sa svojim megalomanskim projektima i da će ići kod Edisona pozajmljivati pare da se vadi.

A kako Edisona ide?

Nešto se ušutio u posljednje vrijeme, nema ga po medijima...

Kako stoji s kešom? Puše li mu neka banka za vratom? Ganjaju li ga kamatari i mikrokreditne organizacije? Je li se zaduživao u "švicarcima"?Može li vaditi Teslu (koji mu je valj'o u životu!) kad ovaj rikne s Nevadom?Malo sam sve to ispitivao za svoje vjerno čitateljstvo u našoj današnjoj rubrici "Kako ide Edisona?"

elvis_tesla_edison_kolumna1.jpg - Ima li Edison keša da vadi Teslu?

Mudrovanje na kraju

Gledao sam dokumentarac u kome Martin Scorsese priča o upotrebi muzike u filmu. I prisjetio se problema s "podlaganjem muzike" u filmu Razjareni bik kada u sceni brutalne borbe Jack LaMotta dobiva snažan udarac i gubi svijest. Pokušavali su s raznim muzičkim pozadinama "pojačati" tu nasilnu scenu i nisu bili zadovoljni dok u jednom momentu Robert De Niro nije predložio kasnije usvojeno genijalno rješenje: "A da izbacimo muziku potpuno? Da tih nekoliko sekundi 'gubitka svijesti' ostavimo bez ikakvog tona?"

I tako...

Razmišljajući ne samo o Edisonu, Raifu, Milki... nego i o umjetničkim stvarima došao sam do zaključka da je junak moje stare kolumne - Bob - ovim primjerom dokazao da je talentiran i za pisanje filmske muzike...

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije