Igranke u FIS-u

Radiosarajevo.ba
Igranke u FIS-u

Zašto je dirigent ljut?

Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

Ja mislim da je to zato što pomoću svog savršenog sluha čuje da neko falšira i griješi - ali ne može da utvrdi ko je taj i da ga uhvati na djelu! Pogledajte i vi i procijenite jesam li u pravu:

 

Život na radiju

Ukoliko ne stignete da poslušate moju emisiju koja ide svaki radni dan u 12 i 5, a reprizira se u 24 h - kliknite na ovaj LINK!

Dok sam radio emisiju EUzičke razglednice (ove srijede na red je došla Slovenija) malo mi je falilo da pustim sebe kako sarađujem sa slovenačkom grupom Zaklonišće prepeva.

Sličan papanski poriv (da pustim sebe na radiju) osjetio sam i radeći "Vikend prepjeva stranih pjesama", jer je moja bivša grupa bila poznata po prepjevima hitova "poznate američke grupe The Rolling Stones ". No opet sam odolio izazovu, i nisam pustio sam sebe u program.

Zato ću vas sada upeglati ovom svojom obradom hita porodice Sinatra.

Jeste da su me prozvali da pjevam, a da to nisam očekivao, jeste da se nisam lijepo obukao, jeste da sam previše popio, jeste da sam se isprovaljivao, jeste da "čega se pametan stidi time se budala ponosi"...ali kako ova kolumna nije u fazonu "kako sam ja pametan, kako ja sve znam, kako su poznate face mene molile za pomoć, kako bi sve u nas funkcionisalo da se ja nešto pitam..."- ipak ću svoje grozno pjevanje staviti u kolumnu!

 

Kraj je godine, sumiraju se rezultati, gleda se u budućnost. Kako je bilo na zabavi jedne firme čiji se zaposlenici sjećaju "dobrih vremena prije ekonomske krize" kada im je i sam Halid dolazio da pjeva na zabavu!

Kakva će biti hrana i piće na derneku ove godine? Pošto je kriza u našoj zemlji a i šire - možda bi trebalo ponijeti nešto para za slučaj da konobar na kraju "pođe da naplati"!? Kako je to nekad bilo po firmama prije Nove godine?

Ja sam jedan od rijetkih u našoj firmi koji je radio i u doba socijalizma i sjeća se vremena kada nam je direktor bio "kao otac". Nekada i pažljiviji od pravog oca.I uvijek kad nam je najljepše u kafani, on u pripitom stanju počne neku ozbiljnu priču o reorganizaciji, upisu dionica, kako od 1. januara iduće godine neće više biti "sadake i socijale"...Toliko je bio naporan i preozbiljan (mi smo bili mladi i neozbiljni ) da smo nekad znali na vrhuncu derneka i zajebancije da ga opominjemo da je vrijeme "za sjebavanje": "Druže direktore – 'ajte malo o reorganizaciji!"

Kako su izgledali "novogodišnji partiji u socijalizmu" - kao muzički urednik na radiju obično bih ovo ilustrovao ovom pjesmom iz 80-tih. Ove godine sam prvi put spoznao da za pjesmu postoji i prigodan fanovski YouTube spot pa sam odlučio da ga priložim u kolumni:

Uglavnom - na proslavi firme "kojoj je nekada i Halid pjevao" ove godine se pojavila Dubioza kolektiv! Ura! Odlična zabava, samo bi Dubioza trebala promijeniti tekst jedne svoje pjesme. Kako vrijeme prolazi sve mi se više čini da će biti "Vratiće se Von Dietriech i jebaće mater i nama i Walteru"...


Glavna tema

Kako su izgledale igranke u Sarajevu u doba "prije Beatlesa"?

Umjetnik Damir Nikšić (koji me je i snimio u "Monumentu" gdje on često gostuje i furiozno otpjeva hitove Louisa Prime!) ima ideju da se obnove svirke u sali "Fisa" gdje su nekad i bile. Moram priznati da ne samo da se ja ne mogu sjećati tih svirki nego je i vrlo malo opisa istih u filmovima, knjigama...

Sjetio sam se da sam kao mali čitao knjigu Provincijalac od Mome Kapora u kojoj glavni junak kao srednjoškolac ide na igranke u "Fisu". Uspio sam da nađem tu knjigu iz 70-tih godina i da vam skeniram par stranica:


Klik na skenirane fajlove za veću rezoluciju

Ako ste pročitali i ako nešto znate o muzici jasno vam je da je u pitanju razdoblje "swinga", neke pedesete godine. I kada sam bio mali, a pogotovu danas, osjećam strahopoštovanje prema muzičarima iz "doba Frank Sinatre" (čiju sam pjesmu onako grozno otpjevao na početku kolumne)...

Kakve veze igranke u Fisu imaju sa Elvisom J Kurtovićem? Pa prva gitara po kojoj smo Sula (Sejo Sexon) i ja "tamburali" bila je gitara od Sulinog starog Raleta, koji je bio gitarista iz Fis-a!

Sjećam se te sale "na spratu" Fiskulturnog doma, da sam kao mali tu trenirao rukomet i "imao informaciju" da su tu nekada bile igranke.

Mislim da u tu legendarnu salu nisam ušao nekih 35-40 godina! Imala je super pogled "i na jednu i na drugu stranu"...stari sarajevski muzičari Bodo (Indexi), Šento (Pro Arte), Keco (Ambasadori) pričali su mi o Fis-u iz vremena rokenrola, Radio-Luxemburga...ali ono što golica moju maštu je ova "jazz" i "swing" era u Sarajevu!

Jer, kako sam stariji, sve više uviđam da je priča kako je rock istisnuo swing jer je "buntovna i napredna muzika mladih koji se bore protiv autoriteta" jako šuplja. Kako se uvijek sve svodi na novac - rock grupe sa električnim instrumentima istisnule su swing grupe sa trubama jer su jeftinije za organizatora koncerata! Manje je muzičara koje treba platiti!

Kao dokaz da je stvarno samo novac u pitanju, a ne "naprednost nove muzike koja se bori protiv rata u Vijetnamu" podsjetiću vas kako su danas "di džejevi" istisnuli "žive sastave" jer su još jeftiniji za gazde...

Ali bilo bi divno, makar i za potrebe nekog filma ili dokumentarne emisije rekonstruisati igranku iz Fisa iz vremena filmova Bal na vodi i Mladić sa trubom. Nek' se skupe plesne škole, omladina iz neke napredne škole (istorijska sekcija) , nek' se malo uvježba tango, rumba, cha-cha-cha...

I onda ja, kao na početku kolumne otpjevam "Brazil", a mi svi plešemo i glumimo naše pretke kako slave odlazak njihove reprezentacije na Svjetsko prvenstvo 1950. u Brazil!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije