Fudbalski buntovnici

Radiosarajevo.ba
Fudbalski buntovnici
Pjesma za čitanje kolumne

Svaki ljubitelj pjesama Nick Cavea trebao bi čitati kolumnicu uz ovu verziju Into my Arms u interpretaciji grčkog pjevača Dionysis Savvopoulosa:

Došlo je ljeto.

Kako smo već ustvrdili nema školskih radova o ovom godišnjem dobu jer je tada raspust, pa ću iskoristiti priliku da napišem historijski - prvi školski sastav o ljetu!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba

Ljeto

Došlo je ljeto i moj stari daidža Elvis opet hoće da se druži sa mnom.
Vodi me u Pionirsku, kupuje mi sladoled i stalno me gurka da se igram s drugom djecom."Možda naleti neka zgodna pušćanica za mene". Ne znam šta je to. Možda neka teta koja nekome nešto pušća?

On je jako star. Stalno nešto priča s onim tetama što su dovele svoju djecu i dok se ja igram s djecom on se provaljuje i bruka me. Došlo je ljeto i on je toliko lijen da nikad ne napravi fotogaleriju "Ljeto na Koševu".Jedva i ova jedna slika...

Ljeto na Koševu (FOTO: Radiosarajevo.ba)
A pošto sam i ja lijen na njega, neću dalje pisati ovaj sastav jer me učiteljica ne tjera!

Dugovi iz prošlih kolumni

Nešto je štekao link koja sam stavio u zadnju kolumnu - pa sam stare demo snimke Pušenja i Elvisa koji su snimani 83. kod Mande na vikendici za svaki slučaj stavio u na servis soundcloud:

Ostavio sam otvorenu opciju da downloadirate file i sačuvate ga budućim pokoljenjima za slučaj da se meni nešto dogodi. A ne mora mi se ništa ni dogoditi. Ja ionako sve pogubim, rasturim, podijelim drugima...

Fudbalski buntovnici

Očito je da je fudbal "nešto više od obične igre". Ima na stotina igara od "trule kobile", "ćorabake" i "između dvije vatre" do misaonih igara poput šaha, bridža, TV binga... Ali nijedna nema takav značaj za ljude kao fudbal. Uvijek se kao dokaz spominje takozvani "fudbalski rat" kada su 1969. Honduras i Salvador zaratili nakon utakmice...

Poznati fudbaler Vahid Halilhidžić morao je u ona stara vremena "drugovima iz komiteta" objašnjavati da on nema ništa sa specifičnim navijanjem simpatizera Veleža:

Evo jednog fudbalera - revolucionara koga su mnogi poredili s Che Guevarom (bio je ljekar i nosio je bradu). Iz serije koju je snimio Eric Cantona Fudbalski buntovnici preporučujem vam da pogledate kako se legendarni Socrates sa svojim drugovima fudbalom borio protiv vojne hunte za demokratiju i narod Brazila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije