Festival jutjubera

Elvis J. Kurtović
Festival jutjubera
Na početku ćemo se "nadovezati" na kolumnu od prošlog utorka – o čuvenoj švicarskoj marki satova za koju niko nije čuo u Švici.

Čuveni satovi Darwil

Ide priča iz Brazila o čuvenom "jugoslovenskom" fudbaleru... za kojeg niko nije čuo u Jugi!

Bila su to vremena početaka interneta, a jedan moj drug je u Riu taksisti koji ga je pitao odakle je rekao... "iz bivše Jugoslavije".

I taksista – umjesto da očekivano kaže "Tito, Tito!" – poče oduševljeno: "Bećković, Bećković!"

"Ko li je taj Bećković?", pitao se moj jaran. Ispostavilo se da je to u Brazilu čuveni fudbaler Petković, idol navijača! Baš ga je zainteresovalo jer ni on sâm, koji prati fudbal, nikad nije čuo za igrača s nevjerovatnom karijerom i nadimkom Rambo.

Čak je poslije išao na legendarnu Marakanu i gledao derbi utakmicu na kojoj je Petković, tada već pri kraju karijere, postigao gol!

Kako se taj fudbaler našao u Brazilu, kako je napravio karijeru baš tamo "odakle u ostatak svijeta odlaze fudbaleri"... mom jaranu nije bilo jasno tih "bezinternetskih godina".

Ipak, za zaboravljenog i u reprezentaciju nepozivanog Petkovića nešto se čulo u našim krajevima. Bilo je neko svjetsko prvenstvo a autor provale koja slijedi je legenda brazilskog fudbala Zico, jedno vrijeme selektor Japana.

Kada su poznate stručnjake pitali da prognoziraju ko će biti novi svjetski prvak - Zico je odvalio "Srbija!"

I mrtav ozbiljan pojasnio: "Pa, kad imaju 22 igrača bolja od Petkovića – moraju biti prvaci!"

Festival jutjubera

Dozvolite da vam se predstavim.

Osoba sam srednjih godina (još devet do peMzije), koja pokušava prihvatiti izazove novih tehnologija. Genetski nisam predisponiram za to, jer sam vjerovatno na oca koji do kraja svog života - nije uspio savladati interfon!

Kada bi neko pozvonio, on bi pritisnuo pogrešno dugme i vikao: "Ko je? Koga vi trebate?"

Kako odgovor, naravno, nije dolazio jer ga taj koji zvoni nije čuo, žestio se i vikao što ga "neko zeza i igra se sa interfonom!"

Izazovi interneta današnjih majki i očeva naslijedili su izazove interfona nekadašnjih majki i očeva (samo mog... šmrc, šmrc...)

Nedavno mi je jedna jaranica ispričala kako je 11-godišnjeg sina vodila na Festival jutjubera u Dom mladih. Kaže da joj nije jasno šta se tu dešavalo i zašto su djeca vrištala na pojavu tih jutjubera, prilično "bezveznih likova" (po procjeni moje jaranice S.).

Eto, ona pojma nije imala o čemu se radi, samo je malog povela tamo gdje je on danima molio da ode... i našla se u grotlu euforije u onom istom Domu mladih gdje se nekad omladina oduševljavala starim rock legendama kao što su New Kids On The Block, Take That, Backstreet Boysi...

Kao čovjek srednjih godina (čitaj: dedo) odlučio sam se uključiti u nove trendove, da saznam ko su jutjuberi, kako je prošao taj Festival i tako to...

Kako pripadam staroj generaciji – koja kad nešto traži "ukuca u google" (mlađi odmah "kucaju u youtube") – evo šta mi je stara dobra tražilica našla:

Šokirani roditelji: Festival jutjubera pokazao nam otuđenost od naše djece

Tek onda je osoba koja se pokušava prilagoditi novim tehnologijma otišla na YouTube. Osoba srednjih godina ("dedo" za jutjubere), naravno, griješi jer je logičnije da o jutjuberima najviše sadržaja bude upravo na YouTubu!?

Tu sam pronašao jednog vlogera (e, to znam šta je!) koji je pregledno slikom i riječima opisao kako je njimu bilo na Balkan Tube Festu u Domu mladih:

Proučavajući nove trendove skontah (s malim zakašnjenjem, kao i obično) da sam i ja jutjuber, mada djeca ne vrište za mnom!

Ukucajte (odmah u youtube, ništa u google kao starkelje!) "elvisova škola gitare", "elvisov animal planet", "elvisovi savjeti za vozače"...

Za potrebe kolumnice postavljao sam godinama svoje video uradke na YouTube, a nisam bio svjestan da sam postao "jutjuber"!

Oprostite mi... Ne treba previše očekivati od osobe čiji otac nikad nije savladao bežični telefon, daljinski upravljač, o interfonu da ne govorimo...

I tako...

S nestrpljenjem očekujem slične sadržaje za odrasle, festival pornhubera i zvijezda internet stranica "za odrasle". Jedva čekam na nekom budućem Pornhub Festu susret s nekom tetom "pornhaverkom" da opalim selfie sa njom...

Nešto lijepo za kraj

Vratimo se najmlađima.

Šta će oni gledati na internetu teško možemo kontrolisati.

Naše je da im omogućimo i ohrabrimo ih da uče, zabavljaju se, razvijaju tijelo i um...

Danas će im ostarjeli jutjuber Elvis predložiti da pogledaju njegov nedeljni filmić o čuvenom zimskom centru Breka:

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije