Eurovizija, Intervizija, Black Sabbath

Radiosarajevo.ba
Eurovizija, Intervizija, Black Sabbath


Piše: Elvis J. Kurtovich

Hrvati nam dadoše samo 7 bodova!? Boris Novković, rođeni Sarajlija koji je sjedio u tamošnjem žiriju, tvrdi da ništa nije mogao da učini.

Povratak starog dobrog komšiluka mogao se vidjeti već za vrijeme Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj. Dosta srpskih listova pisalo je u stilu "Hrvatska osvetlala obraz bivše Jugoslavije". Doduše nakon sjajne pobjede Hrvata u četvrtfinalu bilo je i naslova "I NEMCI NAS IZNEVERIŠE..."

A naši su bili sjajni. I pjesma i imidž i plasman bili su bolji nego u komšija. Šteta da ne daju djeci da nastupaju (vjerovatno zbog sumnjivih čika koji se motaju oko Eurosonga). "Kelly Family" izgled bio bi još bolji – djeca, roditelji i mladoliki dedo na pozornici!

Kad sam ja bio mali, na ekranima se mogla vidjeti i špica Intervizije. Preko mreže televizija socijalističkih zemalja išli su prenosi atletike, hokejaških utakmica SSSR – ČSSR (kad Česi pobijede dobiju telegram od Rusa: "Čestitamo na pobjedi - stop - Bili ste bolji - stop - tenkove šaljemo non stop..."

Postojala je tako i "Pjesma Intervizije". Na Pjesmi Evrovizije uglavnom nismo imali uspjeha. Tek nedavno sam, proučavajaći život i djelo Ive Robića, saznao da su i rijetki pokušaji na Pjesmi Intervizije imali svojih problema.

Pročitajte ovo svjedočenje iz stare knjige Pere Zlatara o Ivi Robiću objavljenoj 1966.:


(Ivo i Marjana)

Malo ljudi zna kako je u ovim zemljama "istočnog bloka" u vrijeme kad je bilo malo privatnih telefona riješen problem glasova TV publike...Vrlo originalno i pomalo smiješno danas... Dakle - ako ste uz to nezadovoljni glasanjem za pjesmu Eurovizije i mislite da ima "šiljenja" obavezno pogledajte ovaj klip kako se glasalo za pjesmu Intervizije...

'Ajmo i mi, što nas niko ništa ne pita, da glasamo! Slušatelji moje radio emisijice već su navikli na stalnu rubriku "takmičenje pjevača". Danas ću prvi put da je apliciram na kolumnicu...

Kapitalizam nas uči da uvijek mora biti neko takmičenje, pa se na kraju proglasi neka besmislena titula tipa "hit ove hefte", i svi veseli i sretni.. Pri glasanju ocjenjujte izvedbu.

Neki od vas više vole Hendrixa, neki grupu Black Sabbath, al' nemojte da vas to spriječi da budete objektivni...





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije