Dolaze godišnji odmori

Radiosarajevo.ba
Dolaze godišnji odmori

U podnaslovu: Svršila je škola i profesora davež...

Kako treba ugodno provesti ljeto, uvaliti se kod prijatelja i rodbine koji imaju objekat na moru, ne izgoriti i ne biti oderan (ne uvaliti se u žaru)? I sve to postaviti u obliku dopadljive i okougodne fotogalerije na Facebook? Vjerujte da pojma nemam... Znam samo da se kriteriju mijenjaju.

Kad sam bio mali omiljena glumica mi je bila Neda Arnerić i čudio sam se mom ocu koji se palio na stare dosadne odrasle žene poput Sofije Loren,Tereze Kesovije...

 

Vremenom sam spoznao da Neda jest najljepša, al da i ove starije, manje bebaste, "with prominet nose" nisu loše...:)

Tako je i sa odmorima... Kriteriji se mijenjaju.

Roditelji vas vode na jedno te isto mjesto, u djetinjstvu uživate u vodenim sportovima i vičete "babo, babo - vidi me što ronjam!" Učite da plivate, skačete s mola, da ronjete sa maskom i surlicom, pa bez maske i surlice... Divota!

Onda ulazite u pubertet i utvrđujete da je najbliži disko od vašeg malog mirnog simpatičnog mjesta...udaljen 17 km!!!

Sjetih se nas, nesretne omladine koja se naveče "skupljala po magistrali" prije par godina kad me put nanio na najnenaseljiniji i najdosadniji dio magistrale, negdje 20 km od Karlobaga.

Nigdje ništa nema, u jednom kamenitom zalivu pored magistrale stoji auto s prikolicom češke registracije, sredovječni čovjek peca, a preslatka
propupala tinejdžerica rezignirano baca kamenčiće u more i tužno gleda aute koji prolaze prema mjestima punim muzike, zabave, momaka njenih godina... A meni nešto tužno u srcu. U kakvu je zabit nju njen češki tato doveo.

Eto dragi moji čitetelji kako se kriteriji mijenjaju, jedno te isto mjesto, koje vam je nekada bilo divno, pa onda dosadno, pa onda opet super, sada vašim tinejdžerima postaje dosadno, a vi i vaša supruga pokušavate da popravite njihovo raspoloženje pretjeranim ponavljenjem mantre "E jes nam lijepo...E baš nam je lijepo..."

Nije bilo lako ni ljudima koji su godišnje odmore provodili u "radničkim odmaralištima" brojnih uspješnih (u zlatna vremena čak i poluuspješnih firmi)
Zamislite - i na godišnjem odmoru gledati one iste face iz preduzeća!? No i danas nije lahko.Ima iznenađenja...

Npr.uplatite kao moj poznanik odmor u nekoj egzotičnoj azijskoj zemlji i onda u avionu skontate da se nalazite okruženi lafo turistima-zapadnjacima-pedofilima!

Malo o poslu. Nije još odmor:

Na Radio Sarajevu ohrabrujemo autore da nam šalju razne priloge, autorske tekstove i demo snimke. Ukoliko imate neku ideju, nemojte nas daviti pričama kako imate ideju, nego URADITE NEŠTO!

Vrijedni umjetnik Damir Nikšić donio nam je par demo-snimaka. Ima pjesme, ali nema grupu, ne zna šta dalje s pjesmama. Hmmm...

A možda vi imate grupu ali nedostaju vam pjesme, pa na probama uglavnom svirate "Smoke On The Water". Ako je tako ili slično, poslušajte ovaj snimak, ako vam se dopadne kontaktirajte Damira i nastavite rad...

Ako uspijete nemojte govoriti da ste se povezali preko Facebooka, nego preko Radio Sarajeva!

I još jedan savjet za kraj.

Nemojte djecu na putovanjima tjerati da gledaju i pamte stvari koje ih u tom uzrastu ne interesuju.

Moji prijatelji su tako svog malog stalno opominjali da malo digne glavu od video-igrica, da pogleda predjele kroz koje prolaze, geologiju, arhitekturu itd. A njega ništa to ne zanima...samo na zadnjem sjedištu ubija vanzemaljce na svom Nintendu...Ništa arhitektura. Sve do trenutka osvete.

Uhvati ih kiša u Amsterdamu i oni, da skrate put, morali su  trčati kroz onu Red district četvrt, gdje one gole tete sjede u izlogu. I tu mali primijeti umjetničko djelo, kip golog čike kako navaljuje na golu tetu. I svojoj jadnoj pokisloj mami, koja je zaostajala u trku, pokaza kip i zločasto reče: "Mama, mama, vidi arhitekture!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije