Dobitak u Novoj godini!

Radiosarajevo.ba
Dobitak u Novoj godini!

Nova godina počela je dobitkom!

Dobio sam 3 kg tjelesne težine za ovih desetak dana raznih praznovanja!

Piše: Elvis J. Kurtović za Radiosarajevo.ba 

Nova godina počela je uspješno, ne samo u ovom "opipljivom svijetu" (ne smijem se pipnuti oko stomaka!) nego i u onom "virtualnom"!

Dobio veliki broj likeova za svoju Facebook čestitku! :)


Za mlađe čitaoce ­z.p. znači "zadnja pošta". Često je npr. u vojsci bilo drugova koji su dobivali pisma od kuće s brojevima pošte koja nisu imali ni onu zadnju nulu na kraju petocifrenog broja,­ a imali su i ono z.p. u adresi... :)

Još jednu stvar mlađi čitaoci ne kontaju, a to je stih iz pjesme spomenute u prethodnoj kolumni kralja­ Elvisa - Novogodišnja poruka kralja Elvisa - koji glasi "Tvoje će jaranice završiti u Drini".

Drina treba da ide između znaka navodnika jer je puno ime objekta iz pjesme "S.U.R. Drina" (samostalna ugostiteljska radnja).

Ona je bila nadaleko čuvena, što sam spoznao još u vojsci 80. godine kada je naš vodnik preko radiostanice u toku vježbe prozivao "Drina 1 zove Drinu 2", a jedan vojnik rodom iz Sarajeva (a ne "od Sarajeva") počeo da se smije...

Vodnik Panić: "Što se ti Solakoviću smeješ?"

Vojnik Dino: "Pa, druže vodniče, ­Drina je jedna javna kuća u Sarajevu!"

Vodnik: "Kakva bre javna kuća, bio sam ja u srednjoj vojnoj školi u Sarajevu! I nama neko rekao da su tamo neke devojke za zabavu... I otišao ja s nekoliko drugova pitomaca ­kad tamo neke grozne stare ofucane žene koje nemaju pola zuba. Užas! Kakva bre javna kuća!!!"

I prođe nekoliko godina, dolazi Olimpijada i odgovorni u gradu se sjete da bi se mogli obrukati pred gostima iz inostranstva i pošalju kurave iz Drine na školovanje u Pariz! 

Po povratku sa specijalizacije u inostranstvu izlaze one iz aviona i dočekuju ih na najvišem nivou ponosni gradonačelnik, predsjednik Olimpijskog komiteta, prisutni su i mediji... 

I izlazi prva kurva iz Drine, diplomirala desetkom! Srdačna čestitanja uz planove: "Tebe ćemo dati gospodi iz Olimpijskog komiteta, visokim gostima, krunisanim glavama..." 

Izlazi druga kurava iz aviona,­ dobila devetku na završnom ispitu postdiplomskog studija u Parizu! 

"Bravo, svaka čast,­ ti ideš sudijama, gospodi iz Coca Cole, TV mreže ABC..."

I sad ide dalje dosadni 30 godina star vic (da bi ga razumjele mlađe generacije, moraju znati da je ocjena 5 na fakultetu nekad značila da si pao ispit) itd... itd... sve niže ocjene... ova što se provukla sa "šesticom" ide olimpijskoj delegaciji iz Bugarske... I jedna "studentica" fali! 

Svi na aerodromu su zabrinuti!

Šta je bilo s njom? Gdje je ona?

Tu prisutnima specijalizantice rekoše tužnu istinu o svojoj kolegici...

"Eh... nažalost... ONA SE UDAVILA NA USMENOM..."

Prostitucija u socijalizmu

Dok prolazim u mašti pored tog objekta kojeg odavno nema, često se pitam kakav je bio život prostitutki u socijalizmu. Neki trag možemo naći u starim filmovima u kojima se ponekad pojavi i neki "Kur salon". Likove s margine društva često je glumila izvrsna Ružica Sokić:


Danas u standardnoj klasifikaciji zanimanja postoji pod šifrom 5149.04 ­ i zanimanje ''prodavačica ljubavi''. No ne možete s tim zanimanjem da se prijavite u Federalni zavod za mirovinsko osiguranje i da uplaćujete sebi doprinose jer je vaše zanimanje u suprotnosti sa zakonom. (Dok npr. osoba čije je zanimanje pod šifrom 5152.03 "gatara iz dlana" može bez problema ostvarivati svoja prava iz Zakona o radu, tražiti posao preko Zavoda za zapošljavanje...)

Eto, ­nek' su radnice iz oblasti "pružanja seksualnih usluga" dobile svoju "šifru djelatnosti", ko zna, možda se jednog dana u pogledu ostvarivanja svojih prava izjednače s gatarama! 

Pjesma za nastavak čitanja kolumne

Da bi vas poštedio opisa jednog klipana koji s kraja '70­-ih i početkom '80-i­h redovno "baci pogled" kada prolazi pored "samostalne ugostiteljske radnje i prenoćišta Drina" (a posebno kada se vozi tramvajem, ­onda se baš bezobrazno zabulji!) ­preporučujem vam spot s originalnom pjesmom "tvoje će jaranice završiti u Drini" u kome je brižno rekonstruiran stajling "barskih dama" iz starih vremena:

Zaključak

Kako god da okreneš i kad danas razmišljaš, te su nesretne žene iz "Drine" bile na neki način sigurne i zaštićene. Bio je to centar grada (Titova ulica?) i mada su bile "izvan zakona", godinama je to nekako opstajalo. Ima mnogo naših sugrađana koji su tuda često prolazili, a da pojma nisu imali šta osim kafe i ostalih napitaka možete dobiti u ovom objektu.

Radnice koje bi danas imale šifru 5149.04 nisu izlazile iz kafane i prepadale obične prolaznike koji se vraćaju s pijace... 

I tako...

Opet nikakve pametne poente...

Autor kolumne samo o onome što njega "tangira", a to je zdravstveno, penziono, Zakon o radnim odnosima... volio bih da može napisati da su jadnice iz Drine bile fiktivno zaposlene kao konobarice, imale radne knjižice... ali je to "još fiktivnije"...

Zima i Nova godine je vrijeme kad najviše razmišljamo o nesretnim ljudima koji nemaju stalni posao, "uvezani staž"... 

Posao i radna knjižica su bitni, a "šifra djelatnosti" je individualna stvar... Rijetki su oni kojima u radnoj knjižici piše ono što bi oni voljeli da piše.

Ali ima i takvih.

Proučavajući život Ive Robića našao sam njegovu radnu knjižicu u kojoj je pisalo da je u periodu 1948. -­ 1951. radio u ugostiteljstvu. 

Njegovo radno mjesto u lokalima kao što su "Gradski podrum", "Velika kavana", "Plavi Jadran"... bilo je "pjevač". :) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije