Devojko mala iz čamca na Tisi

Radiosarajevo.ba
Devojko mala iz čamca na Tisi

Piše: Elvis J. Kurtovich

Kakva je bila uloga šlagera u promociji dostignuća Titove Jugoslavije?

Nakon ovog bombastičnog uvoda (koji kao i obično ne garantuje da će u kolumni i jedne riječi biti o tome) vratimo se privremenom i nepotpunom izvještaju, ne Lutrije BiH, nego "izvještaju šta sam radio i gdje sam se skitao od prošlog utorka"

Društveno političke aktivnosti

Dao intervju. 

Korektna je bila novinarka "Avaza". Obično medijima kažem: "Biće intervju ako me pustite da malo nahvalim svoj radio!"... pa me izrade i to reklamiranje izbace, ali ovaj put su me pustili da ...KAŽEM STVARNU ISTINU o našem radiju i portalu. :)

Javni nastupi

Opet u petak otpjevao dvije pjesme u jazz klubu "Monument"sa bandom "5/4" : Ovaj put to su bile "Perfidija" i medley "Samo jednom se ljubi" / "Devojko mala".


Ako ste poslušali sjećanje autora Darka Kraljića  "Devojko mala" je u Sovjetskom savezu prodata u 15 miliona primjeraka.

I tako, dok sam u "Monumentu" uživao pjevajući "Devojko mala" (za publiku ne znam da li je uživala dok sam ja njakao...) razmišljao sam o toj činjenici koju sam spoznao tek neposredno prije pjevanja (nisam znao za 15 miliona dok nisam morao pripremiti tekst za portal)...

Šta je privuklo sovjetske slušatelje pjesmi? Činjenica je da je Darko Kraljić dobio pismo iz Finske u kome ga pitaju dali je istina da je on autor "Devojke"? Tamo su svi mislili da je to ruska narodna pjesma...

Evo verzije gdje pjeva Đorđe Marjanović, koja je kod nas malo poznata:

Može li jedno moje sjećanje na sjećanje Darka Kraljića? Gledao ja davno u jednoj TV emisiji i pokušaću da vam rekonstruišem šta je Kraljić rekao o pjesmi "Čamac na Tisi". (Možda negdje pogriješim jer – "To davno beše sećam se ja ...")

Pjesmu je napisao "po narudžbi"! Slično kao i Radio Rijeka i Radio Novi Sad bio je važan za propagandu FNR Jugoslavije. Radio Novi Sad imao je emisije na 6 jezika najbrojnijih zajednica Vojvodine. Kako je tamo ravničarsko zemljište i radio valovi se prostiru i do susjednih zemalja, njihovi stanovnici su na svom jeziku mogli čuti vijesti o uspjesima naših trudbenika... I zaviditi nam… :)

U čemu se sastojala uloga šlagera u promociji Titove Jugoslavije? Nakon raskida sa Staljinom naše radio stanice počele su puštati više "zapadne" jazz i zabavne muzike, dok je omladina u susjednim zemljama Istočnog bloka bila prinuđena slušati koračnice i slične melodije revolucionarne provenijencije. Tako su muzičke emisije Radio Novi Sad (gdje su se pjesme najavljivale na mađarskom jeziku) postale jako popularne među omladinom u Narodnoj Republici Mađarskoj (Magyar Népköztársaság).

Sad pametni propagandisti sa početka kolumne dolaze na ideju da iskoriste talenat druga Darka Kraljića, afirmisanog autora lakih nota i šlagera! "Drugovi iz komiteta" predložili su drugu Darku da napiše jednu modernu pjesmu koja će imati elemente mađarskog folklora. Pjesma će biti na mađarskom i biće snimljena u najboljem studiju, sa najboljim muzičarima i pjevačima, te lansirana kao hit na programima Radio Novog Sada!

Sve je to lijepo zamišljeno ali kako napisati pjesmu? I profesor Baltazar je razmišljao, razmišljao... dok jednom ispred prijateljeve vikendice na rijeci Tisi nije ugledao čamac... i došla mu odjednom i muzika i tekst refrena "pokraj mene više nisi čamcem plovim sam po Tisi..."

U toj staroj emisiji je penzioner Kraljić odveo TV ekipu do mjesta gdje je bio privezan sličan čamac kao onaj koji ga je inspirisao...

Pjesma je prvo snimljena na mađarskom i izašla je 1956. i na Jugotonovom 10-inčnom vinilu "Vokalni Solisti Radija Novi Sad ‎– Zaplešimo Uz Pjesmu". Ako ste kolekcionar i pri parama - moćete je na internetu kupiti za 9 eura!

Boros István i Gubik Mira - Csonak a Tiszán

A u čemu je tajna uspjeha pjesme "Devojka mala"? Primijetio sam neko opuštanje kad napravimo prelaz iz stegnutog tanga "Samo jednom se ljubi" u opuštenu bossa novu (salsu? neka me ispravi u komentaru ko to bolje zna) "Devojko mala". Kako je bilo dosta posla oko muzike za film "Ljubav i moda" Predrag Ivanović, jazz trubač i vođa "Vokalnog kvarteta Predraga Ivanovića" dobio je od starijeg kolege Kraljića zadatak da napiše aranžman za "Devojku". Njegov aranžman pun je slatkih iznenađenja za slušaoce. Jedna te ista melodija npr. u par sekundi pređe iz neke kao koračnice u taj latino-ritam.P oslušajte iz istog filma Ivanovićevu "Pod sjajem zvezda". Darko Kraljić je bio oduševljen pjesmom i na njegove insistiranje i ona je ušla u film. Mladi je Ivanović imao talenta i znanja!

Kad su se te dvije generacije autora udružile - dobili smo "Devojku" koja već 53 godine ne stari Ali osim aranžera Predraga Ivanovića i tekstopisac se mora pohvaliti! Tekst pjesme je jako "modernistički" (opet razlika u odnosu na klasičnu "Samo jednom se ljubi"). Napisao ju je novinar i književnik Boža Timotijević.

Ako vam se čini da su neke riječi "nelogične i u stilu Vaska Pope" samo da vam napomenem da je Timotijević nekoliko godina prije nastanka "Devojke" sa kolegama studentima Filozofskog fakulteta pjesnikom Brankom Miljkovićem i piscem Žikom Lazićem (serija "Muzikanti") osnovao neosimbolističku grupu!

Da završimo kolumnu sa još jednom verzijom pjesme "Devojko mala"

P. S.

Šta reći na činjenicu da Kraljić nije dobio ni kopejke autorskih prava za 15 miliona prodatih ploča? Sjetih se kada je Tarot Milan jednom gledaocu otvarao tarot da utvrdi koji su mu sretni brojevi za loto. I kad je otvorio karte rekao mu: "Jao pa vi nemate svoj sretni broj! Ni za Loto, ni za Bingo... Nisu igre na sreću za vas… Žao mi je..."

I dok je završavao razgovor rekao je gledaocu: "Ništa… Pozdrav! Više sreće u idućem...“ pošao je instiktivno da kaže "u idućem izvlačenju"... ali je zastao na vrijeme... i rekao: "Više sreće u... idućem životu! "

P. P. S.

Totalno sam zbog kolumne, dežure, intervjua,pjevanja... itd… zanemario FB grupu Semantičke Vratolomije.

Sve mi se nešto pomiješalo, i dok ovo pišem, a razmišljam kako bi bilo lijepo ugrabiti malo vremena za Vratolomije, u sebi pjevušim: "Samo jednom se ljubi... sve je ostalo barka... na Tisi..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije