Der rote Elvis

Elvis J. Kurtović
Der rote Elvis
Ko su vama, u mladosti, bile glavne face: fudbaleri, glumci ili pjevači?

Razmislite, a ja ću izdvojiti svoje mišljenje.

Ono je za nekog istraživača potpuno nebitno sa statističkog aspekta, jer sam ja obično "protiv cijelog sela".

Protiv cijelog sela

Ja sam "statistički nebitan"  i jer sam se, suprotno ostaloj djeci, divio političarima, o čemu sam i napisao pjesmu:

     Nisam htio biti pilot k'o ostala djeca

     političar htjedoh postat', drug iz komiteta...

Vjerovatno i danas ima djece koja se dive političarima u odijelima koji lijepo govore ("Jao što ovaj čiko fino diskutuje! Kako lagano ispija kiselu vodu i hvata zamah! Kako lijepo ovom drugom čiki političaru kaže: 'Budite parlamentarni, ne upadajte mi u riječ!' I ja ću ovako kad porastem!"), no za većinu poštovanog čitateljstva prigodnije bi bilo anketno pitanje o fudbalerima, glumcima ili pjevačima...

Iskreno - meni su glumci uvijek bili "niži i prizemniji" od fudbalera i pjevača!

Zato mi je bezveze kad čujem da mi neko iza leđa kaže: "Eno onoga glumca!". Kakav glumac, ja sam pjevač, ja samo pjesmom mogu izmamiti nečiju suzu, bez blebetanja, trzanja glavom i mahanja rukama...

Glumci - nula bodova!

Oni lažu i foliraju (glume!), a glumice se čak LJUBE S TUĐIM MUŽEVIMA na svom radnom mjestu!

To je sve malom Elvisu tada bilo neprihvatljivo.

Divio sam se pjevačima no nisam znao pjevati pa sam u svom prvom dječijem sastavu bio bubnjar. Zvali smo se Vreli pijesak i imali smo jednu jedinu pjesmu, obradu u to doba jedine pjesme od Bijelog dugmeta (Kad bih bio vreli pijesak grijao bih malu oko guze... )

I zaboravio ja da sam ikada pokušavao svirati taj instrument, kad na jednoj radiostanici voditeljica mene pita:

Vi ste bubnjar?

I koliko god ja njoj objašnjavao da sam ja u grupi - elvis, pokazivao joj omot albuma gdje uz imena ostalih piše gitara, bas, bubnjevi... a za mene Elvis - elvis) ona opet:

Ma vi se šalite, vi ste bubnjar?

I kad smo, smijući se izlazili iz te stanice, zaključili smo kako je smušena slatka mala voditeljica gledala spot u kome mi glumimo neku grupu Nosači zvuka koja se raspala... i tu sam ja bubnjar... i ona je pogrešno skontala DA SAM JA BUBNJAR I OVE STVARNE GRUPE koja svira tu pjesmu!?

Divio sam se pjevačima, skidao njihove cake, ali nikada nisam vidio da pjevač izađe na stage s konjem što, ako je u pitanju rock muzika, može napraviti probleme pjevaču jer i konj poželi zaplesati rock and roll:

Konj koji je zaplesao rock and roll podsjeti me da sam jednom išao s drugovima ulicom i cuko lutalica se zabuljio baš u mene od svih silnih ljudi koji su šetali!

Baš sam mu ja bio interesantan!

I moja raja su me zezala: "E jesi Elvise popularan - i cuko te je prepoznao!"

I to siromašni cuko lutalica koji nema televizor!

Naravno - nisam nikad bio popularan kao Dean Reed, a nisam ni mnogo znao o njemu kada sam prije ravno pet godina pisao kolumnu koja se zvala Crveni Elvis

Kako me je Reedova ličnost rockera i revolucionara nastavila zanimati, pronašao sam da je u međuvremenu na internet postavljen odličan dokumentarac po kome je dobila naslov moja davna kolumna (a i moja današnja kolumna. Malo se ponavljam i provaljujem, no Reed i RnR imaju prioritet!)

Pojavili su se prvi nježni cvjetovi na Koševu, prvi znak skorog dolaska proljeća, pa sam ih s velikim zadovoljstvom snimio za potrebe današnje kolumnice:

der_rote_elvis_kolumna4.jpg - Der rote Elvis
der_rote_elvis_kolumna2.jpg - Der rote Elvis
der_rote_elvis_kolumna1.JPG - Der rote Elvis

Malo umjetnosti za kraj

Umjetnik se zove Jean-Luc Cornec, a ovo je dio njegove instalacije koja se zove TribuT:

Sheeptwo72.jpg - Der rote Elvis

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije