Cvjetanje mimoze

Elvis J. Kurtović
Cvjetanje mimoze
U znak podrške vjernom čitateljstvu da izdrže ovo zime što nam je još ostalo, na početku kolumne prilažem staru pjesmu koja će nas podsjetiti da je krenuo februar i da je počeo tradicionalni "Praznik mimoze" ne tako daleko od Sarajeva... :)

U posljednje vrijeme često se na vijestima pojavljuje Bijela kuća u Washingtonu, što zbog Trumpa i Melanije, što zbog Kolinde. Tako da je sada možda prava prilika da vam ispričam kako je brački kamen dobar za Bijelu kuću ali ne i ZA SARAJEVO!

Ide mala pričica iz svijeta građevinarstva, nisam odavno o tome:

Profesor Gorazd Bučar

Naime , kako nam je na predavanjima iz predmeta Osnovi visokogradnje pričao prof. Gološ, neke imućnije Sarajlije su, još u stara vremena, čuveni brački kamen počeli koristiti u svojim objektima i on SE NIJE POKAZAO DOBAR?!

Naime, zbog ovdašnje klime, koja nije ista kao na Braču, i zraka, koji nije isti kao Braču, ovaj izvanredni kamen od koga je napravljen i papin oltar u Vatikanu ili Dioklecijanova palača u Splitu bi u našem Sarajevu pod agresivnim utjecajima već nakon 30-40 godina počeo gubiti svoju bjelinu i dobivati neke ružne teksture! Kao neka plijesan da bi izašla po njemu!

I profesor Gološ nam je još pričao, a meni je žao što ga nisu slušali vrsni pisci poput Andrića, Jergovića, Karahasana pa da to lijepo "uvežu", da se kod nas u Sarajevu bolji pokazao ovaj naš "obični" bijeli kamen iz kamenoloma Hreša od skupog "bračkog bijelog mermera"!

Nakon pedeset godina ovaj "domaći" kamen koji tu leži milione godina i "prilagodio se svemu i svačemu" bolje je izgledao nego ovaj u početku bjelji i ljepši "na sunce navikao" kamen s Brača.

Eto, ja nisam dobar pisac da od ovoga napravim neku pričicu, ali bilježim "čudan detalj s predavanja od prije 35 godina" za nekog budućeg pisca naučne fantastike koji će svoju priču prenijeti u vrijeme kada će Sarajevo postati glavni grad neke Ujedinjene Euro-azijske države i gdje će novi vladar sebi na Ilidži napraviti kopiju Bijele kuće u Washingtonu ALI SA KAMENOM IZ HREŠE!!!

A da u Sarajevu ni kamenu i betonu nije lako - pokazuju ove fotografije oštećenih ploča koje sam napravio na Koševskoj aleji nakon otapanja snijega i leda.

aleja_ostecene_ploce.jpg - Cvjetanje mimoze

Pritužbe na Facebooku

Jedan moj prijatelj roker se požalio da mu je u kvizu "Which Yugoslavian Singer Are You?" ispalo da je "on Mile Kitić" pa sam ga utješio ovom slikom koja pokazuje da i Ringo Starr nije bio zadovoljan jednom sličnom igricom:

ringo.jpg - Cvjetanje mimoze

Pomoć pri pisanju pjesama

Kada sam se nedavno pripremao kolumnu u kojoj se hvalim kako sam pisao za internet još prije 16 godina, 

Naš prvi internet kolumnista

naletio sam na jednu u kojoj prilažem demo-snimak pjesme Punjač za mobitel sa željom da mi čitateljstvo pomogne oko teksta, melodije...

I evo, nakon toliko godina, opet mi se pišu pjesme (i opet nemam inspiraciju i koncentraciju) pa vam prilažem jedan demo-snimak koji sam snimio s komšijom Harisom. Njegova je muzika, on svira gitaru, a moj je tekst.

Grupe uvijek treba praviti s komšijama.

Poslušajte ovaj snimak kad stignete.

Pomozite oko teksta i razmislite imate li želje da se i vi pridružite Harisovoj grupi Zvjerska Zajednica Sihrirano?

Ova grupa je nekada imala 30-40 članova, ali kako ljudi odlaze vani ostalo je desetak..

Ja sam se već pridružio, mogu im valjati kao tekstopisac, a vi ne morate biti muzičar da biste bili član.

Možda znate fotografiju, montažu, možda znate napraviti ikebanu koju bi stavili u spot? Ili dobro kuhate?

Bitno je samo da se družimo...

Evo naprimjer spota koje su uradile Tina i Martina, umjetnice koje su došle na ideju kako pjesmu Šipak prevesti na "vizuelni jezik"...

Nešto vedro za kraj

Pisalo prije nekoliko dana kako neki mogući modeli koje meteorolozi razmatraju pokazuju mogućnost dolaska jednog, još hladnijeg val sa sjevera koji bi sredinom februara doveo do velikih hladnoća u našim krajevima.

Kako ja pratim na internetu i prognoze za deset dana unaprijed sa zadovoljstvom vas izvještavam kako su se nedavno promijenile i više nema onih grafikona na kojima plavim bojom piše - 17 , - 15...

Dobro neće baš u Sarajevu procvjetati mimoze, ali nije ni ovo loše...

elvis_prognoza.jpg - Cvjetanje mimoze

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije