Carev SFF DJ

Radiosarajevo.ba
Carev SFF DJ

Piše: Elvis j. Kurtovich za radiosarajevo.ba

U jednoj od prošlih kolumni izvinuo sam vam se što sam pod stare dane postao novinar (čovjek koji brka kilovolte i kilovate). Odbrana je bila u stilu: Moglo je i gore... Mogao sam postati kritičar (onaj koji ne zna da snese jaje ali zna da kokodače).

Danas ću se posipati pepelom što sam postao D.J. Elvis...

Svi mi imamo tamnu stranu svoje ličnosti koja čezne za tim da druge davi s muzikom koja se samo nama dopada. U svakoj raji tako ima neki "prirodnom selekcijom odabrani D.J."

Po Charlesu Darwinu  ovaj "dominantni D.J. u zajednici" iskoristi momenat kad domaćin derneka ode po čaše ili da otvori vrata gostima da
"zauzme svoj prijesto". Ma kako nepoznat bio uređaj na derneku (nekada gramofon i magnetofon a danas kompjuter prespojen na zvučnike preko daljinskog koji se izgubio a bežična tipkovnica je u hodniku itd.) "natural born D.J." će se snaći!

On će u mraku derneka za par minuta uspjeti iz nepoznate kolekcije i s nepoznatog uređaja ukinuti postojeću muziku i "ostvariti svoj sistem dominacije" pustivši prvo pjesmu koja se svima dopada...i kad svi odobravajući kažu:" E to nam pusti!" on postaje "car"

Pravi D.J. mora i da se folira.

Ja sam naučio da se foliram još kao mladić (kad sam bio rock zvijezda a ne D.J.) al' prije par godina sam prevazišao sebe.

Nazvao me čovjek s jednog uglednog filmskog festivala u regiji. Pitao me da dođem i puštam muziku na njihovoj zabavi za učesnike. Rekao sam da mi je daleko i da ne mogu ostaviti Radio Sarajevo. Rekao je da će oni poslati auto po mene... Onda sam se sjetio i rekao:

"Znate šta, ja sam već obećao da ću vrtiti muziku na otvaranju Sarajevo Film Festivala pa moram da budem vjeran našem festivalu i zahvalim vam na pozivu"

Nakon što sam prethodnih filmskih festivala pokušao stranim gostima muzikom objasniti da ovdje živjeli i kulturni ljudi koji su voljeli swing, mambo, rumbu i cha cha cha (puštao bih svima znane stare pjesme ali na našem jeziku) ove godine sam "promijenio mp3 ploču".

Zadana tema mog bloka partija otvaranja SFF koji ide dok posjetioci nakon filma dolaze u rezidenciju "Konak" na Bistriku: popularne melodije iz filmova.

Znači slušaćemo melodije iz filmova.

Pitanje broj 2 koje sam sebi postavljam: Kome ja vrtim muziku? Kome sam ja D.J.?

Odgovor:Caru Franji Josipu! (Haile Selasije oprosti!)

Znači-odustajem od koncepcije "dominantnog D.J.-a" i sa podaničke pozicije svom caru objašnjavam u kom je smjeru išla popularna muzika od vremena kad je zadnji put prespavao u rezidenciji "Konak".

A opet...volio bih da u ovom prelijepom ambijentu u muzici uživaju i nasljednici Kajzer Franca: Josip Broz, Wolfgang Petrich, Valentin Incko, visoki gost Wim Winders... (O Ferdinandu nisam razmišljao. On je preferirao konačiti na Ilidži i nek o njemu misle pjevači narodne muzike).

Nakon gradonačelnikovog govora uslijedio je vatromet koji je zaglušio "Ring of Fire" na češkom (dosta carevih podanika je govorilo taj jezik), a ja nisam gledao u vatromet nego u balkon zgrade rezidencije.

Pojavio se duh cara Franje Josipa. Njegov sarajevski duh...

Sarajevo , 22.7. - Kaiser Franz Joseph party set-list :




 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije