Branko Kockica, rok-prvoborac

Radiosarajevo.ba
Branko Kockica, rok-prvoborac


Piše: Elvis J. Kurtovich

Prošle sedmice na radiju:

- Za razliku od emisije "Tačno u 12 i 5 sa Elvisom", gdje se takmiče pjevači, emisija "Elvisov džuboks" je potpuno drugačija. Tu se takmiče pjesme.Nisam mijenjao koncepciju prve emisije, a nisam mijenjao ni koncepciju druge emisije... (Tim koji gubi razlikom koja se može nadoknaditi u revanšu ne treba mijenjati!) Ipak sam, kao iskusni trener, napravio jednu izmjenu: prošle srijede su se umjesto dvije meksikanske takmičile dvije italijanske pjesme... Preslušajte ovdje.

Drago mi je da su fenomenalni "The Books of knjige" ponovo počeli raditi svoju radio-emisiju, svakog petka u ponoć, na talasima radija Antena-M. Slušao sam ih ovaj petak na subotu preko interneta, a imao sam i osobitu čast da me nazovu na telefon u svoju prvu emisiju u novoj seriji... SRETNO BUKSOVCI!

Niko me ne pita, nikoga to ne zanima, pa ja i ne odgovaram - a ko su moji idoli? Primijetio sam da naš gitarista Dragianni stalno pljuje po kolegama (naročito po pjevačima kao što su Sandi, Mandi, Tjuzdi...) pa sam ga pitao ima li on uopšte idole!? Zamislio se i rekao."Meni su idoli...Vlada Divljan i Srđan Šaper!"

Ko su bili moji idoli i "da li su pri pameti i danas kad su ostarili"? U ovom ludačkom vremenu, u kome je samo novac bitan a stare emocije su nebitne, imao sam nedavno zadovoljstvo da upoznam rokera koga sam gledao na svom prvom koncertu u Domu mladih! Bilo mi je tako drago što ga vidim, te ga iz poštovanja nisam tušio svojom pričom kako mi je bilo na tom koncertu... Pa ću zato vas tušiti!

Bio sam tako mali da niko od moje raje nije htio ići sa mnom "na to mjesto gdje idu starija raja" pa sam otišao sam i bojao sam se svo vrijeme da će me neko prebiti ili se izgalamiti na mene. Bio sam tako mali da sam tek nakon što se publika nasmijala i ja skontao provalu vođe grupe "Time" Dade Topića: "Joj kako ste zadimili, ne može se disati u dvorani. Baš ne valja kad mladi puše... posebno djevojke kada puše..."

Jako mi je drago bilo, kada sam se nedavno upoznavao sa Dadom Topićem, što je rekao: "Jelda da se prije nismo upoznali? " Haha, i on zna ko sam ja i sjetio bi se da se znamo od prije...

Šta je bilo sa mojim idolima i sjećaju li se tih dana? Evo Dade i drugih starih rokera-prvoboraca kako govore o tim herojskim vremenima:

U ovoj epizodi serije "Rockovnik" pričaju članovi grupe "Smak". Nisam propuštao ni jedan njihov koncert u Domu mladih... Iz priloženog filma vidjećete da su bili i ostali prava gospoda, pravi zaljubljenici u muziku... A ima i jedna super provala pri kraju..:) Nažalost klavijaturista Laza nas je prerano napustio...

Moram priznati da mi Branko Kockica nije bio idol. Puno prije njega ja sam volio Mendu i Slavicu, Miću i Aćima (za mlađe: to su bili tadašnji Tinky Winky, Laa-Laa i Po – ali za malo zrelije gledaoce... one od 4 godine...)

No, kao mladi roker znao sam da je Branko Kockica, idol dječice, još kad sam ja bio mali, bio roker i svirao u grupi...

Ali nisam znao da je glumio u legendarnoj predstavi "Kosa" Ateljea 212! Mira Trailović je gledala originalnu brodvejsku predstavu u New Yorku 1968. i sa svojim saradnicima požurila da ovaj budući svjetski hit postavi u svom pozorištu. Ova beogradska "Kosa" bila je među prvima u svijetu, a igrao je i Branko Kockica, kojega, kao i Seku Sablić i mnoge druge, možete ovdje vidjeti:



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije