Bila mi je jedna topla zima

Radiosarajevo.ba
Bila mi je jedna topla zima

Ulazimo u posljednje dane kalendarske zime i slobodno možemo zaključiti da je ovo bila veoma blaga i topla zima na našim područjima.

Piše: Elvis J. Kurtović, Radiosarajevo.ba

Pa je sada možda prava prilika da kao "pjesmu za čitanje kolumne" poslušamo stari folk hit Plava žena - topla zima.

Topla i blaga zima ne donosi ništa dobro turističkim radnicima, skijašima, a i najmlađi ostanu "željni snijega"... no kada je ljubav u pitanju, očigledno da je topla zima simbol nečeg dragog i nezaboravljenog...

Eto malo smo "začepili usta kritičarima" koji pitaju: "Zašto se tvoje kolumne uvijek zovu po nekom hitu Šemse Suljaković ili Miroslava Ilića? Šta je s ostalim pjevačima?"

Prođi sa mnom ispod duge

Što me pitaš?

Stjuardesa Vesna

Umro je Sir George Martin.

Poželio sam u ovom trenutku da podijelim s vama jednu uspomenu iz Londona, ustvari moju jedinu sliku iz toga grada punog kulturnohistorijskih spomenika.

Kada su me ljubazni domaćini pitali šta bih želio pogledati u Londonu - jedino što je skromni gost poželio je bilo da se slika na jednom pješačkom prijelazu na Abbey Roadu gdje je George Martin sa svojim mlađim saradnicima stvarao onaj dio britanske historije koji je meni najbliži i najdraži...


Umro je Keith Emerson.

Još jedna tužna pjesma dana: Sretan čovjek (VIDEO)

Odsvirao je prvi solo na prvom sintisajzeru... Koji je monofon, ima odvratan zvuk, raštimava se... Ali je neko morao da probije led da bi danas djeca imala polifone sintisajzere s lijepim zvukovima...

Pominjao sam ga nedavno u kolumni, a u na početku spotu koji sam priložio vidimo ga kao mladića duge plave kose koji vozi motor ulicama Rima...

Elvisova muzička produkcija

Emerson, Lake & Palmer "pomicali su standarde" u vrijeme kada se rock muzika počela izvoditi na stadionima.

Nisu prvi koji su "imali svoju disko kuću", vjerovatno nisu prvi koji su imali tri ogromna kamiona za opremu (na jednom je pisalo "Emerson", na drugom "Lake", na trećem "Palmer"), a mislim da su bili prva rock grupa koja je imala svoje "čudovište".

A tek omoti albuma...

Ja sam bio dijete kada su oni bili popularni, "palili" su me uglavnom Keithova mahnitanja na koncertima (sjekirom na klavijature!), ali sam ipak, ipak i tako mali kontao da on to sve radi (i riskira teške povrede!) da nekako približi klasičnu i jazz muziku klincima poput mene:

Izgleda da ga je ubio njegov perfekcionizam, i nemogućnost da poslije operacije na ruci svira na nivou koji je on želio.

Miješanja kanala

Mene neće ubiti perfekcionizam kao Keitha Emersona nego kompliciranost života i "miješanje kanala".

Gledam da u svom životu sve pojednostavim kako bih "stvari mogao držati pod kontrolom".

Kada su jednog genijalnog naučnika pitali zašto isti sapun koristi i za pranje ruku i za brijanje - odgovorio je: "Dva sapuna? Posebni sapun za brijanje? To je za mene prekomplicirano..."

Evo poučnog primjera koji će vas naučiti da i vi "pojednostavite stvari" i ne dozvolite "miješanje kanala".

U stara vremena, kada nije bilo interneta i mnogih drugih tehničkih , desilo se jedno misterioznu ubistvo koje dugo nije moglo biti razjašnjeno.

Leš nepoznate žene pronađen je u blizini grada Zenice i dugo je trebalo tadašnjim forenzičarima da utvrde njen identitet. Tek kada se utvrdilo da je iz jednog udaljenog mjesta, klupko se počelo polako odmotavati.

Osoba do čije je smrti došlo nasilnim putem bila je u posjeti svom mužu koji se nalazio na izdržavanju kazne u tamošnjem kazneno-popravnom domu. Dobio je "izlazak u grad" i oni su se uputili na jedno obližnje izletište da uživaju u prirodi i lijepom vremenu.

Pojeli su lubenicu, i krenuli lagano s "ljubavnim aktivnostima".

U momentima ekstaze i ljubavnog zanosa nesretna žena, je nesvjesna onoga šta radi, načinila grešku koja će je stajati života.

Umjesto da izgovori ime svog muža, ona je u "tim ljubavnim aktivnostima" rekla ime NJIHOVOG PRVOG KOMŠIJE!

Muž, kada je čuo tu grešku, skontao zašto je napravljena greška, samo je izvadio nož koji je bio zaboden u ostatke lubenice i "presudio" nesretnici.

Što sam ja vama ispričao ovu jezivu priču ?

Želio bih da vam skrenem pažnju da. ukoliko ne pojednostavite svoj život, dozvolite da vam se "miješa više kanala", ukoliko "sjedite na više stolica"... možete napraviti sličnu grešku kao tragičan lik iz naše današnje kolumnice.

Podsvjesno, nesvjesno ili "loše naučeno" pobrkat će sa s onim "što bi bilo poželjno da kažete" i vi ćete snositi posljedice.

A posljedice njene greške bile su strašne.

Između orgazmičkog uzbuđenja i smrti stajale su samo njene posljednje riječi, koje čuvam za kraj kolumne da ih bolje upamtite.

Njene posljednje riječi su bile:

"Ne vadi ga, Meho!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije