Alkoholizam u riječi i pjesmi

Radiosarajevo.ba
Alkoholizam u riječi i pjesmi

Kao i obično, našu kolumnu počinjemo sa rubrikom "Hit sedmice Radio Sarajeva", odabrao učenik Đele Hadžiselimovića - Elvis J. Kurtović:

Piše: Elvis J Kurtovich za Radiosarajevo.ba

Dugovi iz prošlih kolumni:

Kada sam nedavno pisao o velikom hokeju i zaključio kako je mali hokej istisnuo veliki (slično kao što je rock and roll istisnuo swing), ne zbog veće atraktivnosti - nego zato što su mali hokej, mali rukomet i rock muzika jeftiniji za organizatora, ostao sam vam dužan arhivske snimke velikog rukometa. Pogledajte video i uvjerite se da su u pitanju bile veoma atraktivne utakmice na kojima su gledaoci zdušno navijali:

U našim krajevima bila je popularna verzija velikog rukometa koja se zvala hazena, a o uspjesima mladih djevojaka koje su u to davno vrijeme shvatale značaj tjelovježbe i športa, za portal Zagrebmojgrad.hr pisala je poznata sportska novinarka Milka Babović (koja je u toku rata u svoj stan u Zagrebu primila na desetine izbjeglica iz BiH; taj podatak nema veze sa velikim rukometom, ali ga ipak ja ovdje prilažem...).

Klik na sliku za veću rezoluciju

Drugu stvar vam nisam obećao, ali je osjećam kao dug prema široj zajednici. Već sam pisao kako Eric Clapton pomaže zajednici tako što od svog novca gradi klinike za odvikavanje od alkohola.

Šta ja, kao muzički urednik na radiju i saradnik na web-portalu, mogu da učinim za zajednicu po pitanju liječenja od alkoholizima? Pa mogu da na radiju vrtim rijetku ploču iz 1971.u kojoj doktor Hudolin objašnjava tada pionirske korake u "terapiji liječenja alkoholičara pomoću muzike".

Evo šta mlađi kolega piše o pokojnom profesoru:

"Prof. Hudolin oblikovao je i prvu našu ploču Alkoholizam u riječi i pjesmi. Nije teško zamisliti koliko je bilo suza u tisućama očiju na kongresima klubova liječenih alkoholičara kad je zabavna grupa Kluba Centar pjevala himnu klubova i ostale pjesme."

Ovo umjetnički vrijedno i društveno korisno izdanje do danas nije bilo moguće poslušati preko YouTube servisa, ali zahvaljujući meni, "koji je mrdnuo svoje lijeno dupe, montirao film i postavio ga na YouTube", mnogi oni koje interesuje problem alkoholizma (i kako tu pjesma može pomoći ) mogu ovdje poslušati o čemu se radi:

Elvisovi savjeti za zimu

Mislio sam i o svojim čitaocima koje ne interesuje povijest športa, a i nemaju probleme sa alkoholizmom. Za njih sam odabrao ovaj, za zimske prilike aktuelan video, koji će vam pokazati kako za kratko vrijeme i uz minimalne troškove možete vaše čizme ili cipele učiniti vodootpornim!

Sjećanje na CDA

Koncertom Darka Rundeka kreće obnavljanje svirki u CDA. Mi, stariji muzičari koji smo davno nekad svirali u CDA zamoljeni smo da se prisjetimo nečega iz tih vremena.

Kao i Darko Rundek, i ja sam se nečega (jedva!) sjetio i organizatorima poslao sljedeći mail:

„Evo čega se ja sjećam iz CDA:

Bila je godina 1988. Upravnici su bili Kokan i Miro Arapović. Moja grupa je tu vježbala, i u CDA je trebao da bude premijerni nastup nakon izlaska novog albuma... I mi primijetimo da Muće (producent albuma i naš dobar prijatelj) rijetko dolazi na probe! On je trebao da svira ritam gitaru, koja nije baš neophodna, ali eto - dobro dođe u par pjesama.

I kako je on uvijek imao nekog prečeg posla, i slabo dolazio na probe, i nije nam druga gitara bila neophodna, i bolje je dijeliti lovu na manje dijelova - mi odlučimo da ga nogiramo! Skontamo, da kada se konačno pojavi u CDA - na jedan fini i prijateljski način (da se čovjek ne uvrijedi!) od ostalih članova grupe sazna da je "nogiran iz grupe"!

Ali, kako to izvesti!
Ko će mu to saopštiti?
Neće niko, svima neprijatno...

I dogovorimo se da mu svako kaže to "po jednu riječ". Jedan počne, a ostali nastave...rečenica glasi:
Muće - ti - više - ne - sviraš – s - nama!

Tako će svima biti lakše...
A, pošto sam ja, k'o biva, vođa grupe, ja ću počet'...
I jedan dan, dođe Muće na probu, i mi svi: "'Ajmo prvo na kaficu u kafić CDA ispred dvorane! "

I sjedimo mi, pijemo kaficu, a ja počinjem "operaciju noga":

"Znaš šta Muće"...i gledam u ostale k'o će nastavit rečenicu...niko ništa!
"Znaš šta Muće"...svi gledaju u pod i šute!
"Znaš šta Muće, mi smo se dogovorili da ti zajedno kažemo da ne dolaziš više na probe, ali ovi šupci šute pa moram samo ja..."

I tu se Muće nasmija i kaže: "Joj, pa što vam je toliko neprijatno, ja jedva ugrabih vremena da dođem da vam ovako uživo kažem da odustajem, ne stignem da vam pomognem sa sviranjem, glupo mi je bilo govorit preko telefona"...

Jedva čekam da CDA ponovo postane muzička "žila kucavica" u našem gradu i da krenu koncerti u sali u kojoj sam kao mali gledao lutkarske predstave!“

Eto, to sam napisao za CDA...

Kako godine brzo prolaze, posebno nam bude jasno kada počne nova godina. Ovaj puta to je 2014, i za nju sad ide "nova matematika" - kad skontam koliko mi je godina...zahvalan sam što sam živ, a mogao sam umrijeti, recimo, prije 16 godina kao Bob Marley ili prije deset godina kao Elvis Presley...Njih nema, mene ima - A ETO...NISAM NIŠTA VEĆI UMJETNIK OD NJIH!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije