ABBA utorak

Radiosarajevo.ba
ABBA utorak


Piše: Elvis J. Kurtovich

Nije još završio ABBA vikend na Radio Sarajevu! Slijedi pouka i "naravoučenije"!

Cijeli život slušate priče tipa "e što sam ja imao desetara u vojsci: kad se radi, radi se, a kad se zajebava - zajebava se..." Pogrešno. To je za "niži tip ljudi". Treba raditi i zajebavati se, i obrnuto!

"Privatni i profesionalni život ne treba miješati!" HAHAHAHAHA! Tako su razmišljali i članovi grupe ABBA...:)

Zamislite kraj '60-h i četvoro švedskih muzičara koji stalno nešto sarađuju, imaju hitove, imaju svoje karijere, već su dugo "upareni" (klavijaturista Beni i smeđa pjevačica Frida su jedan par, a gitarista Bjorn i plava pjevačica Agneta drugi par). I njihov prijatelj i većini njih menadžer i tekstopisac Stig Anderson, osnivač Polar Records, predloži: "A što vi ne bi bili grupa?"

E sad, ja nisam bio tada u Švedskoj ali se mogu kladiti da je sigurno bilo onih koji su govorili: "A ne!Privatni i profesionalni život ne treba miješati", ili "Mije mi dosta što je trpim u kući – treba još i na poslu da me maltretira" itd... itd...

Pojma nemam da li je bilo takvih, ali biografije kažu da ih je Stig sve razvalio sa humorom. Rekao im je da se zovu ABBA po početnim slovima imena (Fridi je pravo ime An-Frid) i svi su se nasmijali. (Abba je nekakva švedska smiješna etiketa smrdljive konzervisane ribe...)

Pa što ne bi probali? Ionako smo stalno zajedno?

E sad... šta se dešavalo u grupi ABBA, ko je bio "alfa mužjak", ko je bila "alfa ženka" itd... – pojma nemam.

Znam samo: Kad sam bio u Stockholmu pokazali su mi ovu zgradu firme Polar Music


I rečeno mi je: Ovdje ti je kompanija kojoj su vlasnici ABBA i tu su studiji u kojima su Led Zeppelin snimili album In Through the Out Door!

Nije prošlo ni 4 godine od kako su Šveđani čuli Engleze i njihovu najbolju produkciju vokala (Bohemian Rhapsody grupe Queen) a najbolji Englezi su došli kod Šveđana da snime album! Šta da kažem osim: Mamma Mia!

E sad... Stvarno ne znam ko je od njih danas "najzainteresovaniji da pra-praunučad dobivaju lovu od nasljedstva grupe ABBA". Frida koja ima djecu iz drugih brakova, ali nema djecu s Benijem iz ABBA ne živi u Švedskoj nego u Švicarskoj.

Meni se čini da je ona najviše "solo igrač" poput njenog zemljaka tenisera Björn Borga, koji je prvi sportista koji je pobjegao od velikih poreza u Monte Carlo... Haha – danas to svi rade ali su i tu Šveđani bili prvi...

Stvarno pojma nemam kako stvari danas stoje...

Vrijeme je da zaključimo: Četvrti po uspješnosti izvođači svih vremena (a drugi kad su u pitanju muzički sastavi), švedska grupa čije hitove na švedskom jedino možete čuti na programu Radio Sarajeva, odlučila je da nikad više ne napravi povratak... ("Povratak tvoj biće Waterloo" pjevala je obradu njihovog hita nekad Maja Odžaklijevska.)

Njihovoj unučadi i praunučadi neće prva riječ koju izgovore biti "abba" kao što ste vidjeli u skeču u najavi muzičkog vikenda. Reći će "mama" kao i ostala djeca... Ali kad odrastu i vide koliko su ima para ostavili pranana i pradedo... Zabezeknuće se i reći: Mamma Mia!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije