USAID i Sumero potpisali ugovor vrijedan 160.000 KM za prvu godinu

0
Promotivni tekst
USAID i Sumero potpisali ugovor vrijedan 160.000 KM za prvu godinu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Haris Haverić

Svečanim potpisom trogodišnjeg memoranduma o razumijevanju i ugovora o saradnji definiran je početak saradnje Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE i Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH, SUMERO.

U naredne tri godine, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će kroz program INSPIRE nastaviti podržavati rad Saveza SUMERO s namjerom da unaprijedi poštivanje ljudskih prava marginaliziranih skupina društva.

Ovim dokumentom koji se naziva - Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, su u ime USAID/INSPIRE potpisali direktor Jasmin Bešić i direktor Sumera Haris Haverić, i time je definirana saradnja dvije agencije na period od tri godine.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Vrijednost projekta, kako smo saznali, je 160.000 maraka za prvu godinu.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorom, direktor USAID/INSPIRE Bešić je podsjetio da je ovo kontinuirani proces podrške, te da ovim projektima čine sve da osobe s poteškoćama imaju pravo na života koji je dostojanstven čovjeku.

"USAID u Bosni i Hercegovini mnogo godina radi na poboljšanju ljudskih prava naročito osoba sa invaliditetom, osoba koje su višestruko margilizirane. Današnje potpisivanje ugovora sa savezom Sumero jedan je od načina podrške američke Vlade u Bosni i Hercegovini u cilju poboljšanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom", kazao je direktor Bešić.

On je podvukao da je saradnja sa savezom Sumero - veoma važna.

"Naša saradnja se nastavlja. Osobe koje se nalaze u institucijama BiH, ne bi smo rekli da daju ljudima takav način života da je on dostojan čovjeku. Ovaj princip koji zastupa i provodi Sumero prihvaćen je širom svijeta, a to je način da osobe u manjim životnim zajednicama imaju daleko veću posvećeniju brigu u odnosu što bi imali u institucijama", naglasio je Bešić, koji je dodao da će USAID finansijski podržati provođenje ovog projekta.

Direktori USAID-a i Sumera - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Direktori USAID-a i Sumera

Direktor Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH Sumero kazao je da je ovo proces podrške koji traje i da će finansijska podrška pomoći u širenju slike u lokalnoj zajednici širom BiH.

"Hvala dragim prijateljima iz USAID-a. U ovom procesu je jako vidljiva diskriminacija osoba sa intelektualnim poteškoćama, gdje se jako dobro vidi linija između saveznika i drugih komponenata. Još uvijek je, nažalost, vidljivo da je veliki broj osoba smješteno u institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa. Mi ćemo pokušati inicirati u mnogim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini da proces deinstitucionalizacije konačno zaživi", kazao je direktor Haverić.

On je podvukao da je saradnja, partnerstvo i savezništvo sa USAID-om kontinuiran proces gdje je Sumero izrastao u jednu od najvećih institucija u Bosni i Hercegovini.

"Kada se govori o pravima osoba sa intelektualnim poteškoćama, gdje zajedno sa našim saveznicima možemo utjecati na poboljšanje ove populacije, ovom prilikom pozivam predstavnike institucija, vlasti, predstavnike svih onih koji shvataju vrijeme i prostor u kojem se nalaze, da ubrzaju proces deinstitucionalizacije", kazao je Haverić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije