Uručene vrijedne donacije USAID-a i UNICEF-a za sarajevske škole

0
Radiosarajevo.ba
Uručene vrijedne donacije USAID-a i UNICEF-a za sarajevske škole
Foto: UNICEF / Uručeno značajno priznanje

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktorica Misije USAID u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb i voditeljica Odjela za obrazovanje UNICEF-a u BiH Sanja Kabil posjetila su Osnovnu školu “Avdo Smailović”.

Ovom prilikom školi je uručena donacija od šest informatičkih setova, koji se sastoje od laptopa, operativnog sistema i pripadajućih dodataka. Ista oprema donirana je i Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu.

Obje donacije su integralni dio projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite u BiH, u odgovoru na pandemiju COVID-19“, koji se u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući sredstvima USAID-a, provodi već šest mjeseci.

U okviru projekta, opremom u vrijednosti 720.000 dolara, bit će opskrbljeno 150 osnovnih i srednjih škola, a u prvoj fazi opremu će dobiti osam škola u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Posavskom kantonu i Distriktu Brčko.

“Kanton Sarajevo je kao i cijeli svijet prošao jedan ubrzani proces informatizacije i digitalizacije u toku pandemije. Desile su nam se ubrzane stvari na koje nismo odmah računali i ono što nam sada treba, osim znanja, jeste tehnička oprema. Zaista smo zahvalni USAID-u, UNICEF-u kao našim partnerima, te svima ostalima koji intenzivno rade na poboljšanju tehničkih uvjeta u školama."

"Ne možemo govoriti o transformaciji uma i pripremi za život u 21. stoljeću, a da su nam ambijent i oprema iz 20. stoljeća. U tom smislu ćemo vam se i dalje obraćati kao partnerima, dok u isto vrijeme izuzetno cijenimo svu podršku koju pružate Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Hašim Baždar, direktor OŠ “Avdo Smailović” zahvalio se na vrijednoj donaciji, ističući kako će nova oprema svima olakšati nastavni proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije