Ovo su ključne poruke UNICEF-a i WHO-a za škole u BiH: Nastava u doba COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
Ovo su ključne poruke UNICEF-a i WHO-a za škole u BiH: Nastava u doba COVID-a
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Početak školske godine u Sarajevu

Sve škole trebaju ostati otvorene, ali i sigurne od COVID-a.

U trenutku dok se milioni školaraca vraćaju u školske klupe širom Evrope, u kojoj trenutno dominira visoko prenosiva Delta varijanta virusa SARS-CoV-2, Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju poručuju da škole trebaju ostati otvorene i usvojiti mjere za smanjenje prenosa virusa kako bi svi bili sigurniji.

To podrazumijeva povećanje obima vakcinacije radi zaštite od infekcije COVID-19, uključujući varijantu Delta, nastavak javnozdravstvenih i društvenih mjera i uključivanje cijelog društva u smanjenje prenosa. 

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

"Škola je mnogo više od puke školske zgrade. Ona je mjesto učenja, sigurnosti i igre, od ključne važnosti za naše zajednice. Kada su škole zatvorene, mnoga djeca – pogotovo najranjivija – mogu propustiti školske obroke i biti izložena nasilju u kući. Izostajanje iz škole može imati dugotrajan negativan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje i dobrobit djece", navodi se u saopćenju ovih organizacije.

Dodaje se da, iako su zemlje krenule s implementacijom nacionalnih programa vakcinacije protiv infekcije COVID-19, još uvijek nisu svi nastavnici imali priliku primiti obje doze vakcine.

"Stoga je nužno da se škole pridržavaju svih raspoloživih zaštitnih mjera kako bi zaštitile nastavno osoblje, učenike i druge te kako bi ostale otvorene."

Mjere koje su odredile WHO i nacionalne/lokalne zdravstvene vlasti uključuju ponudu vakcina protiv infekcije COVID-19 nastavnom i drugom školskom osoblju kao jednoj od ciljnih grupa stanovništva utvrđenih nacionalnim planovima vakcinacije, uz osiguravanje vakcinacije ugroženih kategorija.

"Pored toga, potrebno je vakcinisati i djecu stariju od 12 godina s hroničnim oboljenjima koja značajno povećavaju rizik od teškog oblika bolesti COVID-19. Ako je dijete nevakcinisano, to ne bi smjeti predstavljati prepreku da pohađa školu ili van-nastavne aktivnosti nakon škole.

Pandemija je uzrokovala najveći poremećaj obrazovanja u istoriji. Međutim, do danas ne postoje dokazi koji bi upućivali na to da je prenos virusa u školama značajan pokretač povećanja nivoa infekcije. Stoga se mora pronaći  odgovarajuća ravnoteža između nametanja javnozdravstvenih i društvenih mjera i obezbjeđivanja uslova u kojima djeca mogu nastaviti učenje i druženje u najvećoj mogućoj mjeri", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije